Datanet Systems

MINISTERUL EDUCAȚIEI - INFRASTRUCTURĂ IT PENTRU UN SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT ONLINE

INFRASTRUCTURĂ IT PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT ONLINE - VIZIUNEA M.E.N.

Derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Fondul Social European, programul CRED Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” îşi propune pregătirea a peste 55.000 de cadre didactice, elaborarea a 19 ghiduri metodologice şi crearea a peste 7200 de resurse educaţionale.  În acest sens, una dintre liniile principale de acţiune ale proiectului este constituirea a 13 centre de Resurse Educaționale Deschise (RED) la nivelul unităţilor partenere din proiect și a unei platforme de learning online (educred.ro) pentru formarea și instruirea profesorilor, crearea materialelor multimedia şi diseminarea acestora către comunitatea şcolară. Funcționarea eficientă a proiectului implică existența unei infrastructuri IT performante, care să susțină funcționarea eficientă a platformei online cât și a unei soluții profesionale de video conferință, care să asigure o bună colaborare între participanți, derularea facilă de webinare și crearea de continut digital video. (proiect de referinta)

INFRASTRUCTURĂ IT PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT ONLINE – CERINȚELE BENEFICIARULUI

Funcţionarea eficientă a proiectului implică existenţa unei infrastructuri IT performante, care să susţină funcţionarea eficientă a platformei online cât şi a unei soluţii profesionale de video conferinţă, care să asigure o bună colaborare între participanţi, derularea facilă de webinare şi crearea de conţinut digital video. În acest sens, echipa tehnică a proiectului a optat pentru o soluţie de teleprezență, care asigură versatilitate şi un nivel ridicat de performanţă în comunicarea video. Această soluţie urma să asigure atât derularea sesiunilor de videoconferință între inspectorate școlare / case ale corpului didactic / instituții de învățământ preuniversitar, pe baza tehnologiilor de teleprezență (13 locaţii în total), precum şi transmisii live şi înregistrarea conținutului video educațional cu posibilitatea conectării cu diverse alte soluții software de tip portal video.

În mediul educațional din România, au mai fost implementate tehnologii video  pentru creare de conținut specific dar și transmisii live a diverselor evenimente, ateliere, lecții predate la distanță de către profesori din școli cu renume. Aceste proiecte au avut succes şi ne-au convins că teleprezenţa este soluţia potrivită” declară George Boroş, Expert Sisteme Educaționale Video, în cadrul proiectului CRED.

Într-o primă etapă, echipa de proiect a conturat cerințele tehnice şi a pregătit un caiet de sarcini pentru susţinerea unei licitaţii publice prin intermediul SEAP. Licitaţia a fost câştigată de Datanet Systems, care ulterior a implementat soluţia tehnică proiectată și ofertată pe baza caietului de sarcini.

INFRASTRUCTURĂ IT PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT ONLINE – SOLUȚIA TEHNICĂ 

Soluţia tehnică propusă de Datanet Systems a inclus atât sistemul de teleprezenţă, cât şi elementele necesare de infrastructură: stocare, networking şi securitate. Sistemul de teleprezenţă a fost construit cu tehnologie Cisco, pe următoarea structură:

  • Cisco TelePresence Management Suite (TMS) permite derularea sesiunilor video, integrarea aplicaţiilor şi echipamentelor;
  • Cisco Meeting Server (CMS) oferă funcţionalităţi de înregistrare şi streaming;
  • Cisco Expressway pentru asigurarea facilităţilor de colaborare;
  • Cisco Unified Communications Manager (UCM) soluţie pentru gestionarea efectivă a sesiunilor de teleprezenţă.

De asemenea, Datanet Systems a integrat acest sistem  cu serviciul de streaming Wowza, un motor de transcodare ce permite exportul transmisiilor live prin intermediul serverului CMS și redarea acestuia în orice format (mp4, sau player de tip Adobe HDS, RTMP, Apple HLS, MPEG, RSTP) sau transmiterea live către orice platformă (Youtube, Facebook, uStream, etc). Pentru scenariile de lucru care implică partajare de conținut în cadrul sesiunilor de transmisie live sau înregistrare de conținut, echipamentele video au fost conectate la un touchscreen de 75 inch.  Acest touchscreen permite cadrelor didactice predarea în mod tradițional „la tablă”, dar și folosirea materialelor multimedia/video/prezentări în același cadru de predare.

DERULAREA PROIECTULUI

 

La nivel de infrastructură, Datanet Systems a utilizat servere Cisco UCS pentru rularea sesiunilor de teleprezenţă şi un server de stocare NetApp. Acesta oferă atât stocare de tip „file”, pentru conținutul video creat cu infrastructura de teleprezență și sistemele de back-up ale infrastructurii, cât și de tip „block”, pentru stocarea datelor aferente utilizării portalului.

Complementar, Datanet Systems a instalat un echipament Cisco Firepower 2110 pentru protecția infrastructurii de voce și colaborare din centrul de date dar și a serverelor care găzduiesc platforma educred.ro.

