Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Piața serverelor înregistrează cea mai mare creștere din ultimii cinci ani
Piața serverelor înregistrează cea mai mare creștere din ultimii cinci ani

Piața mondială a serverelor a înregistrat o creștere de 17,9% în primul timestru al acestui an, net superioară celei realizate în trimestrul patru din 2014, când plusul a fost de doar 2%, potrivit cabinetului de consultanță Gartner.

Cele 18 procente de crestere reprezinta cel mai bun rezultat inregistrat pe aceasta piata incepand din trimestrul trei al anului 2010. Valoarea totala a pietei mondiale de servere a fost de aproximativ 13,4 miliarde de dolari in Q1 2015.

Evolutia ascendenta la nivel global a fost sustinuta cu precadere de piata Statelor Unite, impulsionata de dezvoltarea accelerata a proiectelor Cloud. Zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) a avut o crestere de 6,6%, in timp de Japonia si America Latina au inregistrat un regres.

 

Schimbari de pozitii in clasament

In clasamentul mondial al vendorilor de servere, HP si-a pastrat locul 1, desi a inregistrat o scadere a cotei de piata (de la 25,5%, cat avea in Q1 2014, la 23,8% in perioada similara din 2015). Dar nu si a cifrei de afaceri – HP a reusit un plus de 10,4%, adunand aproximativ 3,2 miliarde USD (in Q1 2015), cu aproape 900 de milioane peste urmatorul clasat, Dell, care ocupa pozitia secunda a clasamentului, luand locul IBM. Si Dell prezinta insa o diminuare a cotei de piata (-0,6%), dar nu si a cifrei de afaceri (care a crescut cu 14,4%, la circa 2,3 miliarde USD).

Cum era de asteptat, IBM a resimtit din plin reculul vanzarii diviziei x86 – a trecut pe locul trei, iar cifra de afaceri a scazut anul acesta cu 15,9%, la 1,88 miliarde de dolari. Valoare care reprezinta totusi aproape dublul celei inregistrate de al patrulea clasat, Lenovo (970 de milioane USD). Preluarea diviziei x86 de la IBM le-a asigurat chinezilor o crestere “artificiala” a cifrei de afaceri de 658,3% (in Q1 2014, Lenovo avea doar 127 milioane USD) si un salt al cotei de piata la 6,6% (de la 1,1 in urma cu un an).

 

Plus 44% pentru Cisco

Pe locul cinci cu o crestere a cifrei de afaceri de 44,4% – apreciata de catre analisti ca “naturala”, fata de cea inregistrata de Lenovo – se situeaza Cisco, care se mentine pe o evolutie ascendenta, crescandu-si in Q1 2015 cota de piata cu 1,2 procente, pana la 6,6%. Compania ocupa insa locul doi pe piata serverelor blade x86 la nivel mondial, cu o cota de piata in crestere constanta, de 25,2%. (Pe primul loc este HP cu o cota de 46,3%.) Cisco este singura companie din topul blade care inregistreaza o crestere anuala de doi digiti (+30%), spre deosebire de restul concurentilor, care au rate mai mici de 10% (Del: +6%; HP, Fujitsu si Oracle: +1%; IBM: -17%).

Compania americana, care si-a facut intrarea in 2009 pe piata serverelor blade, a dezvoltat un business cu o valoare anuala de peste 3 miliarde de dolari si a reusit in mai putin de sase ani sa-si treaca in portofoliu de clienti 85% din companiile din Fortune 500. Numarul clientilor de servere Cisco UCS (Unified Computing Systems) era, la nivelul lunii mai a.c., de 43.800 si inregistreaza o rata de crestere anuala de 34%.

 

Chinezii castiga teren

Clasamentul la nivel global pe piata serverelor se mentine si in Europa, iar cotele de piata nu difera semnificativ: HP detine aproximativ o treime din piata (dupa ce anul trecut avusese circa 36%), iar Cisco si Lenovo au fiecare putin peste 7%.

Daca ne raportam insa la numarul de servere vandute, ierarhia se modifica vizibil – chinezii devin majoritari in Top 5, in detrimentul americanilor, care isi pastreaza insa avantajul cotei de piata. Astfel, HP ocupa locul 1 (cu o cota de piata de 20%), secondat strans de Dell (19%), urmate la mare distanta de Lenovo (8,3%), Huawei (4%) si Inspur Electronics (3,4%).

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa marketing@datanets.ro.