Datanet Systems

NOUTĂȚI ÎN INDUSTRIE

ÎN ACEASTĂ EDIȚIE

Datanet Systems a lansat recent o solutie IoT, bazata pe un produs hardware si o aplicatie software dezvoltate in cadrul companiei.

Cisco a anuntat lansarea produsului Industrial Network Director care permite identificarea si remedierea rapida a problemelor aparute in retelele de tipul Industrial Ethernet.

Cisco a anuntat un update important pentru gama de switch-uri Nexus 9000 si familia de produse MDS 9000.

Cisco a anuntat achizitionarea companiei Worklife, un start-up fondat in 2014 si specializat in domeniul solutiilor de lucru colaborativ.

Cisco a dezvoltat un sistem care permite blocarea stream-urilor video pirat fara a necesita colaborarea cu furnizorii de servicii internet.

Dell EMC a anuntat extinderea familiei de produse Data Domain cu patru noi modele din seria Cloud Tier, destinate cresterii nivelului de disponibilitate al datelor stocate in Cloud.

Symantec a anuntat incheierea unui parteneriat strategic cu VMware AirWatch pentru cresterea nivelului de securitate al utilizatorilor mobili.

VMware a anuntat lansarea solutiei Workspace ONE Essentials, care securizeaza accesul la datele si aplicatiile de business.

NOUTĂȚILE PE LARG

Datanet Systems lanseaza propria solutie IoT

Datanet Systems a lansat recent o solutie IoT, bazata pe un produs hardware si o aplicatie software dezvoltate in cadrul companiei. Datanet livreaza sisteme IoT la cheie, integrate unitar, si asigura un portofoliu complet de servicii de proiectare, implementare de proiect, dezvoltare de software si mentenanta.

La momentul actual, gradul de penetrare al solutiilor Internet of Things (IoT) creste rapid in numeroase domenii de activitate economica. Estimarile numarului de device-uri conectate prin tehnologii wireless se modifica permanent, indicand o adoptie accelerata (Gartner preconizeaza 21 de miliarde pana in 2050, IDC – 30 de miliarde, Cisco – 50 de miliarde).
Dincolo de cifre, cert este ca, pentru a-si atinge potentialul maxim, aplicatiile IoT au nevoie de solutii de conectivitate performante. Ce tip de solutii se potrivesc, cel mai bine, pentru fiecare aplicatie in parte, depinde insa de natura si contextul in care sunt folosite acestea. Daca pana acum doi ani, cele mai multe solutii Machine-to-Machine (M2M) foloseau preponderent retelele operatorilor telecom mobili, pentru noile generatii de echipamente IoT se imbunatateste consumul de energie si se simplifica protocoalele de comunicatii. Din acest motiv, tot mai multi furnizori de solutii si echipamente IoT dedicate mediului business se orienteaza catre tehnologiile Low Power Wide Area (LPWA), special concepute pentru a face fata acestor provocari.
 
Ofensiva LPWA
 
In prezent exista aplicatii ale tehnologiei LPWA in tot mai multe domenii, cele mai numeroase fiind in:
 
– Distributia de energie si servicii de utilitati (citirea la distanta a contoarelor);
– Monitorizarea mediului (inregistrarea parametrilor fizico-chimici din apa, aer si sol);
– Logistica-retail (urmarirea trasabilitatii marfurilor, containerelor, paletilor etc.);
– Monitorizarea infrastructurilor fizice (cladiri, retele de conducte, poduri etc.);
– Urmarirea si controlul la distanta al utilajelor industriale.
 
La acestea se adauga constant noi dezvoltari in zona Smart City cu aplicatii in Building Management, monitorizarea traficului, a transportului public, Smart Parking, managementul deseurilor etc. Costul scazut asigurat de tehnologiile LPWA permite integrarea acestora si in bunurile de larg consum de folosinta indelungata, pentru geolocalizare si operatiuni de diaganosticare si telementenanta.
„Atractivitatea tehnologiilor LPWA este asigurata de avantajele-cheie pe care acestea le asigura: raza mare de acoperire, consumul redus de energie, pretul scazut si securitatea comunicatiilor”, afirma Gabriel Musat, Technical & Marketing Director Datanet Systems.
 
