DESPRE TENARIS SILCOTUB
Parte a grupului internațional Tenaris, Silcotub Zalău este un producător de țevi industriale și una dintre cele mai mari companii din Transilvania. Produsele realizate de Silcotub sunt folosite în industria extracției de petrol și gaze, pentru transportul de fluide, în domeniul energetic și auto. Producția anuală depășește 600.000 de tone de oțel și ajunge cu precădere la export, atât în UE, cât și în America de Nord, Asia și Orientul Mijlociu. Compania a depășit o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei în 2022 și are peste 1800 de angajați.
CERINȚELE ESENȚIALE ALE PROIECTULUI
Încă de la începutul proiectului, beneficiarul Tenaris Silcotub și-a manifestat explicit câteva cerințe esențiale:
- Asigurarea continuității operaționale a facilităților de producție ale companiei pe parcursul derulării tuturor lucrărilor. Orice întrerupere/restabilire a utilajelor de producție ar fi generat costuri mari, iar Tenaris dorea evitarea acestor situații.
- Planificarea transparentă a lucrărilor pentru a avea un nivel ridicat de predictibilitate.
- Respectarea tuturor cerințelor legale în ceea ce privește avizarea și autorizarea lucrărilor.
”Dincolo de complexitatea integrării unor tehnologii multiple, cea mai mare provocare a proiectului a fost să ne asigurăm că infrastructura IT a Tenaris Silcotub rămâne funcțională, deoarece orice întrerupere în rețeaua de date sau oprire a serverelor ar fi dus la întreruperea procesului de producție” – Daniel Mirică, Implementation & Support Senior Manager, Tenaris Silcotub
Analiza inițială alături de beneficiar a condus la realizarea unui plan de lucrări și la derularea etapizată a proiectului de modernizare.
ETAPELE PROIECTULUI
• Proiectarea noului sistem în baza cerințelor beneficiarului și planificarea și organizarea activităților pentru a oferi predictibilitate asupra lucrărilor efectuate. În această etapă a fost realizată și documentația proiectului, au fost avizate soluțiile tehnice propuse. Întreg sistemul a fost proiectat în vederea respectării standardelor curente privind construcțiile civile, protecția la foc, stingerea incendiilor etc.
• Modernizarea construcțiilor civile care găzduiesc infrastructura DataCenter și camera serverelor. Clădirea unuia dintre cele doua Centre de Date Tenaris a fost reabilitată, folosindu-se materiale rezistente la foc, inclusiv uși, conform standardului SR EN 520+A1:2010. La interior, a fost refăcută podeaua tehnică și au fost montate jgheaburi metalice pentru traseele de cabluri, separate pe date și curenți slabi, conform standardelor actuale. De asemenea, a fost instalat un sistem modern de stingere a incendiilor pe bază de gaz inert (Novec 1230), care permite activitatea personalului în camera de date, la o eventuală declanșare. A fost refăcut și sistemul de control acces (cititoare de carduri) și video supraveghere (camere Axis 360 cu rezoluție superioară). Tot în această etapă a fost realizat și un sistem de iluminat industrial și de urgență.
• Construirea unui sistem nou pentru alimentarea cu energie electrică. Această etapă a implicat echiparea completă a unei camere electrice (în prealabil, construită de Tenaris Silcotub de la zero), cu sisteme de protecție anti-incendiu care să permită montarea tablourilor electrice și a UPS-urilor. A fost realizată alimentarea din două magistrale distincte pentru obținerea nivelului dorit de redundanță. Totodată, a fost montat un grup electrogen Pramac GSW-150D, capabil să asigure o funcționare de 500 de ore/an și care beneficiază de un container ce poate reține 120% din capacitatea de combustibil. De asemenea, au fost instalate patru UPS-uri APC By Schneider Galaxy VS de 20 și respectiv 30 kVA, grupate câte două în sisteme paralele N+1. Grupul electrogen a fost integrat cu două automatizări (AAR) pentru pornirea automată în cazul lipsei tensiunii de la rețea.
