Datanet Systems

NOUTĂȚI ÎN INDUSTRIE

ÎN ACEASTĂ EDIȚIE

Nivelul scăzut de încredere în soluțiile de backup și restaurare folosite, dar și rata scazută de succes a recuperării datelor și timpul lung de realizare a acestei operațiuni au o cauză comună: o bună parte dintre companiile care le utilizează nu testează eficiența și fiabilitatea soluțiilor țn condiții de simulare a unui incident major.

SaleIO Ready Node este o nouă soluție de stocare SAN de tipul Software-Defined Storage, bazată pe tehnologie flash, care permite cresterea liniară a performanței.

F5 a anunțat că, pentru al zecelea an consecutiv, cabinetul de consultanță Gartner a nominalizat compania în poziția de lider pe piața solutiilor de tipul Application Delivery Controllers (ADCs).

Symantec a lansat recent un nou studiu care demonstrează modul în care hackerii profită de nivelul scăzut de securitate al echipamentelor IoT pentru a crea rețele zombie și distribui malware pe scară largă.

VMware a anunțat în cadrul Microsoft Ignite 2016 că oferă gratuit clientilor săi o nouă soluție de evaluare și management a migrării la Windows 10.

NOUTĂȚILE PE LARG

Soluțiile de Business Continuity au nevoie de testare

Stiti care sunt cele mai frecvente cauze ale căderii sistemelor IT? Pe primele  locuri se situeaza defectiunile hardware (45%) intreruperile de alimentare cu energie electrica (35%), erorile software (34%), coruperea datelor (24%) bresele de securitate externe (23%), dar si errorile accidentale ale utilizatorilor (20%). “Doar cine nu munceste, nu greseste” spune o vorba romaneasca veche, prin urmare riscul de “downtime” poate fi contrabalansat numai cu o solutie de continuitate operatională.

 
In 2006, o statistica realizata de IBM si Wall Street Journal arata ca 25% dintre companiile care nu detineau o solutie de Business Continuity capabila sa le asigure recuperarea datelor si functionarea aplicatiilor critice in mai putin de 48 de ore riscau sa isi inceteze activitatea intr-un interval de ordinul lunilor. 40% – in decurs de doi ani, in timp ce pentru 35% exista pericolul sa dispara de pe piata in maximum 5 ani.
La 10 ani de la studiul citat, pe fondul dublarii volumului de date la fiecare 18 luni (conform IDC) si a cresterii gradului de informatizare, riscul acesta este mult mai mare. Cu toate acestea, desi imperativele asigurarii continuitatii afacerii sunt intelese de marea majoritate a companiilor, intreruperile neplanificate ale sistemelor informatice continua sa genereze pagube importante.
 
7 ore, timpul mediu de recuperare a datelor
 
Conform studiului “EMC global data protection index” (realizat pe un esantion de 2.200 de mangeri IT cu atributii decizionale din intreaga lume), 52% dintre organizatiile intervievate se confruntasera in ultimul an cu downtime-uri neplanificate ale sistemelor IT, 29% cu pierderi semnificative de date, iar 14% nu mai reusisera sa le recupereze desi utilizasera solutii de protejare a acestora.
Volumul mediu de date pierdute a fost de 2,36 TB, varfurile fiind inregistrate atat de organizatiile care nu utilizeaza nicio solutie de protejare a datelor (4,02 TB), cat si de cele care folosesc astfel de solutii de la patru sau mai multi vendori (5,47 TB). Valoare medie a pagubelor estimata de specialistii EMC este de 900.000 USD.
In ceea ce priveste durata medie a downtime-rilor neplanificate, studiul indica o valoare de 22 de ore, maximul (37 de ore) fiind din nou atins de companiile care utilizeaza solutii de la patru sau mai multi vendori. Timpul mediu de recuperare a datelor este de 7 ore, doar 9% dintre companiile intervievate reusind sa realizeze aceasta operatiune in mai putin de o ora (22% si-au recuperat datele in 3-6 ore, iar 21% in 6-12 ore).
 
