"> Studiu de caz relocare centru de date - Datanet Systems

Datanet Systems

MEGA IMAGE ÎŞI RELOCHEAZĂ CENTRUL DE DATE ŞI ÎŞI DEZVOLTĂ O REŢEA WAN LAYER 2

VIZIUNEA

Aflat intr-un proces constant de extindere, retailer-ul Mega Image isi dezvolta in acelasi ritm si infrastructura IT. In contextul relocarii centrului de date si a realizarii unei retele WAN Layer 2, compania s-a aliat cu integratorul Datanet Systems pentru ca acest proces sa fie rapid si eficient. Colaborarea impecabila dintre cele doua echipe a facut ca migrarea centrului de date sa nu afecteze derularea activitatii, iar noua retea sa ofere nivelul de performanță și redundanță dorit.

SOLUȚIA TEHNICĂ

 

Mega Image si Datanet Systems au realizat etapizat procesele de upgrade si extindere a retelei. Implementarea graduala, demarata inainte de momentul efectiv al mutarii echipamentelor in noul centru de date, a fost impusa de necesitatea critica a asigurarii redundantei si continuitatii proceselor de business.

Datanet Systems a implementat si configurat noua infrastructura de retea bazata pe echipamente Cisco (seria de switch-uri Catalyst 4500 si Nexus 9000) astfel incat aceasta sa raspunda optim cerintelor specifice ale Mega Image. Fiecare configuratie a fost testata intensiv si  performantele de trafic au fost monitorizate inainte si dupa rutarea efectiva a aplicatiilor si serviciilor.

Totodata, specialistii Datanet au realizat si furnizat un inventar complet al tuturor componentelor de retea necesare procesului de extindere si redesign, asigurand totodata si reutilizarea componentelor existente, rezultatul final fiind sub nivelul bugetat.

In ultimele 2 luni dinaintea mutarii, departamentul IT al Mega Image a prioritizat proiectul de relocare, o decizie dificila intr-un business cu o dinamica crescuta, dar care a beneficiat de o sustinere foarte buna la nivel intern.

PROVOCĂRILE

 

Mega Image a alocat proiectului de relocare o perioada de 9 luni pentru ca, inaintea mutarii efective a serverelor si a echipamentelor de stocare si networking in noul centru de date, sa realizeze si upgrade-ul si procesul de re-design al retelei, fara a schimba topologia acesteia. O conditie esentiala pentru succesul procesului de relocare a infrastructurii IT a fost asigurarea continuitatii operationale a proceselor de business. Departamentul IT al Mega Image si-a asumat ca mutarea efectiva a echipamentelor si trecerea pe noul model de infrastructura sa nu genereze niciun impact financiar la nivelul companiei.

Toate aceste cerinte critice au impus identificarea unui partener strategic cu competente avansate pe zona de networking, capabil sa livreze nu doar noile echipamente hardware si serviciile de implementare aferente, ci si sa detina si un nivel ridicat de expertiza in domeniu. In acest sens, Mega Image a ales compania Datanet Systems, unul dintre principalii integratori de sistem locali, cu o vasta experienta in domeniul proiectelor de infrastructura si principalul partener Cisco in Romania.

Din postura de partener strategic al proiectului, Datanet Systems a participat atat la procesul de proiectare al noului design al retelei, alaturi de consultantii din Belgia ai Mega Image, cat si la planificarea fiecarei etape a operatiunii de relocare, in cadrul careia specialistii Datanet au acoperit si rolul de project manager local.

REZULTATELE PROIECTULUI

 

Migrarea efectiva a echipamentelor in noul Data Center a avut loc la sfarsitul primului trimestru din 2016. In intervalul orar stabilit (noaptea de sambata spre duminica), s-a facut o oprire gradata a anumitor servicii, in conformitate cu planificarea facuta cu depozitul functional la acel moment. Intregul downtime a durat aproximativ 8 ore, fiind respectata cu strictete planificarea si niciunul dintre magazine nu s-a confruntat cu probleme operationale.

In noul design de retea, centrul de date asigura nu doar hostarea echipamentelor, ci si o serie de servicii, precum si conectarea la reteaua WAN a grupului Delhaize, care nu mai este realizata din sediul central.

Prin proiectul de relocare, extindere si upgrade al infrastructurii IT si prin identificarea unui partener tehnologic capabil sa-i sustina cresterea, Mega Image si-a consolidat potentialul de dezvoltare pe piata locala de retail. Astfel, compania a construit o baza solida pentru atingerea obiectivelor de business panificate pe termen scurt si mediu.

BENEFICIILE PROIECTULUI

 

Obiectivele proiectului finalizat de Mega Image au acoperit atat relocarea centrului de date, cat si implementarea unei noi infrastructuri de retea mai performante, care interconecteaza si noul sediu si cel de al doilea depozit. O confirmare a reusitei proiectului este faptul ca al doilea depozit a devenit functional la doar o luna dupa incheierea relocarii, dar si faptul ca proiectul s-a incadrat in termenele si bugetele alocate.

Gazduirea infrastructurii IT in noul Data Center a asigurat, in principal, o scadere a nivelului de incarcare a departamentului IT al Mega Image, in paralel cu imbunatirea nivelului de disponibilitate. Prin aceasta realocare a sarcinilor, echipa IT interna se poate concentra pe livrarea serviciilor catre clientii interni ai companiei, imbunatatindu-si nivelul de eficienta.

La nivel de retea, Mega Image prin procesul de redesign si trecerea la noua infrastructura Layer 2 a castigat un plus relevant de viteza si performanta si a imbunatatit nivelurile de redundanta si scalabilitate ale retelei. Dezvoltarea noii infrastructuri de networking a furnizat companiei o platforma flexibila, capabila sa ii sustina cresterea si sa raspunda rapid cerintelor de business.

DESPRE MEGA IMAGE

 

Mega Image este una dintre cele mai mari si mai dinamice retele de super-market-uri din Romania. Parte a grupului belgian Delhaize  compania a atins la finalul lui 2016 cifra de 500 de magazine, aproximativ 90% dintre acestea fiind localizate in Bucuresti.

Procesele de business derulate de Mega Image sunt sustinute de o infrastructura informatica complexă, care integreaza aplicatii de tip ERP, Warehouse Management, retail POS, Telefonie IP etc. Mega Image opereaza o retea WAN care interconecteaza la nivel local centrul de date, intreg lantul de magazine, sediul central al retelei si cele doua depozite care functioneaza 24 de ore din 24, precum si un remote site, localizat in Belgia, de unde sunt furnizate serviciile de e-mail și telefonie IP.

“Echipa Datanet Systems a fost capabila sa acopere orice cerinta din proiect si a actionat proactiv – nu era nevoie sa facem noi solicitari, ci veneau ei in intampinarea nevoilor noastre. Au fost foarte flexibili si prompti si ne-au ajutat in toate etapele procesului de upgrade, extindere si relocare. Ne-au sustinut efectiv dincolo de termenele prevazute contractual si de obiectivele asumate. Practic, pe parcursul intregului proiect nu am resimtit diferenta intre oamenii nostri si cei de la Datanet“

Adriana Bran, Director IT, Mega Image