Datanet Systems

NOUTĂȚI ÎN INDUSTRIE

ÎN ACEASTĂ EDIȚIE

Cu un trafic IP prognozat la 8,6 zettabytes (ZB) în 2018, de aproape 2,7 ori mai mare decat se inregistra in 2013 (conform Cisco Global Cloud Index), Centrele de Date intra intr-o etapă de schimbari majore.

Conform celei mai recente analize de piata Frost & Sullivan, Cisco domina piata sistemelor de tipul Network Access Control (NAC), cu o cota de piata de 39,6%.

Cisco a lansat la Consumer Electronics Show 2016 doua noi solutii dedicate furnizorilor de continut video: Cisco Open Media Distribution (OMD) si Cisco Cloud Object Storage (COS).

Deutsche Telekom a anuntat livrarea de servicii Public Cloud dezvoltate pe tehnologie Cisco.

Analistii financiari estimeaza drept foarte posibila o achizitie a companiei FireEye intr-un orizont de timp apropiat. Printre posibilii cumparatori pe primul loc se plaseaza Cisco.

VMware a anuntat extinderea colaborarii cu Intel pentru integrarea solutiilor de securitate in platforma AirWatch de management al echipamentelor mobile (Enterprise Mobility Management).

ZOOM International a anuntat adaugarea de functionalitati in noua versiune a solutiei de Workforce Optimization dedicata centrelor de contact dezvoltate pe tehnologie Cisco.

NOUTĂȚILE PE LARG

2016 se anunta un an cu schimbari majore in industria DataCenter

Cu un trafic IP prognozat la 8,6 zettabytes (ZB) în 2018, de aproape 2,7 ori mai mare decat se inregistra in 2013 (conform Cisco Global Cloud Index), Centrele de Date intra intr-o etapă de schimbari majore. Pentru a face cresterii accelerate, generate de cerintele de performanta si disponibilitate din ce in ce mai ridicate si de adoptia extinsa a serviciilor Cloud in mediul enterprise, centrele de date vor fi obligate sa adopte noi tehnologii si solutii care sa le permita atingerea unor niveluri superioare de eficienta.

 
Iata care sunt, potrivit analistilor , “subiectele fierbinti” in 2016 pe piata de Data Center:
 
Software Defined
Odata cu adoptia pe scara larga a tehnologiilor Software Defined  – in special a platformelor de tipul SDN (Software Defined Network) – infrastructurile centrelor de date devin din ce in ce mai automatizate, eliminandu-se operatiunile de configurare si reconfigurare manuale. Rezultatele directe: scaderea drastica a erorilor, cresterea nivelurilor de agilitate, flexibilitate si scalabilitate, scaderea costurilor operationale si, mai ales, atingerea unui indice superior de disponibilitate. Specialistii estimeaza ca, in perioada imediat urmatoare, din ce in ce mai multe centre de date se vor orienta catre platformele Software Defined capabile sa ofere instrumente de management unificat al componentelor hardware si software si sa aloce automat resurse in functie de cerinte.
 
Automatizare
Automatizarea, o componenta-cheie a platformelor Software Defined, va deveni in urmatorii doi ani un standard de facto in Data Centere. Motivele sunt evidente: pe de o parte automatizarea reduce eforturile operationale si erorile umane, pe de alta parte creste nivelul de proactivitate si viteza de reactie in cazul incidentelor care pot genera downtime-uri costisitoare. Adoptia automatizarii va genera insa schimbari importante pentru administratorii centrelor de date, care vor fi obligati sa dezvolte noi abilitati, renuntand la operatiunile repetitive.
 
Securitate si complianta
Migrarea accelerata catre centrele de date si adoptia pe scara larga a serviciilor Cloud vor genera cerinte si standarde de securitate si disponibilitate a datelor mult mai stricte. Efectele se vor vedea si la nivelul cerintelor de conformitate in anumite industrii, care vor deveni mult mai restrictive, fenomen vizibil deja la nivelul Uniunii Europene. Un corolar al acestui fenomen il va reprezenta accelerarea eforturilor de definire a unor standarde de clasificare a centrelor de date la nivel european.
 