Lipsa testarii, veriga slaba a solutiilor de continuitate
 
O alta concluzie relevanta a studiului EMC este aceea ca doar 18% din companiile intervievate considera ca solutiile de protectie si recuperare a datelor utilizate sunt capabile sa raspunda provocarilor de business viitoare.
Nivelul scazut de incredere in solutiile de backup si restaurare folosite, dar si rata scazuta de succes a recuperarii datelor si timpul lung de realizare a acestei operatiuni au o cauza comuna: o buna parte dintre companiile care le utilizeaza nu testeaza eficienta si fiabilitatea solutiilor in conditii de simulare a unui incident major. Acestora li se adauga organizatiile care realizeaza doar teste partiale, replicand un numar redus de fisiere, aplicatii si/sau echipamente critice, rezultatele obtinute fiind irelevante.
“Testarea reprezinta o problema frecventa in cazul solutiilor de backup si Business Continuity – companiile implementeaza o solutie, stabilesc o politica de continuitate in cazul unui incident major, dar nu mai fac nicio testare in afara celei initiale. Sunt inca putine companiile care realizeaza astfel de testari periodice in conditii care le simuleaza pe cele reale. Motivele sunt numeroase: organizatiile se tem ca, dupa o astfel de simulare, exista riscul sa apara disfunctionalitati majore si nu aloca timp si bugete pentru testarea procedurilor de recuperare. Si atunci evita astfel de proceduri care induc un factor de stres la nivelul intregii organizatii si pot avea consecintele directe asupra productivitatii angajatilor. Datanet Systems ofera suport clientilor sai in realizarea de astfel de teste, in conditii contractuale stabilite”, explica Alexandru Tecuceanu, Data Center Consultant la Datanet Systems.
 
Solutii croite pe cerintele clientilor
 
In portofoliul de clienti Datanet Systems care utilizeaza astfel de solutii se numara organizatii din domeniul financiar-bancar, telecom, retail si din sectorul public, dar si  companii de dimensiuni medii. “Avem clienti pentru care fereastra de recuperare a datelor este de ordinul minutelor – precum bancile si operatorii telco –, dar avem si clienti pentru care intervale de o ora, doua sunt conforme cu cerintele de business pe care le au. In fiecare implementare si dezvoltare a unei arhitecturi de backup si Business Continuity pe care o realizam pornim de la cerintele clientului si realizam impreuna cu acesta o analiza interna pentru a identifica nevoile reale pe care le are si pe baza carora putem stabili indici precum Recovery Time Objective (RTO) si Recovery Point Objective (RPO). Sunt clienti cu cerinte critice, pentru care am creat solutii de replicare sincrona intre doua sau mai multe site-uri active si care isi pot relua activitatea foarte rapid in cazul unui incident sau a unei erori majore. Majoritatea companiilor opteaza insa pentru solutii de replicare asincrona, backup-ul realizandu-se automat la intervale prestabilite intre site-ul activ de productie si cel pasiv”, detaliaza Alexandru Tecuceanu.
Datanet Systems promoveaza o strategie flexibila de backup, bazata pe modelul Disc-to-Disc-to-Tape (backup-ul datelor primare se realizeaza periodic pe solutii de stocare pe disc, ulterior, in functie de conditiile stabilite de client, datele fiind trecute automat pe benzi). “Printre clientii nostri se numara atat organizatii mari, care au politici si proceduri bine stabilite, cat si companii de dimensiuni medii fara competente in acest domeniu, pentru care construim si dezvoltam solutii bazate pe cerintele pe care le au, tinand cont de tipurile de date si aplicatii pe care doresc sa le protejeze, volumele estimate, largimea de banda disponibila etc. Asiguram solutii complete de backup si Business Continuity si avem avantajul experientei foarte bune in zona de centre de date, comunicatii si retelistica, care ne permit sa livram o solutie end-to-end eficienta”, concluzioneaza specialistul Datanet Systems.
 
Datanet Systems ofera un portfoliu complet de solutii de backup si Business Continuity bazat pe tehnologii EMC, VEEAM si pe solutii de stocare pe banda Fujitsu. Alegerea unei solutii care sa raspunda nevoilor reale si dezvoltarea de proceduri care sa minimizeze riscurile de downtime necesita insa competente tehnologice avansate, fapt care face ca apelul la serviciile unui integrator cu experienta in domeniu sa fie mai mult decat util.
 
