Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Munca la distanță devine un mod de lucru uzual. Sunteți pregătiți?
Munca la distanță devine un mod de lucru uzual. Sunteți pregătiți?

În șase luni, munca la distanță a devenit alegerea uzuală a multor companii locale. Aceasta se întâmplă atât pentru că evoluția pandemiei este imprevizibilă, cât și pentru că mediul de business a înţeles că telemunca genereaza şi beneficii. Dar, odată cu câștigurile, apar, inerent, și provocarile. Securitatea angajaților reprezintă principalul risc, iar tot mai multe companii fac trecerea de la improvizaţii la soluţii profesionale, precum suita Cisco Duo, Umbrella și AnyConnect.

 

Măsurile de limitare a riscului de infecție cu SARS-CoV-2 impuse de autorități la începutul lunii martie au obligat companiile locale să adopte rapid modelul de munca la distanță. Majoritatea au fost, inițial, sceptice însă, în jumătate de an, managerii au avut ocazia să se convingă că, în anumite domenii de activitate, telemunca generează beneficii reale și asigură economii.

Din acest motiv patru din cinci directori generali estimează că munca la distanță în companiile lor va continua pe termen lung, temerile privind scăderea productivitătii dovedindu-se nefondate (potrivit studiului PwC How business can emerge stronger“ – CEO Panel Survey).  Fenomenul este vizibil deja, la scară mare, și în România. Conform unui sondaj realizat de Ziarul Financiar,  companii IT, firme din domeniul consultanței și al serviciilor de suport, dar și instituții financiar-bancare au anunțat că vor continua să ofere anumitori categorii de angajați posibilitatea de a lucra la distanță, temporar sau permanent, în funcție de alegerea acestora.

Securitatea, veriga slabă în munca la distanţă

Există însă și un revers al medaliei – adopția rapidă a regimului de telemunca a prins multe organizații nepregătite din punct de vedere al securității. Angajații care au adoptat munca la distanţă au nevoie de soluții dedicate, adaptate cerințelor specifice acestui mod de lucru, ori tocmai la acest capitol multe companii sunt deficitare.

Un studiu Bitdefender  realizat în luna mai arată că jumătate din companiile intervievate nu au avut un plan de răspuns și nici nu au știut ce măsuri de securitate să adopte în momentul instaurării stării de urgență. Lipsa pregătirii și a uneltelor adecvate au generat riscuri majore pentru infrastructurile informatice din respectivele organizații, lucru confirmat de 86% dintre respondenți.

La momentul realizării sondajului, doar 20% dintre companii puseseră la dispoziția angajaților care munceau de acasă soluții de tip VPN – cerință uzuală în astfel de scenarii de lucru. Tot 20% era și procentul companiilor care făcuseră utilizatorilor finali un minim instructaj în domeniul securității IT. Iar doar 14% și investiseră efectiv în achiziționarea și implementarea unor soluții de securitate adaptate cerințelor lucrului la distanță.

O alegere adaptată nevoilor

Acestea sunt excepțiile însă. Marea majoritate a companiilor locale au recurs la compromisuri, cele mai multe apelând la „adaptarea“ aplicațiilor pe care le utilizau deja, în ideea că este o situație temporară. Supoziție care s-a dovedit a fi falsă – evoluția pandemiei de COVID-19 e încă imprevizibilă, iar telemunca – o alegere productivă în numeroase cazuri, cu condiția menținerii riscurilor sub control.

Acest lucru îl puteți realiza acum, când știți deja care sunt nevoile reale ale angajaților dvs. care au adoptat munca la distanță și de ce resurse dispuneți în mod real. Acum este momentul oportun în care puteți să renunțați la „improvizatii“ și să adoptați soluții de securitate cu eficiență confirmată, precum soluția integrată Cisco Duo, Umbrella și AnyConnect, care acoperă o varietate largă de scenarii de lucru și cerințe. „Trioul“ Cisco asigură atât protecția utilizatorilor mobili și a angajaților care muncesc de acasă, cât și a resurselor companiei accesate de aceștia (aplicații, servicii și date), acționând complementar:

  • AnyConnect asigură conectarea securizată la aplicațiile și datele companiei, de la distanță, prin intermediul unui VPN criptat.
  • Duo realizează autentificarea multifactor a utilizatorului, verificând și validând atât identitatea angajatului, cât și a dispozitivului folosit de acesta în munca la distanţă.
  • Umbrella protejează echipamentele blocându-le accesul la paginile web cu potențial de risc.

Un alt avantaj specific al soluțiilor Cisco este compatibilitatea extinsă și posibilitățile multiple de personalizare – specialiști Datanet vă pot ajuta să le integrați cu aplicațiile pe care le dețineți și să le adaptați cerințelor specifice, astfel încât să puteți rentabiliza investițiile deja realizate.

Pentru a vă contura o perspectiva concretă asupra acestei soluţii, urmăriţi Ghidul DatanetSystems pentru adoptarea suitei Cisco Duo, Umbrella şi Anyconnect, care va fi lansat în curând.