Al doilea val al adopției Cloud

Adoptia tehnologiilor si serviciilor Cloud inregistreaza o crestere semnificativa la nivel global, insa nu foarte multe companii au si/sau respecta o strategie Cloud matura, potrivit unui studiu dat publicitatii recent de catre International Data Corporation (IDC). („CloudView Survey” a fost realizat pe un esantion de peste 3.600 de manageri cu functii executive din 17 tari, 33% din zona EMEA.)

Aprecierea IDC a nivelului de maturitate al adoptiei Cloud se bazeaza pe o ierarhizare in 5 etape a evolutiei:

  • stadiul „Ad Hoc”: organizatiile incep sa aprofundeze analiza tehnologiilor Cloud, a ofertelor existente in piata si a potentialelor beneficii; adoptia se face cu titlu experimental sau pentru a raspunde unor cerinte imediate;
  • stadiul „Oportunist”: companiile experimenteaza prin intermediul serviciilor Cloud adoptate imbunatatiri pe termen scurt la nivelul accesarii de resurse IT si le utilizeaza in implementari insulare si/sau pentru folosirea de aplicatii noi;
  • stadiul „Repetabil”: organizatiile acceseaza rapid si flexibil resursele IT prin standardizare si utilizarea unor solutii de tipul self-portal pentru accesarea serviciilor Cloud;
  • stadiul „Manageriabil”: companiile implementeaza seturi de bune practici in adoptia si utilizarea serviciilor Cloud, orchestreaza livrarea de servicii prin instrumente dedicate de management centralizat;
  • stadiul „Optimizat”: organizatiile au atins nivelul in care departamentele interne functioneaza ca brokeri de servicii si produse IT inovatoare, livrate pentru a fi utilizate intern si/sau extern; procesul de optimizare si inovare a business-ului este asigurat prin accesul transparent la resursele IT si utilizarea unor metode standardizate de alocare a costurilor per serviciu utilizat.

Calificativul de strategie matura este acordat de catre IDC organizatiilor care se afla in ultimele trei stadii. Conform studiului, doar 25% din companiile care au participat la cercetare se afla la acest nivel (Repetabil – 16%, Manageriabil – 8%, Optimizat – 1%). Spre deosebire de 43% din organizatii care se afla inca in primele stadii (Ad Hoc – 32%, Oportunist – 11%).

 

Al doilea val

Desi 32% din organizatiile participante nu au putut fi incadrate in niciunul dintre stadiile indicate, studiul IDC afirma ca 2015 reprezinta – cronologic – anul de debut al celui de „al doilea val” al adoptiei Cloud. Este o perioada in care organizatiile se vor axa pe evaluarea ofertei Cloud din perspectiva beneficiilor de business pe care aceasta le poate oferi, accentul fiind pus pe imbunatatirea rimtului de crestere a veniturilor. Spre deosebire de „primul val” (care a debutat in 2007-2008) cand atentia era concentrata majoritar pe respectarea principalelor metrici IT, obtinerea unor SLA-uri cat mai avantajoase si scaderea generica de costuri IT – obiective considerate, la momentul actual, beneficii comune.

 

64% pentru modelul Hybrid

Iminenta celui de al doilea val al adoptiei Cloud este argumentata si prin faptul ca 64% din companiile intervievate au adoptat deja sau vor opta pentru Hybrid Cloud. Subiectii intervievati au indicat faptul ca au adoptat diverse forme ale modelului Hybrid in care migreaza date intre Norul Public si cel Privat (48%) si/sau utilizeaza un mix de resurse IT interne, Public Cloud si Private Cloud (50%).

Conform studiului, adoptia Private Cloud are o cota de 44%, in timp ce modelul Public este preferat de 37% din respondenti.

Preponderenta modelelor Hybrid si Private demonstreaza, in opinia analistilor IDC, faptul ca numeroase organizatii au probat si s-au convins deja de avantajele oferite de acestea, primele beneficii evidentiate de catre respondenti fiind: cresterea performantei la nivelul intregii companii, imbunatatirea nivelului de securitate si reducerea costurilor.

De altfel, „CloudView Survey” indica faptul ca 53% dintre respondenti se asteapta ca, in decurs de doi ani, Cloud-ul sa le asigure o crestere consistenta a veniturilor realizate de catre organizatiile lor.

 

Evolutia continua

„Al treilea val”, in viziunea analistilor IDC, va fi reprezentat de o etapa in care organizatiile se vor concentra pe valorificarea serviciilor Cloud in alte moduri decat cele considerate uzuale la momentul actual, cum ar fi in utilizarea tehnologiilor Big Data si Analytics, in valorificarea solutiilor Internet of Things (IoT) etc.

Datanet Systems, in calitate de partener Cisco Gold, furnizeaza solutiile de infrastructura Cisco pentru implementare de arhitecturi Hybrid Cloud si asigura serviciile profesionale necesare operatorilor de telecomunicatii pentru crearea de sisteme Hybrid Cloud precum si companiilor pentru utilizarea acestora.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa marketing@datanets.ro.