Datanet Systems produce propriul terminal LPWA, precum si solutia software de utilizare a acestuia, livrate integrat, intr-un sistem la cheie complet.
 
Parametri tehnici ai solutiei Datanet Systems
 
Solutia proiectata, produsa si implementata de Datanet Systems are urmatoarele caracteristici tehnice:
 
• Are un consum redus de energie, ceea ce asigura o durata de viata a bateriei echipamentului de cativa ani;
• Functioneaza in banda de frecvente nelicentiata de 868 MHz folosind protocolul LoRaWAN;
• Are o acoperire de 3-5 km in zonele urbane si 13-15 km in medii rurale;
• Asigura un debit de date intre 0,25 si aproximativ 5 Kbps, adaptiv in functie de distanta;
• Este robusta la interferente;
• Se poate propaga prin cladiri;
• Este implementata in topologie stea;
• Modulatia folosita este proiectata sa scaleze la mii sau zeci de mii de senzori pe retea.
 
Terminalul IoT produs de Datanet Systems nu necesita sursa de alimentare, bateria avand o autonomie de 3 ani, este realizat in conformitate cu standardele de utilizare industriala (IP65 si interval de temperaturi de operare de -20 +60 grade Celsius) si asigura o interafata seriala RS485 sau RS232.
 
Domenii de aplicabilitate si serviciile asigurate de Datanet
 
„In prezent, furnizam sisteme la cheie care includ terminalele proprii, gateway-uri radio, aplicatiile software network server si application server, precum si servicii de integrare. Sunt sisteme astfel concepute incat sa poata fi implementate rapid, la un cost scazut, si care sa functioneze imediat, ca un intreg. Ne orientam preponderent catre aplicatii de colectare de date din mediul industrial, diagnostic si control de la distanta, citirea la distanta a contoarelor de electricitate, apa, gaz, monitorizare de infrastructura fizica si parcari”, explica Gabriel Musat.
 
Software-ul din terminale si serverul de aplicatie asigura:
 
– Stocarea locala a datelor in terminal, in caz de indisponibilitate temporara a retelei, 
durata de viata a datelor stocate in terminal poate fi definita din software;
– Deduplicarea datelor – pentru anumite aplicatii se poate defini in aplicatie o functionalitate de „caching” pentru reducerea traficului WAN si imbunatatirea eficientei in utilizare;
– Managementul consumului de energie – pentru cresterea duratei de viata a bateriei se pot defini in aplicatia software ce componente hardware din terminal pot fi oprite atunci cand nu sunt utilizate;
– Exportul de date la cerere din Application Server;
– Rapoarte la cerere cu date receptionate in serverul de aplicatie, cu parametrii de functionare a retelei, precum si rapoarte de stare pentru terminale;
– Interfatarea flexibila cu aplicatiile clientilor.
 
Obiectiv in 2017 : un terminal LPWA imbunatatit si mai ieftin
 
„Pentru anul viitor, ne-am stabilit ca obiectiv producerea unui dispozitiv LPWA multifunctional, echipat cu seriale RS 232 si RS 485, mai multe intrari analogice si multiple intrari si iesiri digitale, la un pret unitar estimat de 50 de euro. Datanet Systems este un partener care detine o solutie completa si specialisti cu competente si experienta in domeniu, care pot asigura rezolvarea problemelor specifice”, concluzioneaza Gabriel Musat, Technical & Marketing Director Datanet Systems.
Datanet Systems are avantajul experientei a numeroase proiecte de infrastructura critica (in industria financiar-bancara, telecom si in domeniul controlului de trafic aerian) si este unul dintre principalii integratori de sistem din Romania, cu competente si experienta probate prin zeci de implementari realizate la nivel national si regional.

Cisco simplifica managementul retelelor Industrial Ethernet

Cisco a anuntat lansarea produsului Industrial Network Director care permite identificarea si remedierea rapida a problemelor aparute in retelele de tipul Industrial Ethernet.

