Datanet Systems

NOUTĂȚI ÎN INDUSTRIE

ÎN ACEASTĂ EDIȚIE

Piata noilor tehnologii Wide Area Network (WAN) parcurge in perioada 2014-2018 un proces de maturizare accelerata, potrivit analistilor IDC.

Next Generation Network (NGN) Routing, segmentul echipamentelor de rutare oferite de Cisco Systems, a devenit una dintre cele mai rentabile categorii de produse ale companiei, fiind depasita ca nivel de profit doar de oferta pe zona de switch-uri.

Apple si Cisco au anuntat incheierea unui parteneriat global in scopul crearii si dezvoltarii in cadrul organizatiilor a unui mediu propice utilizarii smartphone-urilor si tabletelor Apple prin optimizarea solutiilor si echipamentelor de retea Cisco.

Cisco a anuntat finalizarea achizitiei OpenDNS - companie specializata in oferirea de solutii de securitate Cloud atat pentru utilizatorii casnici, cat si pentru mediul business -, pentru suma de 635 de milioane de dolari.

Virtustream, companie specializata in livrarea de servicii Cloud din cadrul EMC, a anuntat extinderea parteneriatului cu SAP in vederea oferirii de servicii de infrastructura Cloud pentru aplicatiile critice de business rulate in SAP HANA Enterprise Cloud.

VMware a anuntat recent disponibilitatea noilor versiuni ale solutiilor Integrated OpenStack (2), Site Recovery Manager (6.1), Virtual SAN (6.1), vRealize Log Insight (3), vRealize Operations (6.1) si vSphere APIs pentru IO Filtering.

Symantec a anuntat recent depasirea pragului de un miliard de device-uri Internet of Things (IoT) securizate, care includ de la televizoare si masini, pana la echipamente de contorizare inteligenta si infrastructuri critice.

NOUTĂȚILE PE LARG

Cererea de solutii SD-WAN creste accelerat

Piata noilor tehnologii Wide Area Network (WAN) parcurge in perioada 2014-2018 un proces de maturizare accelerata, potrivit analistilor IDC. Fenomenul este vizibil mai ales prin cresterea gradului de adoptie a solutiilor de tipul Software Defined WAN (SD-WAN), nisa de piata care inregistreaza in ultimii ani o crestere sustinuta.

Compania de consultanta Doyle Research estimeaza ca, peste trei ani, piata globala SD-WAN va atinge o valoare de 3,2 miliarde de dolari. Un raport similar, “The Future of Cloud WAN”, realizat de Rayno Research, preconizeaza pentru 2020 o valoare de 7,5 miliarde USD, insa sub umbrela “Cloud WAN” sunt incluse atat solutiile de tipul SD-WAN, cat si cele ADC si de optimizare WAN.

Avand la baza tehnologii de tipul Software Defined Network (SDN), solutiile SD-WAN introduc o schimbare importanta in abordarea problematicii retelelor de date, punand accentul pe performanta aplicatiilor rulate, simplificarea procesului de administrare si eliminarea limitarilor impuse de utilizarea tehnologiile proprietare ale echipamentelor de retea. Dincolo insa de aceste argumente mai mult sau mai putin vizibile intr-o prima faza, principalul motiv pentru care tehnologiile SD-WAN reprezinta o optiune viabila pentru din ce in ce mai multe organizatii consta in faptul ca genereaza castiguri imediate, direct cuantificabile financiar.

Astfel, reducerea costurilor este unul dintre principalele argumente ale solutiilor SD-WAN, acestea permitand companiilor sa utilizeze mai eficient conexiunile broadband, fara a mai recurge exclusiv la protocolul MPLS. Avantajul solutiilor SD-WAN rezida in faptul ca – in functie de parametrii si calitatea conexiunilor broadband, pe care le monitorizeaza in mod constant – poate aloca dinamic conexiunile existente (broadband, LTE, Ethernet), tinand cont cerintele de trafic ale aplicatiilor rulate si de parametrii QoS.

