IoT 2018 – Tendințe și adopție în Sectorul Utilități

In ultimele 12 luni, adoptia Internet of Things a luat amploare. Oferta s-a diversificat rapid, tehnologiile au inceput sa se maturizeze si standardizeze si, cel mai important, tot mai multi „early adopters“ raporteaza randamente pozitive ale investitiei. Domeniul Water Management poate sa valorifice rapid multe din avantajele noilor tehnologii IoT iar operatorii de retele de tratare si distibutie a apei care utilizeaza LoRa si NB-IoT devin din ce in ce mai numerosi.

Compania IoT Analytics, specializata in studii pe piata solutiilor IoT si M2M, a publicat recent un clasament al celor mai populare aplicatii („Top 10 IoT Segments in 2018“), bazat pe 1.600 de implementari realizate la nivel global.

Primul loc in top revine categoriei „Smart City“, in care sunt incluse de la solutii de trafic management, Smart Parking, transport si iluminat public, pana la sisteme de management al deseurilor si solutii destinate operatorilor de retele de apa. Pe locul doi se situeaza segmentul „Connected industry“, care reuneste solutiile IoT utilizate de unitatile de productie. La acest capitol cele mai populare aplicatii sunt cele de control al echipamentelor si utilajelor care nu se afla in incinta fabricilor, cele de monitorizare si control al productiei, sistemele „remote PLC“ si solutiile automate de control al calitatii.

Locurile 3, 4 si 5 revin categoriilor „Connected Building“ (sisteme automate de reducere a consumurilor de energie, aplicatii de control acces si securitate etc.), „Connected Car“ (solutii de diagnosticare a autovehiculelor si de asistenta la distanta, aplicatii de management al flotelor auto etc.) si „Smart Energy“ (cu numeroase aplicatii in zona Smart Grid).

 

Utilitatile cresc cel mai repede, domeniul Water Management fiind un beneficiar direct pentru noile tehnologii IoT

Extinderea interesului pentru tehnologiile IoT este confirmata si de majoritatea cabinetelor de analiza, care anul acesta si-au revizuit pe plus previziunile asupra evolutiei acestei piete.

De exemplu, analistii IDC estimeaza ca piata globala IoT va atinge un volum de 457 miliarde USD in 2020, inregistrand un ritm de crestere anual de 28,5%. Potrivit sursei citate, verticalele care vor investi cel mai mult in tehnologiile IoT – platforme, sisteme si servicii – in urmatorii doi ani sunt:

  • Industria producatoare, Transportul si logistica si Utilitatile, fiecare cu cate 40 de miliarde USD;
  • Comertul B2C (Business-to-Consumer) – 25 de miliarde USD;
  • Industria Sanatatii – 15 miliarde USD.

Estimarile IDC indica faptul ca Utilitatile vor inregistra pana in 2020 cel mai rapid ritm de crestere (de 5,7 ori, raportat la anul 2015, cand valoarea investitiilor a fost de 7 miliarde USD) pe piata IoT.

Evolutia acestui sector este sustinuta, in principal, de extinderea adoptiei solutiilor de contorizare inteligenta a consumurilor (de energie electrica, gaze si apa) si mai ales a sistemelor de Smart Water Management (SMW). Conform studiului ASDReports („Smart Water Management Market by Advanced Water Meters“), piata SWM va atinge in 2021 un volum de peste 20 miliarde USD, inregistrand un rim anual de crestere de aproximativ 19%.

 

Nevoile specifice ale furnizorilor de apa

In clasamentul factorilor care motiveaza operatorii de retele de tratare si distibutie a apei sa adopte tehnologiile IoT, pe primele locuri sunt:

  • Reglementarile tot mai stricte din acest sector;
  • Cresterea eficientei operationale;
  • Introducerea sistemelor automate de masurare la distanta;
  • Reducerea pierderilor de apa (care in cazul Romaniei ajung pana la 40%);
  • Imbunatatirea suportului decizional;
  • Dezvoltarea de noi modele de business;
  • Imbunatatirea relatiilor cu clientii.

Solutia LOTT Smart Water (LOTT SW), destinata telecitirii consumului de apa, solutie dezvoltata si implementata de Datanet Systems si Soitron, raspunde punct cu punct tuturor acestor cerinte, oferind in plus o serie de avantaje competitive specifice. Aceasta solutie face parte din portofoliul Datanet de produse si sisteme IoT.

