Datanet Systems

MEGA IMAGE ÎŞI RELOCHEAZĂ CENTRUL DE DATE ŞI ÎŞI DEZVOLTĂ O NOUĂ REŢEA DE DATE

CONTEXTUL PROIECTULUI DE RELOCARE DATACENTER

Aflat într-un proces constant de extindere, retailer-ul Mega Image îți dezvoltă în același ritm și infrastructura IT. În contextul unei extinderi rapide, compania s-a aliat cu integratorul Datanet Systems pentru ca proiectele sale de relocare datacenter și de realizare a unei rețele WAN Layer 2 să fie rapide și eficiente. Colaborarea impecabilă dintre cele doua echipe a facut ca migrarea centrului de date sa nu afecteze derularea activității, iar noua rețea să ofere nivelul de performanță și redundanță dorit.

SOLUȚIA TEHNICĂ DE RELOCARE DATACENTER


Mega Image și Datanet Systems au realizat etapizat procesele de upgrade și extindere a rețelei. Implementarea graduală, demarată înainte de momentul efectiv al mutării echipamentelor în noul centru de date, a fost impusă de necesitatea critică a asigurării redundanței și continuității proceselor de business.

Datanet Systems a implementat și configurat noua infrastructură de rețea bazată pe echipamente Cisco (seria de switch-uri Catalyst 4500 și Nexus 9000) astfel încât aceasta să raspundă optim cerințelor specifice ale Mega Image. Fiecare configurație a fost testată intensiv și  performanțele de trafic au fost monitorizate înainte și după rutarea efectivă a aplicațiilor și serviciilor.

Totodată, specialiștii Datanet au realizat și furnizat un inventar complet al tuturor componentelor de rețea necesare procesului de extindere și redesign, asigurând totodată și reutilizarea componentelor existente, rezultatul final fiind sub nivelul bugetat.

În ultimele 2 luni dinaintea mutării (relocare data center), departamentul IT al Mega Image a prioritizat proiectul de relocare, o decizie dificilă într-un business cu o dinamică crescută, dar care a beneficiat de o susținere foarte bună la nivel intern.

Studiu de caz relocare data center

PROVOCĂRILE

 

Mega Image a alocat proiectului de relocare data center o perioadă de 9 luni pentru ca, înaintea mutării efective a serverelor și a echipamentelor de stocare și networking în noul centru de date, să realizeze și upgrade-ul și procesul de re-design al rețelei, fără a schimba topologia acesteia. O condiție esentială pentru succesul procesului de relocare a infrastructurii IT a fost asigurarea continuității operaționale a proceselor de business. Departamentul IT al Mega Image și-a asumat ca mutarea efectivă a echipamentelor și trecerea pe noul model de infrastructură să nu genereze niciun impact financiar la nivelul companiei.

Toate aceste cerințe critice au impus identificarea unui partener strategic cu competențe avansate pe zona de networking, capabil să livreze nu doar noile echipamente hardware și serviciile de implementare aferente, ci și să dețină și un nivel ridicat de expertiză în domeniu. În acest sens, Mega Image a ales compania Datanet Systems, unul dintre principalii integratori de sistem locali, cu o vastă experiență în domeniul proiectelor de infrastructură și principalul partener Cisco în România.

Din postura de partener strategic al proiectului, Datanet Systems a participat atât la procesul de proiectare al noului design al rețelei (modernizare), alături de consultanții din Belgia ai Mega Image, cât și la planificarea fiecărei etape a operațiunii de relocare, în cadrul căreia specialiștii Datanet au acoperit și rolul de project manager local.

Studiu de caz relocare data center

REZULTATELE PROIECTULUI DE RELOCARE DATACENTER


Migrarea efectivă a echipamentelor în noul Data Center a avut loc la sfârșitul primului trimestru din 2016. În intervalul orar stabilit (noaptea de sambată spre duminică), s-a facut o oprire gradată a anumitor servicii, în conformitate cu planificarea facută cu depozitul funcțional la acel moment. Întregul downtime a durat aproximativ 8 ore, fiind respectată cu strictețe planificarea și niciunul dintre magazine nu s-a confruntat cu probleme operaționale.

În noul design de rețea, centrul de date asigură nu doar hostarea echipamentelor, ci și o serie de servicii, precum și conectarea la rețeaua WAN a grupului Delhaize, care nu mai este realizată din sediul central.

Prin proiectul de relocare, extindere și upgrade al infrastructurii IT și prin identificarea unui partener tehnologic capabil sa-i susțină creșterea, Mega Image și-a consolidat potențialul de dezvoltare pe piața locală de retail. Astfel, compania a construit o bază solidă pentru atingerea obiectivelor de business panificate pe termen scurt si mediu.

BENEFICIILE PROIECTULUI DE RELOCARE DATACENTER


Obiectivele proiectului finalizat de Mega Image au acoperit atât relocarea centrului de date, cât și implementarea unei noi infrastructuri de rețea mai performante, care interconectează și noul sediu și cel de al doilea depozit. O confirmare a reușitei proiectului este faptul că al doilea depozit a devenit funcțional la doar o lună dupa încheierea relocării, dar și faptul că proiectul s-a încadrat în termenele și bugetele alocate.

Găzduirea infrastructurii IT în noul Data Center a asigurat, în principal, o scădere a nivelului de încărcare a departamentului IT al Mega Image, în paralel cu îmbunătățirea nivelului de disponibilitate. Prin această realocare a sarcinilor, echipa IT internă se poate concentra pe livrarea serviciilor către clienții interni ai companiei, îmbunătățindu-și nivelul de eficiență.

La nivel de rețea, Mega Image prin procesul de redesign și trecerea la noua infrastructură Layer 2 a caștigat un plus relevant de viteză și performanță și a îmbunătățit nivelurile de redundanță și scalabilitate ale rețelei. Dezvoltarea noii infrastructuri de networking a furnizat companiei o platformă flexibilă, capabilă să îi susțină creșterea și să raspundă rapid cerintelor de business.

Studiu de caz relocare data center

DESPRE MEGA IMAGE

 

Mega Image este una dintre cele mai mari și mai dinamice rețele de super-market-uri din România. Parte a grupului belgian Delhaize  compania a atins la finalul lui 2016 cifra de 500 de magazine, aproximativ 90% dintre acestea fiind localizate în București.

Procesele de business derulate de Mega Image sunt susținute de o infrastructură informatică complexă, care integrează aplicații de tip ERP, Warehouse Management, retail POS, Telefonie IP etc. Mega Image operează o rețea WAN care interconectează la nivel local centrul de date, întreg lantul de magazine, sediul central al rețelei și cele două depozite care functionează 24 de ore din 24, precum și un remote site, localizat în Belgia, de unde sunt furnizate serviciile de e-mail și telefonie IP.

mega image

“Echipa Datanet Systems a fost capabilă să acopere orice cerință din proiect și a acționat proactiv – nu era nevoie sa facem noi solicitări, ci veneau ei în întampinarea nevoilor noastre. Au fost foarte flexibili și prompți și ne-au ajutat în toate etapele procesului de upgrade, extindere și relocare. Ne-au susținut efectiv dincolo de termenele prevazute contractual și de obiectivele asumate. Practic, pe parcursul întregului proiect nu am resimțit diferența între oamenii nostri și cei de la Datanet“

Adriana Bran, Director IT, Mega Image