Se pot obtine astfel economii semnificative atat la nivelul investitiilor de capital, cat si al cheltuielilor operationale, pentru ca un al doilea avantaj major al utilizarii solutiilor SD-WAN consta in reducerea efortului de management al retelei. Protocoalele de functionare a ruterelor nu reactioneaza in mod automat la schimbarea unor parametri de functionare – precum intarzierea pachetelor (delay), pierderea acestora (packet loss), variatia intarzierii pachetelor (jitter), congestii de trafic etc. -, iar masurarea tuturor aceste caracteristici si luarea de masuri in timp util presupune un efort semnificativ in zona de configurare. Aplicatiile SD-WAN preiau in mod automat aceste toate aceste modificari ale parametrilor de retea si – in functie de regulile predefinite de administratori si de necesitatile de trafic ale aplicatiilor, prioritizate in functie de nivelul de criticitate al acestora in desfasurarea activitatilor de business – redistribuie traficul in functie de starea curenta a retelei. Se obtine astfel si o reducere a nivelului de complexitate, precum si o crestere a flexibilitatii si a vitezei de reactie, prin automatizarea proceselor.

Concepute initial pentru organizatiile cu un nivel ridicat de dispersie geografica (repectiv pentru conectarea mai multor puncte de lucru, filiale, subsidiare etc. cu sediile centrale si/sau centrele de date), solutiile SD-WAN au inceput sa fie adoptate rapid de catre companiile care utilizeaza intensiv aplicatii de voce si video peste Internet, dar mai ales de cele care utilizeaza pe scara larga servicii sau solutii hostate in Cloud. Solutiile SD-WAN isi demonstreaza cu prisosinta utilitatea in acest ultim caz, in conditiile in care 75% din companiile care si-au mutat aplicatiile si serviciile in Cloud raporteaza ca se confrunta cu numeroase dificultati in monitorizarea calitatii si solutionarea problemelelor de conectivitate (conform raportului “Network Management Megatrends 2014”, realizat de Enterprise Management Associates).

Cresterea cererii de solutii SD-WAN este vizibila si in numarul mare de startup-uri care activeaza pe aceasta nisa de piata, dintre care cele mai cunoscute sunt: CloudGenix, Glue Networks, Pertino, VeloCloud si Viptela. Acestea se adauga unei galerii mai mari de vendori, care include nume precum: Akamai, Aryaka, Cisco Systems, Distrix, Exinda, Fatpipe, Netsocket, Riverbed Technology, Siaras, Silver Peak, Talari, Versa Networks.

Din postura de lider pe piata tehnologiilor SDN, Cisco domina nisa SD-WAN cu solutia Cisco Intelligent WAN (iWAN), care integreaza numeroase tehnologii proprietare ce contribuie la optimizarea si securizarea traficului in retea.

Datanet Systems, in calitatea sa de principal partener Cisco in Romania, detine competentele si experienta necesare pentru implementarea acestui solutiilor SD-WAN si asigurarea beneficiilor pe care acestea le ofera.

Cisco creste pe segmentul echipamentelor NGN Routing

Next Generation Network (NGN) Routing, segmentul echipamentelor de rutare oferite de Cisco Systems, a devenit una dintre cele mai rentabile categorii de produse ale companiei, fiind depasita ca nivel de profit doar de oferta pe zona de switch-uri. Compania crediteaza cresterea generata de acest segment de produse succesului repurtat de echipamentele Cisco Carrier Routing System (CRS-X) si Cisco Prime Network Control System (NCS), care au inregistrat o crestere de peste 100% fata de 2014. In trimestrul patru al acestui an, solutiile de rutare NGN au generat 16% din profitul companiei si au inregistrat o crestere de 3% fata de perioada similara a anului trecut.