In primul rand, echipamentele IoT utilizate de solutia LOTT SW sunt astfel concepute incat sa poata fi instalate pe o gama larga de aparate de contorizare si masurare, permitand astfel operatorilor sa isi rentabilizeze investitiile deja facute si sa reduca costurile de achizitie. Apoi, solutia Datanet este proiectata astfel incat sa asigure scalabilitate maxima – in varianta standard pot fi monitorizate pana la 25.000 de apometre, debitmetre, manometre, aparate de masurare a nivelului si calitatii apei etc., dar ofera si posibilitatea extinderii catre un numar mai mare de echipamente.

Datele colectate de echipamentele IoT sunt analizate automat de solutia Datanet, iar rezultate generate sunt personalizate in functie de cerintele specifice ale fiecarui operator. LOTT SW furnizeaza informatii despre consumul real de apa, evolutia acestuia pe anumite perioade de timp, pierderile din sistem, starea dispozitivelor IoT etc. si emite in automat alerte si notificari atunci cand depisteaza depasiri ale anumitor parametri (praguri de consum, debite de apa etc.). Aceste functionalitati pot fi insa dezvoltate in conformitate cu necesitatile clientului pentru realizarea unui sistem eficient de Water Management, adaptat nevoilor concrete.

Informatiile livrate de solutia Datanet permit operatorilor, pe de o parte, sa depisteze in timp real pierderile din retea si orice eveniment care necesita interventia in teren, iar pe de alta sa isi eficientizeze operatiunile de mentenanta preventiva, tinand sub control posibilele riscuri. Ceea ce, per total, asigura o crestere substantiala a eficientei operationale si economii consistente. LOTT SW contribuie insa si la optimizarea proceselor decizionale, permitand operatorilor sa ia masurile adecvate de modernizare a retelelor pe baza informatiilor reale din teren si a necesitatilor de dezvoltare.

Operatorii nu sunt insa singurii beneficiari ai LOTT SW – si clientii finali ai acestora, consumatorii, au de castigat de pe urma adoptarii si utilizarii solutiei Datanet. Odata implementata, clientii finali isi pot vizualiza datele de consum prin intermediul unui portal dedicat din cadrul solutiei si a unei aplicatii mobile, dezvoltate deja. Cu ajutorul acestor instrumente cunosc in timp real evolutia consumului si pot primi automat notificari atunci cand un anumit parametru este depasit (cum ar fi, de exemplu, consumul mediu lunar).

 

Avantaje competitive specifice ale solutiei IoT a Datanet pentru Water Management

Asa cum aminteam, LOTT SW are o serie de avantaje competitive specifice, care o diferentiaza fata de alte solutii existente pe piata.

In primul rand, echipamentele IoT dezvoltate si produse de Datanet au un pret scazut de achizitie si operare si sunt foarte fiabile. Terminalele nu necesita lucrari de intretinere, sunt astfel proiectate incat sa functioneze 5 ani fara a fi necesara nicio interventie si nu necesita alimentare cu curent electric din surse exterioare sau conectarea cu alte cabluri pentru transmiterea datelor. Toate aceste caracteristici fac ca instalarea si configurarea lor sa fie realizata rapid, contribuind la reducerea timpului de implementare si dare in functiune a solutiei.

Un alt atu al solutiei Datanet il reprezinta compatibilitatea extinsa, care simplifica integrarea ei cu sistemele operationale si de facturare ale operatorilor. In plus, LOTT SW ofera suport pentru mai multe tehnologii de transmitere a datelor colectate (LoRaWAN, Sigfox si NB-IoT), dezvoltarea solutiei fiind facuta in functie de specificatiile operatorului. Mai trebuie precizat si faptul ca solutia are deja interfata si aplicatia mobila localizate in limba romana, ceea ce faciliteaza adoptia in randul operatorilor locali.

Datanet livreaza LOTT SW la cheie, asigurand toate etapele proiectului, de la proiectarea si instalarea retelei, fabricarea, livrarea, instalarea si configurarea echipamentelor IoT, pana la implementarea si personalizarea solutiei, integrarea ei cu sistemele operatorului si servicii complete de training, service si suport tehnic.

Nu in ultimul rand, LOTT SW are avantajul ca se afla deja in productie la operatori care o folosesc pentru masurarea la distanta a consumurilor, detectia scurgerilor, depistarea pierderilor si identificarea tentativelor de frauda. Acest fapt permite companiilor interesate de adoptia solutiei sa poata solicita un test-pilot efectuat de catre specialistii Datanet.

Prin urmare, daca doriti sa vedeti la lucru o solutie IoT functionala deja si sa aflati ce castiguri reale va poate asigura, contactati-ne la office@datanets.ro