Hiperconvergenta 
Sistemele hiperconvergente, care aduc laolalta componente hard si soft intr-un singur echipament si pot fi gestionate unitar prin intermediul unei interfete software, vor castiga teren in centrele de date. Hiperconvergenta reprezinta un raspuns viabil pentru nevoia de simplificare a managementului infrastructurii, care se va acutiza ca urmare a cresterii nivelului de eterogenitate si complexitate, precum si a gradului de virtualizare a infrastructurii.
 
IoT
Adoptia accelerata a tehnologiilor Internet of Things nu va ocoli nici centrele de date. Prin adoptarea tehnologiilor inteligente, administratorii Data Centerelor pot monitoriza statusul componentelor critice de infrastructura utilizand sisteme de analiza in timp real care integreaza senzori de temperatura, umiditate, consum de energie electrica, solutii de monitorizare a echipamentelor de retea etc. Toate acestea contribuie la asigurarea un nivel ridicat de disponibilitate si administrarea eficienta a resurselor.
 
Sisteme DCIM inteligente
Adoptia IoT este strans legata de evolutia sisitemelor de management al infrastructurii centrelor de date (Data Center Infrastructure Management – DCIM). Sistemele DCIM au evoluat spectaculos in ultimii ani, de la simple unelte de inventariere a infrastructurii la statutul de solutii “inteligente” prin integrarea componentelor de analiza si automatizare.
 
Un nou design
Cererea clientilor pentru cabinete high-density va creste vizibil anul acesta o data cu migrarea spre infrastructurile convergente. Ceea ce va duce la o crestere a consumului la rack – specialistii estimeaza ca trecerea de la 5kW/rack la 8-12 kW/rack se va accelera in decursul urmatorilor 2-3 ani. Aceasta schimbare a nivelului de consum si a cerintelor de racire va genera, la randul ei, o reconfigurare a arhitecturii centrelor de date si la aparitia Data Centerelor “multi-zone”, cu capabilitati de alimentare si cooling diferite.
 
Metrici avansate
Specialistii sustin ca traditionalul indicator PUE (Power Usage Effectiveness) nu mai poate fi de ajuns pentru a evalua corect eficienta energetica a centrelor de date. Exista deja mai multe initiative pentru definirea unor metrici unanim acceptate la nivel international, care sa ia in calcul nu numai consumul de energie, ci si alti parametrii, cum ar fi nivelul de reutilizare al apei, energiile regenerabile etc.
 
Industria centrelor de date parcurge un proces continuu de transformare sub presiunea cerintelor de viteza, disponibilitate si securitate din ce in ce mai ridicate. Analistii estimeaza ca fenomenul va deveni din ce in ce mai vizibil in cursul acestui an.

Cisco domina piata NAC

Conform celei mai recente analize de piata Frost & Sullivan, Cisco domina piata sistemelor de tipul Network Access Control (NAC), cu o cota de piata de 39,6%. La nivel global, platforma Cisco Identity Service Engine (ISE) este utilizata de peste 7.000 de clienti.

Din punct de vedere al vanzarilor, Cisco ISE este lider pe zona platformelor NAC de management al politicilor de securitate. Pozitia Cisco este consolidata prin dezvoltarile de tehnologii proprietare (Platform Exchange Grid – pxGrid – care permite integrarea cu platforme de securitate de la varii vendori) si achizitiile strategice pe care compania le-a realizat in decursul ultimilor ani (Sourcefire, in 2013, pentru solutiile de detectie/preventie IDS/IPS si produsele anti-malware).

Noi produse Cisco pentru furnizorii de continut video

Cisco a lansat la Consumer Electronics Show 2016 doua noi solutii dedicate furnizorilor de continut video: Cisco Open Media Distribution (OMD) si Cisco Cloud Object Storage (COS).