Apple isi intensifica prezenta in mediul business

Apple si Cisco au anuntat incheierea unui parteneriat global in scopul crearii si dezvoltarii in cadrul organizatiilor a unui mediu propice utilizarii smartphone-urilor si tabletelor Apple prin optimizarea solutiilor si echipamentelor de retea Cisco, precum si prin ajustarea sistemului de operare iOS si a aplicatiilor mobile la cerintele solutiilor enterprise ale Cisco. Apple si Cisco isi propun sa creeze astfel un mediu de lucru mai eficient si fiabil, care sa asigure un nivel de compatibilitate superior intre produsele celor doua companii, o nominalizare facuta in acest sens deja fiind suportarea solutiilor de videoconferinta si a serviciilor de colaborare online ale Cisco (Spark, Telepresence si WebEx) pe iPhone si iPad. Parteneriatul cu Cisco reprezinta al doilea pas major facut de Apple in zona enterprise, dupa incheierea intelegerii cu IBM.

Cisco achizitioneaza compania de securitate OpenDNS

Cisco a anuntat finalizarea achizitiei OpenDNS – companie specializata in oferirea de solutii de securitate Cloud atat pentru utilizatorii casnici, cat si pentru mediul business -, pentru suma de 635 de milioane de dolari. Solutiile OpenDNS, care deservesc peste 65 de milioane de clienti din 160 de tari, urmeaza sa fie integrate in portofoliul Cisco de aplicatii business de securitate. Achizitia survine intr-o perioada de evolutie rapida a pietei solutiilor de securitate online, pe care Cisco se impune cu o oferta integrata de solutii, servicii si echipamente.

Virtustream extinde parteneriatul cu SAP

Virtustream, companie specializata in livrarea de servicii Cloud din cadrul EMC, a anuntat extinderea parteneriatului cu SAP in vederea oferirii de servicii de infrastructura Cloud pentru aplicatiile critice de business rulate in SAP HANA Enterprise Cloud. Pentru a facilita implementarea, dezvoltarea si utilizarea solutiilor SAP HANA in Cloud, Virtustream ofera clientilor SAP platforma xStream Cloud Management, care ofera capabilitati avansate de automatizare, management si orchestrare.

VMware lanseaza noi solutii dedicate centrelor de date

VMware a anuntat recent disponibilitatea noilor versiuni ale solutiilor Integrated OpenStack (2), Site Recovery Manager (6.1), Virtual SAN (6.1), vRealize Log Insight (3), vRealize Operations (6.1) si vSphere APIs pentru IO Filtering. Suita este destinata sa ajute organizatiile in construirea si protejarea centrelor de date de tipul “Software Defined” si cresterii agilitatii IT. Compania a anuntat disponibilitatea cursurilor online VMware Site Recovery Manager 6.1, precum si faptul ca noile versiuni pot fi testate prin intermediul VMware Hands-on Labs Online.

Symantec securizeaza peste un miliard de device-uri IoT

Symantec a anuntat recent depasirea pragului de un miliard de device-uri Internet of Things (IoT) securizate, care includ de la televizoare si masini, pana la echipamente de contorizare inteligenta si infrastructuri critice. Compania a dezvoltat o strategie de securitate unificata dedicata mediului IoT, care integreaza solutii avansate de autentificare, securitate, analiza si management capabile sa ofere protectie impotriva atacurilor hackerilor si a incidentelor de securitate. Portofoliul de solutii IoT al Symantec include: Symantec Embedded Critical System Protection (care protejeaza software-ul ce ruleaza pe device-urile IoT de atacurile de tip “0-day” si impotriva compromiterii); IoT Roots of Trust and Device Certificates (Symantec colaboreaza cu principalii producatori de chip-uri si furnizorii de solutii de criptare pentru a integra securitatea la nivel hardware); Code Signing Certificates and Secure App Services (pentru a garanta faptul ca pe device-urile IoT ruleaza codurile autorizate, Symantec furnizeaza un sistem de semnaturi certificate si un serviciu de autentificare Cloud).