 
Noul produs Cisco Industrial Network Director este conceput sa realizeze o topologie integrata a tuturor automatizarilor de retea si a tuturor echipamentelor active, permitand operatorilor sa se concentreze pe urmarirea anumite dispozitive prin monitorizarea in timp real a starii acestora si a statisticilor de trafic. Solutia poate fi integrata in sisteme de management industriale permitand clientilor si integratorilor de sistem sa realizeze tablouri de bord personalizate pentru monitorizarea anumitor cerinte specifice. Industrial Network Director asigura o vizibilitate extinsa asupra retelei, aplicatiilor si echipamentelor conectate. Produsul Cisco utilizeaza protocoalele Common Industrial Protocol (CIP) si PROFINET, poate semnala automat evenimentele care apar in retea, monitorizeaza in timp real parametrii de functionare ai echipamentelor, statisticile de trafic, performanta si nivelul de disponibilitate al retelei. Industrial Network Director poate fi integrat cu Cisco Active Advisor, un serviciu Cloud gratuit care furnizeaza informatii despre nivelul de securitate al retelei si update-urile curente.

Update pentru Nexus 9000 si MDS 9000

Cisco a anuntat un update important pentru gama de switch-uri Nexus 9000 si familia de produse MDS 9000.

 
Seria Nexus 9000 beneficiaza acum de suport pentru Fibre Channel over Ethernet (FCoE), noile optiuni de conectare fiind de 25Gbps, 50Gbps si 100Gbps. Cisco a anuntat si un nou modul de extensie SAN pentru familia de produse MDS 9000, care include 24 de porturi de 16 Gbps Fibre Channel, 10 porturi de 1 Gb si 10 Gb Ethernet pe Fibre Channel over Internet (FCIP). Modulul va fi compatibil cu sasiurile din seria MDS 9700 Multilayer Storage Director (MDS 9706, MDS 9710 si MDS 9718) si va furniza capabilitati FCIP pentru procesele de backup si replicare a solutiilor intre doua centre de date. Noul SAN-Extension module se adreseaza cu precadere companiilor care doresc sa isi imbunatateasca solutiile de continuitate operationala in caz de dezastru.

Cisco consolideaza solutia Spark prin achizitia Worklife

Cisco a anuntat achizitionarea companiei Worklife, un start-up fondat in 2014 si specializat in domeniul solutiilor de lucru colaborativ.

 
Oficialii Cisco au declarat ca doresc sa integreze platforma Worklife cu Spark, propria platforma de colaborare in Cloud, pentru a imbunatati experienta reuniunilor de lucru virtuale. Platforma Worklife permite anajatilor sa colaboreze in spatiul virtual, in timp real, in lucrul cu documentele, sa partajeze agende si task-uri si sa realizeze inregistrari ale intalnirii, care, ulterior, pot fi distribuite participantilor. Solutiile de lucru colaborativ reprezinta in ultimii ani o directie prioritara pentru Cisco, care detine solutiile WebEx si Spark, si pe care compania americana le-a consolidat constant prin achizitii, cele mai recente fiind Tropo si Acano, preluate anul trecut.

Solutie de blocare a stream-urilor video pirat

Cisco a dezvoltat un sistem care permite blocarea stream-urilor video pirat fara a necesita colaborarea cu furnizorii de servicii internet.

 
Cisco a anuntat lansarea platformei Streaming Piracy Prevention (SPP) care poate bloca fluxurile video pirat in timp real, fara a mai fi necesara nicio notificare sau colaborare cu furnizorii de servicii internet. Pentru a rezolva aceasta problema, Cisco colaboreaza cu compania britanica Friend MTS (FMTS), specializata in solutii de protejare a continutului. FMTS ofera serviciul Distribution ID care permite furnizorilor de continut sa identifice care dintre platformele distribuitorilor este compromisa, permitand sustragerea de continut. Serviciul utilizeaza un sistem de marcare (watermark) incapsulat in fiecare flux de continut al distribuitorilor si care este vizibil doar prin intermediul unui software de detectare specializat. FMTS ofera totodata si serviciul Advanced Subscriber iDentification, un sistem de identificare a abonatilor care retransmit continutul online. Pe baza acestor servicii, platforma SPP Cisco poate identifica sursa stream-ului video piratat si il poate inchide automat.

