Datanet Systems

Datanet » Secure Access Service Edge (SASE) și beneficiile aduse pentru compania ta

Ce înseamnă Secure Access Service Edge (SASE) 
și ce beneficii aduce pentru compania ta?


SASE - cel mai potrivit model de arhitectura pentru realitatea curentă
-------------------------------------------

Angajații din ziua de azi au nevoie de acces la date, aplicații și servicii de oriunde s-ar afla și de pe orice dispozitiv. Este o realitate pe care niciun departament IT nu o poate ignora si pentru care trebuie să asigure condiții optime de conectivitate și securitate. Aceasta poate fi însă o sarcină complicată deoarece:

  • Forța de muncă distribuită generează o extindere a suprafeței de atac;
  • Numărul aplicațiilor livrate as-a-Service crește constant;
  • Volumul traficului Internet crește rapid;
  • Cerințele de calitate ale aplicațiilor și serviciilor sunt tot mai stricte;
  • Rețeaua este accesată nu doar de proprii angajați, ci și de parteneri, colaboratori, furnizori etc.

Toate aceste schimbări fac ca modelul clasic de rețea să fie ineficient și costisitor. Arhitecturile „Hub-and-Spoke”, care gestionează și securizează centralizat conexiunile, au numeroase limitări:

  • Sunt dificil de gestionat, automatizat și extins;
  • Necesită reconfigurări manuale care consumă timp și generează erori;
  • Nu asigură consistent cerințele de calitate ale aplicațiilor;
  • Duc la apariția de silozuri de aplicații, dificil de accesat și integrat.

Răspunsul la toate aceste provocări este modelul de arhitectură SASE (Secure Access Service Edge). SASE combină funcționalitățile de rețea, asigurate de tehnologia Software-Defined Wide Area Networking (SD-WAN), cu cele ale soluțiilor de securitate din Cloud.

Rezultatul – o arhitectură scalabilă și flexibilă care:

  • simplifică implementarea și extinderea WAN;
  • asigura cerințele de calitate ale aplicațiilor;
  • oferă un nivel superior de protecție.

Pentru a livra aceste rezultate, SASE integrează tehnologia SD-WAN, cu soluții de securitate de tipul Secure Web Gateway (SWG), Cloud Access Security Broker (CASB), Zero Trust Network Access (ZTNA), Firewall-as-a-Service (FWaaS) etc.

Ce câștiguri aduce trecerea la arhitectura SASE?
-------------------------------

Management simplificat în infrastructurile on-premises, cât și în mediile Cloud

Interfața unică de control facilitează configurarea dispozitivelor, gestionarea, monitorizarea și automatizarea rețelei, precum și provizionarea Zero-touch.

Respectarea cerințelor de calitate a aplicațiilor

Tehnologia SD-WAN monitorizează indicatorii de performanță ai aplicațiilor și redistribuie automat traficul atunci când apar probleme. Aplicațiile și serviciile sunt rutate prin selectarea dinamică a celor mai eficiente conexiuni.

Identificarea proactivă a problemelor de conectivitate

Tehnologiile AI integrate și algoritmii de Machine Learning urmăresc performanța rețelei și automatizează procedurile manuale de configurare, accelerând procesele de troubleshooting.

Protejarea accesului la resurse

Tehnologia SD-WAN permite realizarea de segmentări la nivel de rețea și microsegmentări până la nivel de utilizator final și echipament terminal în mai multe locații. Complementar, funcționalitățile ZTNA limitează accesul neautorizat și  mișcarea atacatorilor.

Securizarea traficului de internet

Tehnologia SWG înregistrează și inspectează traficul web și asigură vizibilitate, filtrare URL, control al aplicațiilor și protecție antimalware. Complementar, sistemele de protecție la nivel DNS blochează conexiunile la adresele IP compromise înainte de a fi accesate, iar FWaaS inspectează traficul de rețea pentru a depista dacă sunt respectate regulile

Aplicarea politicilor de securitate

Tehnologiile CASB detectează ce aplicații as-a-Service sunt utilizate, cum sunt folosite și le blochează pe cele care nu respectă cerințele de securitate. La rândul lor, sistemele de Data Loss Prevention (DLP) semnalează dacă sunt accesate și utilizate date cu caracter critic și limitează accesul la acestea.

Vizibilitate extinsă

Interfața unică de control livrează informații în timp real despre cine și ce tipuri de date, aplicații și servicii accesează, cum comunică acestea între ele, ce cauze generează scăderi de performanță, cum sunt respectate politicile la nivelul întregii rețele etc.

SASE simplifică managementul rețelei, oferind un control centralizat. Responsabilii IT pot stabili, de exemplu, politici de rețea la nivel central, iar acestea sunt puse în aplicare în punctele de lucru de la marginea rețelei. Astfel, utilizatorii finali beneficiază de aceeași experiență de acces, indiferent de resursele de care au nevoie și locul în care se află. Totodată, securitatea este îmbunătățită, politicile fiind aplicate în mod egal, indiferent de locația utilizatorilor și fără a fi nevoie de achiziții hardware sau software suplimentare.

SASE vă permite să:

  • Integrați funcţionalităţile de rețea și securitate și să eliminați complexitatea prin utilizarea unei singure platforme.
  • Asigurați conectarea facilă a forței de muncă la aplicații și servicii, de oriunde s-ar afla și de pe orice tip de dispozitiv.
  • Furnizați condiții optime de conectivitate, în conformitate cu cerințele de performanță ale aplicațiilor, dar și ale utilizatorilor finali.
  • Utilizați în mod optim resursele, prin alocarea traficului în funcție de cerințele aplicațiilor și serviciilor, regulile prestabilite și nivelul de disponibilitate a conexiunilor.
  • Controlați accesul la date, aplicații și servicii prin aplicarea unitară a politicilor de securitate la nivelul întregii rețele.
  • Livrați protecție end-to-end prin utilizarea integrată a mai multor aplicații de securitate.
  • Obțineți vizibilitate extinsă atât în infrastructurile on-premises, cât și în mediile multi-Cloud.

