Datanet Systems

NOUTĂȚI ÎN INDUSTRIE

ÎN ACEASTĂ EDIȚIE

In ultimii doi ani, mobilitatea a devenit o componenta din ce in ce mai importanta pentru companiile din intreaga lume. Cu toate acestea, numeroase organizatii se mentin inca in expectativa atunci vine vorba de investitii in solutii dedicate de management al mobilitatii. Imperativul securitatii schimba insa radical situatia.

Cisco a anuntat recent finalizarea unei noi versiuni a solutiei de lucru colaborativ Spark, dezvoltata sub forma unei platforme Cloud. Noua versiune va adauga la functionalitatile initiale de mesaje text si partajare continut cele de videoconferinta si apeluri voce (cu optiuni de mesagerie vocala, transfer apeluri, apel in asteptare etc.)

Cisco a achizitionat compania britanica Acano Limited, specializata in infrastructuri de colaborare si sisteme de videoconferinta. Valoarea tranzactiei, care va fi finalizata in al treilea trimestru fiscal Cisco din 2016, este de 700 de milioane de dolari.

Noua versiune a Application-Centric Infrastructure (API), tehnologia SDN proprie Cisco, extinde gradul de libertate al utilizatorilor si ofera suport pentru containerele Docker si solutiile de virtualizare VMware VDS si Microsoft Hyper-V.

Philips si Cisco au anuntat semnarea unui acord de parteneriat global in domeniul "smart lighting". Parteneriatul are ca obiectiv cresterea eficientei energetice a cladirilor prin promovarea sistemelor inteligente de iluminare conectate la Internet.

Compania FireEye ocupa pentru al patrulea an consecutiv primul loc in clasamentul Cybersecurity 500, care reuneste cele mai inovatoare companii de securitate informatica din intreaga lume. Clasamentul, ia in calcul atat ritmul de crestere si baza de clienti a companiilor incluse, cat si feedback-ul uitlizatorilor si specialistilor.

NOUTĂȚILE PE LARG

Mobilitatea enterprise, de la expectativa la necesitatea adoptiei solutiilor MDM

In ultimii doi ani, mobilitatea a devenit o componenta din ce in ce mai importanta pentru companiile din intreaga lume. Cu toate acestea, numeroase organizatii se mentin inca in expectativa atunci vine vorba de investitii in solutii dedicate de management al mobilitatii. Imperativul securitatii schimba insa radical situatia.

 
La momentul actual, doar 20% din companiile care au adoptat mobilitatea in mediul enterprise in ultimele 12 luni au realizat procese de reenginering si au facut investitii in sensul modificarii si/sau actualizarii infrastructurii informatice.
 
Studiul global “VMware 2015 State of Business Mobility” arata ca, din 1.182 de respondenti (esantionul a inclus atat factori de decizie la nivel de business, cat si responsabili ai departamentelor IT), majoritatea se mentin inca la stadiul de intentie. Astfel:
– 77% si-au declarat intentia de a face investitii la nivel de infrastructura, pentru a sustine noile modele de business in decursul urmatorului an;
– 70% de a dezvolta si implementa noi aplicatii mobile dedicate clientilor;
– 69% de a demara un proces de re-engineering al aplicatiilor core-business pentru a raspunde cerintelor angajatii mobili.
 
Desi intentia este majoritara inca, studiul citat releva faptul ca, la momentul efectuarii sondajului, doua treimi din companiile intervievate realizasera deja cel putin o ajustare partiala a proceselor de business, chiar daca nu adoptasera politici si solutii consacrate de management si securitate.
 
Expectativa si masurile partiale sunt frecvente mai ales in randul companiilor in care fenomenul Bring You Own Device (BYOD) a capatat o amploare care nu mai poate fi ignorata. Jumatatile de masura nu reusesc insa sa minimizeze factorii de risc generati de adoptia necontrolata a mobilitatii in mediul enterprise.
 
Un studiu realizat de Ponemon Institute la inceputul lui 2015 pe un esantion de 400 de companii din categoria “large entreprises” releva faptul ca 50% dintre acestea nu alocasera niciun buget pentru securitatea mobila. Situatia este si mai grava in zona SMB unde o analiza extinsa facuta de catre Kaspersky Lab arata ca problema securitatii este abordata mult mai relaxat: aproximativ o treime din companii nu considera ca fenomenul BYOD genereaza factori de risc, iar 80% nu manifesta niciun interes pentru solutiile de consolidare a securitatii utilizatorilor mobili.
 