Aflati mai multe despre tehnologiile pe care Datanet se bazeaza in proiectele de Continuitate Operationala

Dell EMC lanseaza SaleIO Ready Node

SaleIO Ready Node este o noua solutie de stocare SAN de tipul Software-Defined Storage, bazata pe tehnologie flash, care permite cresterea liniara a performantei.

Noua solutie Dell EMC ruleaza pe serverele PowerEdge x86 si este destinata modernizarii centrelor de date, aducand plusuri pe zona de performanta, simplificarea procesului de dezvoltare si management si cresterea eficientei operationale. SaleIO Ready Node este conceputa astfel incat sa ofere o flexibilitate extinsa si sa elimine limitarile legate de utilizarea dispozitivelor de stocare flash in infrastructuri complexe, putand fi integrata in arhitecturi paralele pentru eliminarea potentialelor bottleneck-uri. Solutia agrega performanta echipamentelor SSD intr-un singur nod si permite cresterea liniara a randamentului prin adaugarea de noi noduri.

F5, de 10 ani lider pe piata ADCs

F5 a anuntat ca, pentru al zecelea an consecutiv, cabinetul de consultanta Gartner a nominalizat compania in pozitia de lider pe piata solutiilor de tipul Application Delivery Controllers (ADCs).

Piata solutiilor ADCs va atinge in 2020 o valoare globala de 2,9 miliarde USD, potrivit estimarilor Global Industry Analyst. Motoarele de crestere in urmatorii patru ani vor fi reprezentate de diversificarea serviciilor cloud si a ofertei as-a-Service, o data cu extinderea adoptiei arhitecturilor de tipul Hybrid Cloud. Solutiile ADCs ofera capabilitati avansate de management si optimizare a modului de livrare a aplicatiilor in infrastructurile enterprise, gestionand atat modul in care sunt furnizate acestea utilizatorilor finali, cat si cel in care comunica aplicatiile intre ele. Alaturi de F5, Gartner a mai nominalizat in Magic Quadrant 2016: Citrix, Radware si A10, dar si companii precum Amazon, Brocade, Microsoft si NGINX, care nu detin produse hardware cu cota mare pe piata ADCs.

Hackerii exploateaza vulnerabilitatile IoT pentru a lansa atacuri DDoS

Symantec a lansat recent un nou studiu care demonstreaza modul in care hackerii profita de nivelul scazut de securitate al echipamentelor IoT pentru a crea retele zombie si distribui malware pe scara larga.

 
Echipa Symantec Security Response a identificat anul acesta noi moduri de operare prin care hackerii pot exploata bresele de securitate ale dispozitivelor IoT si ale echipamentelor consumer conectate la Internet pentru a lansa atacuri de Distributed Denial of Service (DDoS). Conform studiului, mai mult de jumatate din atacurile care exploateaza tehnologia IoT sunt generate din China si SUA, in topul “rampelor de lansare” aflandu-se si Germania, Olanda, Rusia, Ucraina si Vietnam. Tintele predilecte ale atacurilor sunt serverele Web, ruterele, modemurile, echipamentele NAS si retelele de televiziune cu circuit inchis (CCTV). Specialistii Symantec avertizeaza ca, in viitorul apropiat, exista riscul cresterii numarului de atacuri lansate de pe mai multe platforme IoT simultan.

VMware ofera gratuit unelte de migrare la Windows 10

VMware a anuntat in cadrul Microsoft Ignite 2016 ca ofera gratuit clientilor sai o noua solutie de evaluare si management a migrarii la Windows 10.

 
VMware SysTrack Desktop Assessment Service este un serviciu cloud gratuit furnizat de VMware clientilor sai care doresc sa faca trecerea de la sistemele de operare Windows mai vechi catre versiunea 10. Serviciul realizeaza o analiza a mediului IT al clientului, care ii permite acestuia sa cuantifice performanta sistemului informatic si sa inteleaga modelele de utilizare a aplicatiilor, livrand informatii clare despre ce echipamente fizice pot suporta un upgrade la Windows 10 si care pot fi migrate la noul sistem de operare prin intermediul virtualizarii. VMware SysTrack Desktop Assessment Service realizeaza un inventar al echipamentelor si al configuratiilor acestora, identifica aplicatiile utilizate si modelele de utilizare a infrastructurii, oferind administratorilor IT informatii utile in procesul de migrare.
 
Informati-va permanent asupra celor mai noi Tendinte din Industrie