Arhitectura SASE consolidează funcțiile de rețea și de securitate, furnizate tradițional prin soluții izolate, într-un singur serviciu cloud integrat. Prin adoptarea SASE, departamentele IT obțin:

  • Reducerea costurilor operaționale și a complexității proceselor de management, mentenanță și troubleshooting.
  • Orchestrarea și optimizarea aplicațiilor în timp real.
  • Asigurarea accesului neîntrerupt pentru utilizatori la date, aplicații și servicii.
  • Restrângerea accesului pe baza identității utilizatorului, a dispozitivului și a aplicației.
  • Îmbunătățirea securității la nivelul întregii organizații prin aplicarea unor politici coerente, atât în mediile on-premises, cât și în Cloud.
  • Creșterea eficienței operaționale a echipelor de rețea și de securitate. 

Care sunt componentele esenţiale într-un proiect SASE?

Modelul de arhitectură SASE asigura convergența funcționalităților de rețea, oferite de tehnologia SD-WAN, cu cele de securitate, livrate de mai multe tipuri de soluții de securitate (SWG, CASB, ZTNA, FWaaS etc.).

Cisco este o primă opțiune în acest sens, având avantajul că:

·         Asigură integrarea nativă a tuturor soluțiilor din arhitectura SASE

·         Deține întregul portofoliu de produse necesare realizării arhitecturi SASE

·         Livrează un nivel de performanță greu de egalat.

Iată oferta Cisco pentru arhitecturile SASE:

Cisco SD-WAN

Soluția este utilizată de mii companii la nivel global și este lider de piață. Cisco SD-WAN asigură:

• Reducerea costurilor de conectivitate cu 65%;

• Creșterea lățimii de bandă de 2,25 ori;

• Scăderea costurilor operaționale cu managementul rețelei cu 38%;

Pentru mai multe informații despre performanța Cisco SD-WAN accesați ebook.

Cisco Umbrella

Soluția asigură protecția utilizatorilor, aplicațiilor și datelor și unifică funcționalitățile de tip SWG, CASB și FWaaS, într-un singur serviciu Cloud. 

Cisco Umbrella blochează accesul amenințărilor malware și ransomware, a tentativelor de phishing etc. înainte că acestea să stabilească o conexiune cu infrastructurile organizațiilor și terminalele utilizatorilor finali.

 

Cisco Secure Acces (Duo)

Soluția de autentificare multificator asigura funcționalități ZTNA și asigură vizibilitate extinsă asupra terminalelor folosite de utilizatori finali. Secure Acces simplifică aplicarea politicilor de securitate, accesul la distanță (cu sau fără VPN) și oferă funcționalități de tipul Single Sign-On (SSO) pentru orice aplicație.

Cisco AnyConnect

Clientul VPN asigură accesarea securizată a datelor și aplicațiilor de către utilizatorii finali. Structura modulară oferă posibilitatea adăugării de funcții suplimentare. Soluția extinde vizibilitatea asupra utilizatorilor care accesează rețeaua, verifică automat postura de securitate a dispozitivelor utilizate și facilitează aplicarea politicilor de securitate.

Cisco ThousandEyes

Soluția asigura vizibilitate extinsă, până la nivel de utilizator final și aplicație. ThousandEyes ajută la depistarea rapidă a problemelor și cauzelor lor și furnizează informații acționabile pentru rezolvarea acestora. Soluția crește viteza de reacție a companiilor și facilitează respectarea parametrilor de disponibilitate și calitate a conexiunilor.

SASE prin Datanet Systems​

Implementarea unei arhitecturi de rețea SASE este un proces complex care depășește simpla achiziție și operare a elementelor componente. Achiziția este însă doar primul pas, necesar, dar care nu asigură automat și rentabilizarea investiției. Valoarea arhitecturii de rețea SASE nu este dată de suma beneficiilor livrate separat de fiecare componentă, ci de integrarea lor într-un model unitar, capabil să acționeze coerent. Fără integrare, rezultatul final este un conglomerat de aplicații, care, chiar dacă provin de la același vendor, nu pot asigura atingerea nivelurilor de eficiență și securitate promise.

Datanet Systems oferă toate serviciile necesare dezvoltării unei arhitecturi de rețea SASE prin integrarea coerentă a elementelor pentru a obține:

• simplificarea managementului rețelei și al soluțiilor de securitate;

• creșterea randamentului și securității accesului și al aplicațiilor și serviciilor livrate;

• îmbunătățirea protecției și experienței utilizatorilor finali;

• niveluri superioare de scalabilitate și flexibilitate;

• rentabilizarea investițiilor pe care le-ați făcut, fie că este vorba de soluții on-premises sau Cloud.

Echipa tehnică a Datanet Systems are experiență în implementarea proiectelor de securitate și de infrastructură complexe și competențe multivendor de integrator de sistem. Serviciile oferite includ: evaluare, consultanță, proiectare și implementare a arhitecturii de rețea, integrarea coerentă a componentelor, definirea politicilor de securitate necesare, precum și suport tehnic post-implementare.

Pentru mai multe informații tehnice și comerciale despre arhitectura de reţea SASE, oferta de soluții Cisco – SD-WAN, Umbrella, Secure Access (Duo), AnyConnect și ThousandEyes – și despre serviciile livrate de Datanet Systems, contactați-ne la sales@datanets.ro

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-15LXRQZGGS');