O situtatie dificil de inteles daca tinem cont de faptul ca semnalele de alarma vizavi de vulnerabilitatile mobilitatii enterprise se inmultesc constant. De exemplu, un studiu Lookout (realizat pe un esantion de 100 responsabili IT) arata ca 74% din respondenti se confruntasera deja cu probleme generate de:
– Aplicatii mobile care contineau si/sau erau infectate cu malware ;
– Aplicatii mobile care aveau brese de securitate si vulnerabilitati;
– Utilizarea de conexiuni Wi-Fi nesecurizate.
 
Iar fenomenul capata amploare: numai in 2014 peste 11,6 milioane de device-uri mobile au fost infectate cu malware, potrivit datelor ISACA.
 
In contextul cresterii rapide a nivelului de amenintare in paralel cu adoptia extinsa a mobilitatii in mediul enterprise, specialistii recomanda reevaluarea modelului BYOD adoptat de catre fiecare organizatie si implementarea unor politici sustinute si impuse prin instrumente dedicate de control, management si protectie.
 
Insa, in mod paradoxal, o bariera reala in adoptarea reglementata a mobilitatii o reprezinta chiar instrumentele de management. Solutiile de Mobile Device Management (MDM) nu sunt agreate nici de utilizatori, nici de catre departamentele IT.
 
Reticenta utilizatorilor mobili provine din teama acestora ca angajatorii pot avea acces (prin intermediul solutiilor MDM) la datele personale stocate pe device-urile utilizate in scopuri profesionale. Potrivit studiului Harris Poll realizat pe un esantion de 3.500 de lucratori mobili, 61% dintre acestia sunt convinsi ca angajatorii pot accesa si pastra datele lor private, iar aproape jumatate au declarat ca se simt inconfortabil cu faptul ca e-mail-urile personale, mesajele text si contactele pot fi vizualizate de catre alte persoane. Motiv pentru care nu respecta politicile organizatiilor in care lucreaza.
Iar fenomenul este unul de amploare – studiile Bytglass arata ca 53% (din 2.021 de utilizatori mobili) refuza sa tina cont de regulile adoptiei BYOD. Situatia nu se prezinta mai bine nici in cazul angajatilor IT – 38% (dintr-un esantion de 227 specialisti in securitate cu responsabilitati in managementul mobilitatii) nu se supun regulamentelor interne.
 
In pofida tuturor reticentelor, solutiile MDM reprezinta principalele instrumente cu ajutorul carora organizatiile pot gestiona eficient fenomenul BYOD, respectand intimitatea utilizatorilor, si mai ales pot proteja datele si aplicatiile critice de business.
Iar acest lucru incepe sa fie constientizat de catre din ce in ce mai multe companii. Fapt confirmat si de evolutia pietei MDM, care inregistreaza un ritm de crestere anual de 25,4% (conform Research and Markets) si in care, pentru al cincilea an consecutiv, AirWatch este nominalizata de catre Gartner pe pozitia de lider (Magic Quadrant for Enterprise Mobility Management 2015), devansand nume mari ale industriei IT, precum IBM, SAP, Microsoft sau Citrix. Potrivit IDC, AirWatch, care detine o cota de piata de 11,4%, a inregistrat in 2014 cel mai mare ritm de crestere anual (78%) din piata furnizorilor de solutii EMM (Enterprise Mobility Management).
 
Datanet Systems este unul dintre principali parteneri AirWatch in Romania, cu implementari, certificari si competente reale pe zona solutiilor de management al mobilitatii enterprise.

Spark reinventeaza experienta lucrului colaborativ

Cisco a anuntat recent finalizarea unei noi versiuni a solutiei de lucru colaborativ Spark, dezvoltata sub forma unei platforme Cloud. Noua versiune va adauga la functionalitatile initiale de mesaje text si partajare continut cele de videoconferinta si apeluri voce (cu optiuni de mesagerie vocala, transfer apeluri, apel in asteptare etc.).

 
Solutia va fi lansata in primul timestru din 2016, in SUA. Intr-o prima faza, serviciile pe care clientii le vor accesa prin intermediul Spark (Cisco Spark Hybrid Services) si care vor fi disponibile in 21 de tari vor fi hostate in infrastructura Cloud proprie Cisco. Ulterior, acestea vor putea fi livrate si din centrele de date ale partenerilor Cisco, prin intermediul platformei Intercloud.
 
