Soluţia de telemedicină implementată de către Datanet Systems la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” reprezintă o premieră atât prin modul în care au fost combinate și armonizate capabilităţile celor două tehnologii, pentru a acoperi optim cerinţele specifice mediului medical, cât și prin faptul că a fost realizată integral cu echipamente și tehnologii Cisco.
Arhitectura și capabilitățile tehnice ale sistemului
Sistemul de teleprezenţă este bazat pe o arhitectură Cisco Unified Communications, cu Cisco Unified Communication Manager (cu rol de control și semnalizare) și Cisco Unified Presence (ce oferă accesul la informaţii de prezenţă, disponibilitate și chat) ca și elemente centrale. Sistemul asigură realizarea de videoconferinţe, prin intermediul Cisco Telepresence Server. Acesta poate găzdui conferinţe cu mai mulţi participanţi, oferind o calitate HD a imaginii. Terminalele folosite, Cisco DX80, dispun de ecrane HD tactile (diagonală 23 inch), camere video HD și conectivitate Wi-Fi și permit conectarea echipamentelor medicale (în scopul transmiterii imaginilor furnizate de acestea, pe parcursul apelului video).
Fiecare salon este monitorizat audio&video cu ajutorul sistemului Cisco Video Surveillance Manager (VSM), care primește imagine și sunet live de la camerele mobile de supraveghere IP Cisco 6930. Camerele sunt dotate cu senzori de mișcare și optimizate pentru filmare pe timp de noapte. Sunetele și imaginile HD captate sunt stocate pe serverele sistemului VSM pe o perioadă determinată, utilizatorii putând avea acces oricând la imaginea live sau la cea stocată pe server. Arhitectura sistemului este redundantă, pentru a se asigura disponibilitatea și integritatea datelor în caz de avarie.
Complementar, fiecare salon este dotat cu codecuri care preiau imaginea de la orice tip de sursă video aflată în incinta respectivă (cum ar fi echipamentele de monitorizare semne vitale pacient) și o transmit către serverul VSM.
Sistemul de teleprezenţă și cel de supraveghere video pot fi accesate de către medici de pe terminale mobile (smartphone și/sau tabletă), de oriunde, folosind o conexiune criptată. Spitalul beneficiază de acoperire Wi-Fi, care permite accesul la toate funcţionalităţile sistemului.
Soluţia mai include și un car de teleprezenţă care se poate deplasa autonom în perimetrul secţiei de terapie intensivă și care permite transmisii audio-video, precum și conectarea la echipamentele medicale pentru transmiterea securizată a datelor pacienţilor.
Studiu de caz telemedicină