O noua generatie de produse Data Domain

Dell EMC a anuntat extinderea familiei de produse Data Domain cu patru noi modele din seria Cloud Tier, destinate cresterii nivelului de disponibilitate al datelor stocate in Cloud.

 
Noua gama de produse Data Domain Cloud Tier (DD6300, DD6800, DD9300 si DD9800) permite cresterea volumului total de date care poate fi gestionat de pe un singur echipament cu 200%, pana la o capacitate maxima 150PB. DD6300 este un echipament all-in-one destinat companiilor de dimensiuni medii si mici, in timp ce DD6800, DD9300 si DD9800 adreseaza categoria „large enterprisee”, extinzand capabilitatile si capacitatea de stocare pentru cresterea nivelului de disponibilitate si minimizarea riscului de downtime. Utilizate impreuna cu solutiile Dell EMC Avamar, noile produse Data Domain pot asigura protectia si restaurarea masinilor virtuale de 20 de ori mai rapid. Prin utilizarea celor doua solutii, se poate folosi o copie de protectie a fisierelor masinii virtuale direct de pe Data Domain, in loc sa fie necesara restaurarea VM-urilor de pe un sistem de stocare separat. Gama de produse Data Domain Cloud Tier ruleaza o noua versiune de sistem de operare, DD OS 6.0, care permite integrarea avansata cu Hadoop.

Symantec se aliaza cu AirWatch

Symantec a anuntat incheierea unui parteneriat strategic cu VMware AirWatch pentru cresterea nivelului de securitate al utilizatorilor mobili.

 
Pentru a imbunatati protectia utilizatorilor mobili din mediul enterprise in fata numarului crescut de noi vulnerabilitati, Symantec si VMware au anuntat un plan comun de armonizare a solutiilor de securitate cu cele de management al echipamentelor mobile. Strategia comuna prevede integrarea tehnologiilor avansate de protectie furnizate print intermediul Symantec Global Intelligence Network cu sistemul de management al identitatii si echipamentelor mobile furnizat de VMware Airwatch. Symantec s-a alaturat recent initiativei Mobile Security Alliance, lansata de Airwatch in urma cu un an in scopul cresterii nivelului de securitate al mobilitatii in mediul business. Printre membrii aliantei se afla Check Point, FireEye, Intel Security, Palo Alto Network si F5.

VMware extinde capabilitatile Workspace ONE

VMware a anuntat lansarea solutiei Workspace ONE Essentials, care securizeaza accesul la datele si aplicatiile de business.

 
Cu noua lansare, VMware extinde portofoliul de solutii Workspace ONE care permit companiilor sa standardize spatiul de lucru digital si sa-l adapteze facil la cerintele utilizatorilor finali. Noile inovatii din Workspace ONE imbunatatesc nivelul de securitate prin introducerea de capabilitati de tipul Data Loss Prevention pentru Office 365 si optimizeaza experienta utilizatorilor finali prin extinderea functionalitatilor Single Sign-On mobile pentru toate aplicatiile web enterprise. Extinderea prevede si o optimizare a integrarii solutiei Skype for Business in VMware Horizon. Workspace ONE Essentials se adreseaza cu precadere companiilor care au adoptat mobilitatea in mediul business prin modelul Bring-Your-Own-Device, permitand utilizatorilor finali cu terminale neautorizate sa acceseze aplicatii si servicii business prin intermediul unui sistem de tipul Identity-Defined Workspace. Solutia include instrumente de autentificare si cataloage de aplicatii, care asigura administratorilor IT vizibilitate si control asupra modului in care sunt accesate resursele companiei. Utilizatorii finali beneficiaza de simplitate in accesarea si utilizarea resurselor aprobate, de functionalitati de tip self-service si o compatibilitate extinsa cu orice tip de device si sistem de operare.