• Asigurarea redundanței sistemului de răcire. Centrele de Date Tenaris Silcotub aveau deja un sistem de climatizare funcțional, însă nu era redundant. În acest sens, ca opțiune de backup pentru răcirea celor 12 rack-uri cu echipamente IT, a fost montat un sistem profesional APC ACRD 101 de tip Inrow. Complementar, pentru camera electrică au fost montate două unități de climatizare UCA 0341.
• Instalarea și configurarea sistemului DataCenter Infrastructure Management (DCIM). Pentru administrarea și monitorizarea întregii facilități, a fost utilizată soluția DCIM APC NetBotz. Complementar, au fost instalați senzori la nivelul pardoselii tehnice, iar echipamentele au fost integrate cu sistemul DCIM pentru preluarea datelor specifice. Sistemul emite alerte în funcție de situație, ceea ce permite intervenția în timp util și remedierea disfuncționalităților.
• Asigurarea suportului tehnic pentru perioada de garanție și post-garanție. Datanet Systems Cluj a realizat un plan pe trei ani, cu sesiuni de testare periodice și intervenții de mentenanță proactivă pentru toate componentele. În baza SLA-ului agreat, Tenaris Silcotub beneficiază de servicii de suport în regim 8×5 NBD pentru toate echipamentele din proiect.
„Deoarece acest proiect a fost unul complex, colaborarea dintre echipe a fost esențială pentru finalizarea cu succes a lucrărilor de modernizare. Pe toată perioada implementării, am avut o colaborare foarte bună cu Datanet Systems și, deși uneori au apărut situații neprevăzute, echipa Datanet Systems Cluj a fost întotdeauna disponibilă pentru a găsi cea mai bună soluție, astfel încât la final proiectul să-și atingă obiectivele.” – Daniel Mirică, Implementation & Support Senior Manager, Tenaris Silcotub
REZULTATELE OBȚINUTE
Întreg procesul de modernizare a centrelor de date Tenaris Silcotub, de la câștigarea licitației până la punerea în producție, a durat mai puțin de un an. Proiectarea minuțioasă și monitorizarea atentă a fiecărei etape au permis ca lucrările să se desfășoare fără incidente majore. Sistemele IT ale Tenaris Silcotub au rămas funcționale pe toată perioada derulării lucrărilor din Centrele de Date, asigurând continuitatea operațiunilor de producție.
”Prin implementarea acestui proiect în colaborare cu Datanet Systems, Tenaris Silcotub a modernizat cele două Centre de Date din locația Zalău, care acum îndeplinesc standardele internaționale din domeniu și asigură o disponibilitate și protecție ridicate pentru infrastructura IT și datele companiei”, a declarat – Daniel Mirică, Implementation & Support Senior Manager, Tenaris Silcotub
În urma modernizării, centrele de date Tenaris Silcotub au atins nivelul de redundanță dorit de beneficiar atât la nivelul alimentării cu electricitate, cât și al sistemelor de climatizare. De asemenea, un câștig major a fost îmbunătățirea sistemului de securitate fizică și acces în locație. Noile centre de date reconstruite de Datanet Systems Cluj respectă normele de siguranță actuale și este conform cu întreaga infrastructură IT a grupului Tenaris. În acest sens, au fost utilizate materiale și echipamente de mare calitate și performanță, iar soluțiile tehnice propuse au fost avizate conform standardelor curente privind protecția la foc, stingerea incendiilor și intervenții în caz de urgență. Spre exemplu, ușile utilizate oferă o protecție la foc de 120 de minute, iar iluminatul de urgență/semnalizare asigură o autonomie de 3 ore.
Arhitectura modernă și redundanța N+1 a noilor Centre de Date de la Zalău reprezintă o garanție a continuității operaționale pentru Tenaris Silcotub și un element suplimentar in asigurarea protecției fizice si cibernetice.
”Retehnologizarea unui Centru de Date necesită abilități avansate atât tehnice, cât și de project management. În proiectul Tenaris Silcotub, am avut două obiective majore: asigurarea continuității operaționale pe tot parcursul lucrărilor de modernizare, dar și aducerea Centrelor de Date de la Zalău la cele mai actuale standarde din domeniu. Am proiectat și implementat o soluție tehnică performantă, care va asigura Tenaris Silcotub un nivel superior de disponibilitate și securitate pe termen lung.” – Mircea Pop, Director Executiv, Datanet Systems Cluj.