Datanet Systems

NOUTĂȚI ÎN INDUSTRIE

ÎN ACEASTĂ EDIȚIE

Adoptia tehnologiilor si serviciilor Cloud inregistreaza o crestere semnificativa la nivel global, insa nu foarte multe companii au si/sau respecta o strategie Cloud matura, potrivit unui studiu dat publicitatii recent de catre International Data Corporation (IDC).

Cisco si-a anuntat intentia de a achizitiona firma Portculis, pentru a-si extinde oferta pe zona serviciilor de consultanta in domeniul securitatii.

Airwatch, companie specializata in domeniul solutiilor de management al echipamentelor mobile in mediul enterprise (Enterprise Mobility Management - EMM), a fost premiata de catre International Association of Privacy Professionals (IAPP) cu distinctia Innovation Award for Most Innovative Privacy Technology.

FireEye a anuntat lansarea unei noi arhitecturi MVX, care permite cresterea vitezei cu care sunt detectate amenintarile informatice de tipul Advanced Persistent Threat (APT).

Dell si EMC au anuntat semnarea unui acord definitiv prin care confirma preluarea de catre Dell a EMC Corporation si mentinerea statutului de companiei publica a VMware (EMC detine 83% din actiunile VMware).

VMware a anuntat in cadrul evenimentului VMworld 2015 Europe o serie de imbunatatiri in platforma Unified Hybrid Cloud, aduse in scopul facilitarii si cresterii vitezei de dezvoltare si livrare a aplicatiilor.

NOUTĂȚILE PE LARG

Al doilea val al adoptiei Cloud – Modelul Hybrid este majoritar

Adoptia tehnologiilor si serviciilor Cloud inregistreaza o crestere semnificativa la nivel global, insa nu foarte multe companii au si/sau respecta o strategie Cloud matura, potrivit unui studiu dat publicitatii recent de catre International Data Corporation (IDC). (“CloudView Survey” a fost realizat pe un esantion de peste 3.600 de manageri cu functii executive din 17 tari, 33% din zona EMEA.)

 
 
Aprecierea IDC a nivelului de maturitate al adoptiei Cloud se bazeaza pe o ierarhizare in 5 etape a evolutiei:
  • stadiul “Ad Hoc”: organizatiile incep sa aprofundeze analiza tehnologiilor Cloud, a ofertelor existente in piata si a potentialelor beneficii; adoptia se face cu titlu experimental sau pentru a raspunde unor cerinte imediate;
  • stadiul “Oportunist”: companiile experimenteaza prin intermediul serviciilor Cloud adoptate imbunatatiri pe termen scurt la nivelul accesarii de resurse IT si le utilizeaza in implementari insulare si/sau pentru folosirea de aplicatii noi;
  • stadiul “Repetabil”: organizatiile acceseaza rapid si flexibil resursele IT prin standardizare si utilizarea unor solutii de tipul self-portal pentru accesarea serviciilor Cloud;
  • stadiul “Manageriabil”: companiile implementeaza seturi de bune practici in adoptia si utilizarea serviciilor Cloud, orchestreaza livrarea de servicii prin instrumente dedicate de management centralizat;
  • stadiul “Optimizat”: organizatiile au atins nivelul in care departamentele interne functioneaza ca brokeri de servicii si produse IT inovatoare, livrate pentru a fi utilizate intern si/sau extern; procesul de optimizare si inovare a business-ului este asigurat prin accesul transparent la resursele IT si utilizarea unor metode standardizate de alocare a costurilor per serviciu utilizat.
Calificativul de strategie matura este acordat de catre IDC organizatiilor care se afla in ultimele trei stadii. Conform studiului, doar 25% din companiile care au participat la cercetare se afla la acest nivel (Repetabil – 16%, Manageriabil – 8%, Optimizat – 1%). Spre deosebire de 43% din organizatii care se afla inca in primele stadii (Ad Hoc – 32%, Oportunist – 11%).
 
Al doilea val
 
Desi 32% din organizatiile participante nu au putut fi incadrate in niciunul dintre stadiile indicate, studiul IDC afirma ca 2015 reprezinta – cronologic – anul de debut al celui de “al doilea val” al adoptiei Cloud. Este o perioada in care organizatiile se vor axa pe evaluarea ofertei Cloud din perspectiva beneficiilor de business pe care aceasta le poate oferi, accentul fiind pus pe imbunatatirea rimtului de crestere a veniturilor. Spre deosebire de “primul val” (care a debutat in 2007-2008) cand atentia era concentrata majoritar pe respectarea principalelor metrici IT, obtinerea unor SLA-uri cat mai avantajoase si scaderea generica de costuri IT – obiective considerate, la momentul actual, beneficii comune.
 
64% pentru modelul Hybrid
 
Iminenta celui de al doilea val al adoptiei Cloud este argumentata si prin faptul ca 64% din companiile intervievate au adoptat deja sau vor opta pentru Hybrid Cloud. Subiectii intervievati au indicat faptul ca au adoptat diverse forme ale modelului Hybrid in care migreaza date intre Norul Public si cel Privat (48%) si/sau utilizeaza un mix de resurse IT interne, Public Cloud si Private Cloud (50%).
 
Conform studiului, adoptia Private Cloud are o cota de 44%, in timp ce modelul Public este preferat de 37% din respondenti.
 
