INFRASTRUCTURĂ IT PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT ONLINE – CERINȚELE BENEFICIARULUI
Funcţionarea eficientă a proiectului implică existenţa unei infrastructuri IT performante, care să susţină funcţionarea eficientă a platformei online cât şi a unei soluţii profesionale de video conferinţă, care să asigure o bună colaborare între participanţi, derularea facilă de webinare şi crearea de conţinut digital video. În acest sens, echipa tehnică a proiectului a optat pentru o soluţie de teleprezență, care asigură versatilitate şi un nivel ridicat de performanţă în comunicarea video. Această soluţie urma să asigure atât derularea sesiunilor de videoconferință între inspectorate școlare / case ale corpului didactic / instituții de învățământ preuniversitar, pe baza tehnologiilor de teleprezență (13 locaţii în total), precum şi transmisii live şi înregistrarea conținutului video educațional cu posibilitatea conectării cu diverse alte soluții software de tip portal video.
“În mediul educațional din România, au mai fost implementate tehnologii video pentru creare de conținut specific dar și transmisii live a diverselor evenimente, ateliere, lecții predate la distanță de către profesori din școli cu renume. Aceste proiecte au avut succes şi ne-au convins că teleprezenţa este soluţia potrivită” declară George Boroş, Expert Sisteme Educaționale Video, în cadrul proiectului CRED.
Într-o primă etapă, echipa de proiect a conturat cerințele tehnice şi a pregătit un caiet de sarcini pentru susţinerea unei licitaţii publice prin intermediul SEAP. Licitaţia a fost câştigată de Datanet Systems, care ulterior a implementat soluţia tehnică proiectată și ofertată pe baza caietului de sarcini.
DERULAREA PROIECTULUI
La nivel de infrastructură, Datanet Systems a utilizat servere Cisco UCS pentru rularea sesiunilor de teleprezenţă şi un server de stocare NetApp. Acesta oferă atât stocare de tip „file”, pentru conținutul video creat cu infrastructura de teleprezență și sistemele de back-up ale infrastructurii, cât și de tip „block”, pentru stocarea datelor aferente utilizării portalului.
Complementar, Datanet Systems a instalat un echipament Cisco Firepower 2110 pentru protecția infrastructurii de voce și colaborare din centrul de date dar și a serverelor care găzduiesc platforma educred.ro.
De asemenea, echipamentul Firepower-ul oferă și accesul criptat la managementul întregii infrastructuri. Pentru accesul securizat la resurse, cu ajutorul Datanet și a furnizorului de servicii internet, a fost configurat un VPN de tip hub and spoke.
Implicat în proiect ca expert, George Boroş consideră că „Datanet Systems a înţeles foarte clar cerințele, iar soluţia tehnică implementată este rezultatul experienței acestora în dezvoltarea și implementarea de proiecte de colaborare și teleprezenţă. Compania ne-a oferit o detaliere a soluției tehnice propuse și ne-a propus o serie servicii complementare, care să aducă un plus de funcţionalitate sistemului. Din ziua semnării contractului, Datanet Systems a prezentat echipa de proiect, pentru o analiză iniţială şi prezentarea experţilor. La a doua întâlnire, această echipă ne propunea deja o soluţia, paşii de instalare şi termenele de livrare.”
Astfel, implementarea soluţiei a fost foarte rapidă. Practic, într-o singură săptămână, Datanet Systems a derulat un test la nivel de centru, pentru identificarea riscurilor şi aspectelor specifice, iar în următoarele zile a fost făcută instalarea echipamentele în toate cele 13 centre. Simultan, sistemul a fost prezentat echipelor tehnice din țară și a avut loc o sesiune de instruire pentru utilizarea echipamentelor şi serviciilor adiacente (înregistrare conținut video, transmisii live, etc).
REZULTATE ȘI BENEFICII
Sistemul de teleprezență dezvoltat de Datanet Systems şi-a dovedit utilitatea chiar din prima săptămână de la instalare, atât pentru clasicele video conferințe cât și pentru înregistrarea evenimentelor din centrele partenere.
Sistemul susține înregistrarea simultană a unui număr mare de utilizatori, fără afectarea performanțelor. Inițierea sesiunilor de teleprezență este facilă, iar prin integrarea cu unelte precum Google Calendar, planificarea acestora va fi şi mai simplă. Disponibilitatea este ridicată, iar utilizarea unui VPN garantează un nivel bun de securitate.
Echipamentele de teleprezență sunt intuitive şi ușor de folosit, iar profesorii care doresc să creeze conținut video de tip educațional nu au nevoie de o persoană tehnică prezentă, ci doar un scurt instructaj inițial. Astfel cadrele didactice se pot concentra pe regia lecției pe care doresc să o deruleze şi nu pe aspectele tehnice. Din aceste motive, gradul de utilizare este ridicat în toate cele 13 centre, iar proiectul CRED este mai aproape de atingerea obiectivelor.
DEZVOLTĂRI ULTERIOARE
Planurile de dezvoltare ale proiectului CRED sunt susţinute acum şi de noua tehnologie. Sistemul este proiectat în a fi deschis celor care vor fi interesați să dezvolte aplicații utile mediului educațional. Pe viitor numărul centrelor locale va creşte, astfel încât alfabetizarea digitală să acopere un procent cât mai mare din populaţia şcolară. De asemenea, există oportunitatea deschiderii sistemului către diaspora românească, cu facilităţi de educaţie la distanţă.
În acest sens, George Boroş, Expert Sisteme Educaționale Video, CRED, consideră că “Sistemul de teleprezenţă dezvoltat de Datanet Systems, prin facilităţile remarcabile de comunicare şi partajare a conţinutului educaţional, asigură un transfer mult mai bun al cunoştinţelor. În plus, putem asigura prezența virtuală a celor mai bune cadre didactice peste tot unde aceste resurse lipsesc, atât în ţara cât şi în diasporă.”