Migrarea unei rețele fizice tradiționale la o arhitectură de tipul Software Defined Networking (SDN) reprezintă o schimbare importantă în evoluția tehnologică a oricărei organizații. Motivul este evident: rețeaua este o resursă critică pentru derularea proceselor de business, nivelurile ei de reziliență și performanță având impact asupra disponibilității și calității serviciilor și aplicațiilor livrate. Ca urmare, procesul în sine necesită o pregătire atentă și timp, execuția migrării efective putând dura mai multe săptămâni, în funcție de complexitatea rețelei și de de competențele interne de care dispuneți.
Nu însă și dacă aplelati la specialiștii Datanet Systems. Avem o echipă certificată și cu experiență consistentă în implementarea proiectelor SDN, folosind tehnologia Cisco ACI (Application Centric Infrastructure) și am dezvoltat o metodologie proprie care ne permite să reducem de 2 până la 4 ori durata procesului de migrare. Colegul nostru Sergiu Daniluk, Data Center Consultant la Datanet Systems, a demonstrat practic la Cisco Connect România 2020 modul în care realizăm acest lucru.
Etapele procesului de migrare la Cisco ACI
Pentru a realiza demonstrația, specialistul Datanet a utilizat un model de arhitectură uzual în centrele de date locale, pe care a detaliat fiecare etapă a procesului de migrare către Cisco ACI (în model network centric), cu provocările aferente. Astfel, principalele etape sunt:
- Descoperirea rețelei și a configurațiilor existente. Principala provocare constă în lipsa documentațiilor actualizate ale rețelei, fenomen frecvent mai ales în cazul topologiilor care cresc organic.
- Analiza configurației și planificarea migrării. În această etapă se realizează identificarea aplicațiilor din rețea și a dependențelor care există între ele – informație esențială pentru pregătirea designului rețelei și a migrării efective către ACI.
- Migrarea propriu-zisă. Este etapa în care se se mută efectiv porturi, servere, VLAN-uri etc. din rețeaua tradițională, creându-se în fabricul ACI configurații de tip EPG, Bridge Domain, VRF etc.
- Realizarea operațiunilor de troubleshooting sau rollback. După finalizarea procesului de migrare, urmează o etapă de validare și verificare a configurațiilor și serviciilor. Dacă apar probleme – de exemplu, anumite servicii nu sunt funcționale – se vor efectua, în funcție de timpul disponibil, acțiuni de troubleshooting sau de rollback.
Ce câștiguri asigură automatizarea
„Experiența acumulată în proiectele de implementare a arhitecturilor de tip SDN ne-a demonstrat că se consumă cel mai mult timp în fazele de descoperirea rețelei și de analiză a datelor, acestea durând, în medie, între două și patru săptămâni. Sunt cele mai importante etape, nu doar din perspectiva timpului consumat, ci mai ales a faptului că rezultatele obținute în aceste faze influențează decisiv realizarea migrării propriu-zise și reușita procesului. Folosind însă metodologia dezvoltată de Datanet și uneltele de automatizare adecvate, faza de Discovery poate fi redusă la doar două minute, iar cea de analiză la 7 zile. Astfel se obține o reducere a timpului necesar de până la patru ori. Similar, faza de configurare și execuție a migrării, care durează uzual 3-4 ore, poate fi adusă, utilizând automatizarea, la 3-5 minute, în timp ce o acțiune de rollback poate fi executată în maximum 3 minute, față de 30-60 de minute folosind metodele tradiționale“, a explicat Sergiu Daniluk, Data Center Consultant la Datanet Systems.
Pentru a obține aceste rezultate, specialiștii Datanet utilizează o serie de aplicații de automatizare “open source” – Ansible și Postman – și un set de script-uri în Python. Cu ajutorul lor și a metodologiei proprii se asigură nu doar reducerea duratei întregului proces de migrare, ci și diminuarea riscului de aparitei a erorilor de configurare. Totodată, se asigură și o fereastră mai mare de timp pentru operațiunile de troubleshooting, atât prin câștigurile obținute din etape anterioare, cât și prin faptul că un rollback-ul poate fi realizat de 10-20 de ori mai rapid.
Reușita migrării unei rețele fizice tradiționale la o arhitectură SDN este direct influențată de calitatea analizei, eficiența planificării și execuției și performanța operațiunilor de toubleshooting. De aceea, este important ca toate aceste procese să fie realizate de un integrator de sistem cu experiență și expertiză în acest domeniu, precum Datanet Systems.
Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre cum puteți beneficia de avantajele automatizării in proicetele de migrare la Cisco ACI, contactaţi-ne la sales@datanets.ro
Urmăriţi mai jos, integral, prezentarea susţinută la Cisco Connect2020.