Noua versiune Spark se integreaza facil cu sistemele desk phone existente in mediul enterprise si platformele on-premises Cisco Unified Communications Manager si este compatibila cu sistemele third-party (Microsoft Exchange, Active Directory etc.).
Solutia Spark va fi integrata si in anumite categorii de device-uri, care vor rula Spark ca sistem de operare. Aceasta capabilitate va fi disponibila, pentru inceput, pentru seria de telefoane Cisco 7800 si 8800 si sistemul de videoconferinta Cisco Telepresence SX-10.
 
Pentru a facilita adoptia Spark, Cisco permite dezvoltatorilor sa scrie propriile aplicatii si/sau sa adapteze solutii terte de colaborare. In acest sens, Cisco a pus la dispozitie API-urile Spark, prin intermediul unui site dedicat (Cisco Spark for Developers).
Conform anunturilor oficiale, la momentul lansarii, Spark se va integra nativ cu mai multe aplicatii, cum ar fi de exemplu solutia de task management Trello, cea de incident management PagerDuty, Instagram etc.

Cisco achizitioneaza Acano

Cisco a achizitionat compania britanica Acano Limited, specializata in infrastructuri de colaborare si sisteme de videoconferinta. Valoarea tranzactiei, care va fi finalizata in al treilea trimestru fiscal Cisco din 2016, este de 700 de milioane de dolari.

Solutiile hardware si software Acano permit companiilor sa conecteze si integreze sisteme video de la varii vendori prin intermediul serviciilor Cloud. Prin aceasta achizitie Cisco isi consolideaza pozitia pe piata solutiilor de videoconferinta prin adaugarea in portofoliu a tehnologiilor de livrare de continut video prin echipamente interoperabile catre mai multi utilizatori.

Suport extins ACI pentru VMware si Microsoft

Noua versiune a Application-Centric Infrastructure (API), tehnologia SDN proprie Cisco, extinde gradul de libertate al utilizatorilor si ofera suport pentru containerele Docker si solutiile de virtualizare VMware VDS si Microsoft Hyper-V.

 
Conform comunicatului oficial, noile functionalitati de micro-segmentare introduse in versiunea ACI contribuie la imbunatatirea nivelului de securitate nu doar pentru produsele Cisco, ci si VMware si Microsoft. Cisco a mai anuntat extinderea suportului pentru noi instrumente de tipul Cloud Automation (VMware vRealize Automation OpenStack si Microsoft AzurePack), precum si a suportului pentru Docker pe zona produselor Application Policy Infrastructure Controller (APIC).

Parteneriat Philips-Cisco in domeniul “smart lighting”

Philips si Cisco au anuntat semnarea unui acord de parteneriat global in domeniul “smart lighting”. Parteneriatul are ca obiectiv cresterea eficientei energetice a cladirilor prin promovarea sistemelor inteligente de iluminare conectate la Internet.

 
Solutiile “smart lighting” permit reducerea consumului de energie electrica in mediul enterprise prin adaptarea intensitatii luminoase in functie de tipul activitatilor desfasurate si intreruperea automata a iluminatului atunci cand angajatii parasesc locul de munca. Conform comunicatului oficial, iluminatul reprezinta 40% din consumul electric al unei cladiri de birouri, solutiile Philips-Cisco putand asigura economii de pana la 80% prin integrarea tehnologiei de iluminare LED Philips cu solutiile Cisco IoT.

FireEye isi mentine pozitia de lider pe piata de securitate IT

Compania FireEye ocupa pentru al patrulea an consecutiv primul loc in clasamentul Cybersecurity 500, care reuneste cele mai inovatoare companii de securitate informatica din intreaga lume. Clasamentul, ia in calcul atat ritmul de crestere si baza de clienti a companiilor incluse, cat si feedback-ul uitlizatorilor si specialistilor.

 
Anuntul survine la putin timp dupa publicarea de catre IDC a raportului asupra evolutiei pietei companiilor specializate in analiza si protectia impotriva amenintarilor informatice pe 2014, in care FireEye este nominalizata ca lider. Conform sursei citate, FireEye are o cota pe piata STAP (Specialized Threat Analysis and Protection) de 37,9%, de peste sapte ori mai mare decat urmatorul clasat (compania Lancope, achizitionata recent de catre Cisco, care are o cota de 5,4%). Piata STAP este evaluata de catre IDC la o valoare de 930 milioane de dolari in 2014, in crestere cu 126,3% fata de anul anterior. Pentru 2015 valoarea estimata este 1,53 miliarde USD, urmand ca in 2019 sa depaseasca pragul de 3 miliarde dolari.