De asemenea, echipamentul Firepower-ul oferă și accesul criptat la managementul întregii infrastructuri. Pentru accesul securizat la resurse, cu ajutorul Datanet și a furnizorului de servicii internet, a fost configurat un VPN de tip hub and spoke. Implicat în proiect ca expert, George Boroş consideră că:

Datanet Systems a înţeles foarte clar cerințele, iar soluţia tehnică implementată este rezultatul experienței acestora în dezvoltarea și implementarea de proiecte de colaborare și teleprezenţă. Compania ne-a oferit o detaliere a soluției tehnice propuse și ne-a propus o serie servicii complementare, care să aducă un plus de funcţionalitate sistemului. Din ziua semnării contractului, Datanet Systems a prezentat echipa de proiect, pentru o analiză iniţială şi prezentarea experţilor. La a doua întâlnire, această echipă ne propunea deja o soluţia, paşii de instalare şi termenele de livrare.”

Astfel, implementarea soluţiei a fost foarte rapidă. Practic, într-o singură săptămână, Datanet Systems a derulat un test la nivel de centru, pentru identificarea riscurilor şi aspectelor specifice, iar în următoarele zile a fost făcută instalarea echipamentele în toate cele 13 centre. Simultan, sistemul a fost prezentat echipelor tehnice din țară și a avut loc o sesiune de instruire pentru utilizarea echipamentelor şi serviciilor adiacente (înregistrare conținut video, transmisii live, etc). 

REZULTATE ȘI BENEFICII

 

Sistemul de teleprezență dezvoltat de Datanet Systems şi-a dovedit utilitatea chiar din prima săptămână de la instalare, atât pentru clasicele video conferințe cât și pentru înregistrarea evenimentelor din centrele partenere.

Sistemul susține înregistrarea simultană a unui număr mare de utilizatori, fără afectarea performanțelor. Inițierea sesiunilor de teleprezență este facilă, iar prin integrarea cu unelte precum Google Calendar, planificarea acestora va fi şi mai simplă. Disponibilitatea este ridicată, iar utilizarea unui VPN garantează un nivel bun de securitate.

Echipamentele de teleprezență sunt intuitive şi ușor de folosit, iar profesorii care doresc să creeze conținut video de tip educațional nu au nevoie de o persoană tehnică prezentă, ci doar un scurt instructaj inițial. Astfel cadrele didactice se pot concentra pe regia lecției pe care doresc să o deruleze şi nu pe aspectele tehnice. Din aceste motive, gradul de utilizare este ridicat în toate cele 13 centre, iar proiectul CRED este mai aproape de atingerea obiectivelor.

DEZVOLTĂRI ULTERIOARE 

 

Planurile de dezvoltare ale proiectului CRED sunt susţinute acum şi de noua tehnologie. Sistemul este proiectat în a fi deschis celor care vor fi interesați să dezvolte aplicații utile mediului educațional. Pe viitor numărul centrelor locale va creşte, astfel încât alfabetizarea digitală să acopere un procent cât mai mare din populaţia şcolară. De asemenea, există oportunitatea deschiderii sistemului către diaspora românească, cu facilităţi de educaţie la distanţă. În acest sens, George Boroş, Expert Sisteme Educaționale Video, CRED, consideră că:

“Sistemul de teleprezenţă dezvoltat de Datanet Systems, prin facilităţile remarcabile de comunicare şi partajare a conţinutului educaţional, asigură un transfer mult mai bun al cunoştinţelor. În plus, putem asigura prezența virtuală a celor mai bune cadre didactice peste tot unde aceste resurse lipsesc, atât în ţara cât şi în diasporă.”

„A fost prima colaborare cu Datanet Systems şi ne-au surprins cu abordarea profesională şi activitatea foarte bine documentată. În proiect a fost permanent implicată o echipă de specialişti, de la manager de proiect, la experți pe tehnologii video şi pe networking. Ne-am dat seama rapid că sunt o companie cu experiență, care stăpâneşte bine domeniul. De la trimiterea ofertei tehnice până la trecerea sistemului în exploatare, compania a arătat o foarte bună înţelegere a proiectului.”

George Boroş, Expert Sisteme Educaționale Video

“Ansamblul de soluții tehnologice integrate în proiect ajută la creşterea proiectului CRED. În primele 3 luni de utilizare am organizat nu mai puţin de 7-800 de webinare lunar cu peste 12.000 de participanţi. În acest interval, platforma educred.ro a depăşit 11 milioane de pagini vizualizate, 40.000 de utilizatori înregistraţi şi peste 60.000 de sesiuni online. Alfabetizarea digitală contribuie la creşterea calităţii în educaţiei, iar tehnologia pe care o utilizăm ne oferă un suport important în acest demers.“

Liviu Constandache, Coordonator Resurse Educaționale Deschise

“Rezultatele bune ale proiectului au fost asigurate de colaborarea strânsă dintre specialiştii implicaţi, atât la nivel tehnic cât şi operaţional. Principala provocare a fost mobilizarea simultană a echipelor care au realizat instalările echipamentelor într-un timp foarte scurt, completată de configurarea rapida a solutiilor Cisco Collaboration din Centrul de Date al furnizorului de servicii Internet, realizată de departamentul tehnic al Datanet Systems.“

Tiberiu Novac, Project Manager, Datanet Systems