Cisco OMD este o platforma Cloud-ready de tip CDN (Content Delivery Network) pentru furnizarea online de continut video multiscreen, care integreaza tehnologii proprietare cu solutii open-source. Cisco COS este o solutie software de stocare de continut video, cu scalabilitate extinsa. Ambele solutii se integreaza end-to-end cu platforma Virtualized Video Processing (V2P), dezvoltata pe arhitectura Cloud, care optimizeaza si simplifica managementul fluxurilor de lucru. Conform Cisco Visual Networking Index, in 2019, 80% din traficul IP va fi reprezentat de continutul video, 42% din acesta va fi vizualizat pe device-uri mobile, iar 68% va fi un mix de continut high-definition si 4K/ultra-high-definition.

Deutsche Telekom furnizeaza servicii Public Cloud

Deutsche Telekom a anuntat livrarea de servicii Public Cloud dezvoltate pe tehnologie Cisco. Serviciile sunt disponibile in modelul “pay-as-you-go”, fara cerinte minime de achizitie si limitari impuse de perioada de contract.

T-System, divizia de business a Deutsche Telekom, opereaza si gestioneaza noile servicii de tip IaaS (Infrastructure-as-a-Service) pe care le furnizeaza centrelor de date din Germania ale operatorului telecom. Oferta de servicii SaaS (Software-as-a-Service) si PaaS (Platform-as-a-Service) urmeaza a fi lansata in prima jumatate a anului. Deutsche Telekom mizeaza pe parteneriatul strategic cu Cisco pentru a-si extinde cota pe piata furnizorilor Cloud europeni, obiectivul fiind dublarea veniturilor generate de de serviciile Cloud pana in 2018.

FireEye, o posibila tinta de achizitie

Analistii financiari estimeaza drept foarte posibila o achizitie a companiei FireEye intr-un orizont de timp apropiat. Printre posibilii cumparatori pe primul loc se plaseaza Cisco.

Firma americana de securitate FireEye, evaluata la 2,8 miliarde de dolari, dar care a inregistrat in 2015 scaderi pe bursa, este considerata de catre analistii financiari drept o foarte probabila tinta de achizitie. Dintre posibilii cumparatori, prima nominalizare este Cisco, care se afla intr-o continua extindere a portofoliului de solutii de securitate, anul trecut investind peste un miliard de dolari in achizitia companiilor OpenDNS si Lancope. Alti potentiali cumparatori sunt HPE (Hewlett Packard Enterprise), Symantec si Intel.

VMware AirWatch se aliaza cu Intel pentru cresterea securitatii

VMware a anuntat extinderea colaborarii cu Intel pentru integrarea solutiilor de securitate in platforma AirWatch de management al echipamentelor mobile (Enterprise Mobility Management).

Prin noul acord, VMware devine parte a Intel Security Innovation Alliance, un program de parteneriat tehnologic global, care urmareste simplificarea proceselor de integrare si accelerarea dezvoltarii de solutii interoperabile. Obiectivele parteneriatului VMware AirWatch -Intel sunt eficientizarea investitiilor in securitate, eliminarea amenintarilor mobile si reducerea costurilor operationale.

ZOOM optimizeaza solutiile dedicate Contact Centerelor

ZOOM International a anuntat adaugarea de functionalitati in noua versiune a solutiei de Workforce Optimization dedicata centrelor de contact dezvoltate pe tehnologie Cisco.

Versiunea 5.7 a solutiei ZOOM Workforce Optimization pentru Contact Centerele Cisco aduce noi functionalitati de Video si Telepresence Recording. Noile functii permit capturarea, stocarea si managementul interactiunilor video dintre clienti si agenti si pot fi utilizate pentru monitorizarea activitatii si cresterea performantei agentilor, precum si pentru imbunatatirea experientei clientilor.