Preponderenta modelelor Hybrid si Private demonstreaza, in opinia analistilor IDC, faptul ca numeroase organizatii au probat si s-au convins deja de avantajele oferite de acestea, primele beneficii evidentiate de catre respondenti fiind: cresterea performantei la nivelul intregii companii, imbunatatirea nivelului de securitate si reducerea costurilor.
 
De altfel, “CloudView Survey” indica faptul ca 53% dintre respondenti se asteapta ca, in decurs de doi ani, Cloud-ul sa le asigure o crestere consistenta a veniturilor realizate de catre organizatiile lor.
 
Evolutia continua
 
“Al treilea val”, in viziunea analistilor IDC, va fi reprezentat de o etapa in care organizatiile se vor concentra pe valorificarea serviciilor Cloud in alte moduri decat cele considerate uzuale la momentul actual, cum ar fi in utilizarea tehnologiilor Big Data si Analytics, in valorificarea solutiilor Internet of Things (IoT) etc.
 
Datanet Systems, in calitate de partener Cisco Gold, furnizeaza solutiile de infrastructura Cisco pentru implementare de arhitecturi Hybrid Cloud si asigura serviciile profesionale necesare operatorilor de telecomunicatii pentru crearea de sisteme Hybrid Cloud precum si companiilor pentru utilizarea acestora. 

Cisco isi consolideaza pozitia pe piata de securitate

Cisco si-a anuntat intentia de a achizitiona firma Portculis, pentru a-si extinde oferta pe zona serviciilor de consultanta in domeniul securitatii. Portculis este o firma britanica care are clienti atat in mediul enterprise, cat si in sectorul guvernamental si ofera servicii de testare si auditare a nivelului de securitate al organizatiilor, identificare de vulnerabilitati in infrastructurile IT, training, creare si validare de politici si strategii de securitate.

 
Cisco a mai anuntat recent si preluarea companiei indiene Pawaa, specializata in domeniul solutiilor de securitate si al aplicatiilor Cloud de file-sharing. Anunturile sunt in concordanta cu politica Cisco de extindere constanta a portofoliului de solutii de securitate atat prin dezvoltari in-house, cat si prin achizitionarea de companii, printre firmele preluate pana acum numarandu-se Neohapsis, Sourcefire, Cognitive Security si ThreatGrid.
 
ACI conduce in clasamentul SDN
 
Conform ultimelor anunturi, Cisco conduce in clasamentul furnizorilor de aplicatii Software Define Network (SDN), Cisco ACI fiind deja adoptata de 1.000 de clienti. Cisco a lansat Application Centric Infrastructure (ACI) in 2013, care a inceput sa fie comercializata efectiv din august 2014 si a inregistrat, potrivit companiei, o crestere anuala de aproximativ 200%. 
 
Competitorul direct, VMware, a anuntat la finalul celui de al doilea trimestru, ca oferta sa SDN – NSX -, lansata pe piata mai devreme cu 8-10 luni decat Cisco ACI, are 700 de clienti, 75% dintre acestia ruland aplicatia pe echipamente Cisco, conform presei de specialitate.

AirWatch, premiata pentru inovare

Airwatch, companie specializata in domeniul solutiilor de management al echipamentelor mobile in mediul enterprise (Enterprise Mobility Management – EMM), a fost premiata de catre International Association of Privacy Professionals (IAPP) cu distinctia Innovation Award for Most Innovative Privacy Technology. Premiul IAPP a fost acordat companiei pentru suita de aplicatii AirWatch Privacy First, care ajuta organizatiile sa respecte cerintele de confidentialitate a datelor si ofera anagajatilor un nivel crescut de transparenta si vizibilitate asupra modului incare sunt gestionate datele personale.

FireEye creste viteza de detectare a amenintarilor

FireEye a anuntat lansarea unei noi arhitecturi MVX, care permite cresterea vitezei cu care sunt detectate amenintarile informatice de tipul Advanced Persistent Threat (APT). Noua versiune extinde abilitatile solutiilor FireEye in inspectarea obiectelor criptate, ofera vizibilitate asupra traficului SSL, tripleaza viteza de analiza a traficului Web, imbunatateste capacitatea de detectare timpurie a atacurilor si creste viteza de furnizare a alertelor, imbunatatind timpul de detectie si de raspuns.

VDell si EMC, acord final in vederea preluarii

Dell si EMC au anuntat semnarea unui acord definitiv prin care confirma preluarea de catre Dell a EMC Corporation si mentinerea statutului de companiei publica a VMware (EMC detine 83% din actiunile VMware).

 
Conform analistilor, tranzactia, cu o valoare de 67 de miliarde de dolari si considerata drept cea mai mare din istoria sectorului tehnologic, va genera pentru Dell o crestere a vanzarilor de echipamente hardware in sectoarele de piata in care opereaza VMware, cu precadere in zona tehnologiilor de virtualizare, a solutiilor Cloud si de networking.

VMware isi imbunatateste oferta Hybrid Cloud

VMware a anuntat in cadrul evenimentului VMworld 2015 Europe o serie de imbunatatiri in platforma Unified Hybrid Cloud, aduse in scopul facilitarii si cresterii vitezei de dezvoltare si livrare a aplicatiilor. Platforma VMware este bazata pe o arhitectura de Data Center de tipul Software Defined si este dezvoltata pe VMware vSphere. VMware a auntat update-uri ale aplicatiilor VMware vCloud Air, vCloud Air Network si vCloud Director 8.