"> Datanet și Soitron oferă o soluție de eficientizare a forțelor de poliție - Datanet Systems
Datanet și Soitron oferă o soluție de eficientizare a forțelor de poliție

mai 2015

Datanet Systems si integratorul de sisteme IT slovac Soitron, grup din care compania romaneasca face parte din 2009, au prezentat recent o solutie informatica dedicata eficientizarii activitatii unitatilor de politie mobile. Sistemul ofera o combinatie unica de functionalitati prin care se asigura capabilitati avansate de conectare si comunicatii, inregistrarea si colectarea automata a datelor din trafic, vizualizarea si analizarea acestora in timp real si posibilitati extinse de colaborare, totul intr-un sistem unitar si fiabil, care mareste productivitatea echipajelor din teren.

Activitatea unitatilor mobile de politie presupune o comunicare intensa intre sediile centrale si personalul aflat in teren. Operatiuni precum cele de monitorizare a traficului, sanctionare a neregulilor, inregistrare a amenzilor, verificare a documentelor, depistare a vehiculelor furate, interventii la fata locului etc. cresc exponential volumele de date cu care opereaza unitatile mobile. Solutiile analogice bazate pe comunicarea radio nu reusesc sa acopere eficient aceste volume, incetinesc semnificativ activitatea din teren si cresc riscul erorilor.

Soitron Group a conceput si dezvoltat o solutie care ofera raspunsuri concrete la problemele specifice cu care se confrunta unitatile de politie mobile, oferind suportul necesar eficientizarii activitatii si cresterii randamentului.

 

Functionalitati extinse

Sistemul dezvoltat de Soitron ofera o gama extinsa de functionalitati, structurate pe 5 zone principale:

 • Inregistrare si arhivare video: Solutia inregistreaza automat activitatea din trafic si operatiunile desfasurate de catre unitatile mobile de politie. Informatia colectata este transmisa prin video streaming catre unitatile centrale, fiind astfel diponibila si altor unitati, si poate fi accesata si vizionata pe echipamentul instalat in vehiculul de politie. Fisierele video sunt salvate intr-un sistem de stocare redundant, pentru a asigura garantia disponibilitatii datelor, si pot fi arhivate la sediul central la revenirea unitatii din teren.
 • Managementul amenzilor si Detectarea vitezei: Solutia  permite inregistrarea automata a amenzilor acordate in baza centrala de date. (Optional, pentru simplificarea procedurilor, sistemul poate fi dotat cu echipamente de printare si scanare, cititoare de carduri etc.) Aceasta functionalitate poate fi utilizata in paralel cu cea de detectare a vitezei autovehiculelor.
 • Localizare si Colaborare: Solutia ofera un sistem avansat de harti si de localizare, care permite identificarea rapida a pozitiei altor unitati mobile de politie si a statusului acestora. Sistemul permite schimbul de mesaje cu alte unitati si cu sediile centrale, pentru transmiterea de informatii specifice (date despre anumite persoane, vehicule etc.), si este integrat cu sistemele de management al evenimentelor/incidentelor existente la nivelul centrelor de comanda.
 • Verificarea persoanelor si vehiculelor: Solutia Soitron permite verificarea rapida a documentelor de identitate, depistarea falsurilor si, prin conectarea automata la baza centrala de date, furnizeaza informatii suplimentare despre persoane si/sau autovehicule. Totodata, sistemul ofera functionalitati avansate de identificare automata a placutelor de inmatriculare (Automatic License Plate Recognition System – ALPR) si, similar, realizeaza verificarea automata in baza de date pentru depistarea eventualelor probleme.
 • Navigare si date de trafic: Solutia integreaza un sistem de navigare complet, care faciliteaza identificarea rapida a coordonatelor trimise de dispecerate, o aplicatie de monitorizare si inregistrare a consumului, kilometrajului, vitezei de deplasare etc., precum si un jurnal de logare al utilizatorilor, care faciliteaza monitorizarea activitatilor realizate de catre ofiterii de politie.

 

Fiabilitate si anduranta in utilizare

Componentele hardware ale solutiei dezvoltate de catre grupul slovac au fost alese astfel incat sa ofere siguranta in utilizare, capabilitati extinse de comunicare si transfer de date (prin dotarea cu un router Cisco dedicat, produs special pentru a acoperi optim cerintele solutiei Soitron), un grad de fiabilitate crescut (sistemele de montare/fixare au fost verificate prin teste de impact) si o autonomie cat mai mare (vehiculul dispune de o baterie secundara si o aplicatie de optimizare a consumului).

Sistemul Soitron poate fi accesat de la bordul autovehiculului prin intermediul unui display senzitiv de inalta rezolutie (de 10,1″), cu vizibilitate extinsa, dotat cu mai multe cititoare de carduri (pentru identificarea utilizatorilor, verificarea documentelor de identitate, pasapoartelor etc.).

Sistemul central de procesare este unul performant, adaptat cerintelor specifice (sisteme de racire pasiva) si dotat cu trei dispozitive de stocare: unul pentru rularea sistemului de operare si a aplicatiilor specifice si celelalte doua pentru stocarea inregistrarilor video realizate (unul de backup, iar celalalt – detasabil, pentru transferul si arhivarea fisierelor video in sistemele sediilor centrale).

Solutia dispune in configuratia standard de doua camere video (poate fi extins pana la 4), una in infrarosu pentru ALPR, iar cealalta pentru inregistrarea in format HD, si de un modul AVL (Automatic Vehicle Location), care permite nu doar localizarea pozitiei automobilului pe hartile GPS, ci transmite catre sediile centrale si toate datele de monitorizare ale vehiculului.

 

Beneficii multiple

Principalele beneficii pe care solutia dezvoltata de Soitron Group le ofera fortelor de politie sunt:

 • simplificarea si automatizarea proceselor de rutina;
 • acces securizat si rapid la bazele de date direct din vehicul;
 • reducerea nivelului de eroare in operatiunile de inspectare si verificare a documentelor;
 • cresterea nivelului de securitate al unitatilor mobile de politie;
 • vizualizarea rapida a nivelului de disponibilitate si al locatiilor in care se afla alte unitati de politie;
 • imbunatatirea eficientei procedurilor de investigare a infractiunilor;
 • optimizarea rutelor de acces catre zonele operationale;
 • facilitarea accesului la informatiile detaliate furnizate de sedii.

Exista insa si o a doua categorie de beneficiari – cetatenii, ale caror castiguri directe constau in primul rand in imbunatatirea sigurantei si  traficului rutier si interventii mai rapide ale politiei. Castigul de timp este semnificativ si la nivelul procedurilor de verificare a documentelor in trafic, dar si al depistarii autovehiculelor furate. Nu in ultimul rand, prin intermediul solutiei Soitron se asigura accesul la un instrument anti-coruptie eficient, prin monitorizarea si inregistrarea permanenta a activitatii unitatilor de politie.

Solutia Soitron poate fi adaptata la cerintele specifice ale utilizarii pe autovehiculele serviciilor de ambulanta si de pompieri si este implementata in Slovacia, unde este utilizata de peste 10.000 de membri ai fortelor de politie. Un proiect-pilot se desfasoara in prezent in cadrul fortelor de politie din Romania, Belgia, Macedonia, Bosnia si Qatar.