Programul flexibil şi posibilitatea lucrului de la distanță („work from home”) au devenit elementul comun în majoritatea contractelor de munca pentru activități de birou. Inclusiv în Romania, din ce în ce mai multe companii permit angajaților să lucreze de la distanță, atrase de creșterile de productivitate obținute la nivelul forței de muncă, dar și de economiile aferente. Distanța creează însă și probleme, iar fără tehnologia potrivită, eficiența lucrului în echipă scade iar riscurile de securitate cresc. Pentru a elimina aceste provocări, Datanet propune o abordare unitară prin utilizarea unei platforme dedicate lucrului colaborativ, împreună cu soluții de securitate adaptate nevoilor lucrătorilor mobili.
99% dintre angajați vor să lucreze de la distanță, pentru că își doresc:
- un program mai flexibil (40%);
- să poată munci de oriunde (30%);
- să petreacă mai mult timp cu familia (14%). (1)
Și angajatorii câstigă de pe urma soluțiilor „work from home” – angajații „remote“ sunt mai eficienți și mai responsabili, evaluarea lor făcându-se strict pe baza rezultatelor obținute și nu a timpului stat la birou. În plus, faptul că sunt mai multumiți de condițiile de muncă înseamnă și o fluctuație mai mică de personal. Adică reducerea costurilor pe care companiile le au cu recrutarea și pregătirea noilor angajați. Nu în ultimul rând, mai puțini angajați la birou înseamnă și cheltuieli mai mici cu spațiul, consumul de energie electrică, conexiunile Internet, concediile medicale etc.
Modelul „work from home“ începe să fie apreciat și în România – 90% dintre angajatorii locali susțin că lucrul la distanță le asigură economii consistente, în timp ce 80% apreciază că angajații „remote“ sunt mai productivi. (2)
Provocările aplicării sistemelor „work from home”
„Remote work“ vine însă și cu două provocări majore. Prima este eficiența lucrului în echipă – atunci când angajații nu se mai află în același spațiu, colaborarea dintre aceștia este afectată. Iar soluțiile de tip „home user“ nu acoperă complet nevoile reale ale acestora și nici nu se ridică la nivelul standardelor mediului business. Cea de a doua provocare este securitatea. Accesarea datelor din rețeaua unei organizații și partajarea informațiilor între membrii unei echipe aflate în afara sistemelor de protecție perimetrală cresc suprafața de atac.
Webex, set complet pentru lucru colaborativ
Soluția pe care Datanet Systems o pune la dispoziția companiilor care doresc să valorifice oportunitățile lucrului la distanță se bazează pe platforma de lucru colaborativ Webex și pe aplicațiile de securitate Cisco dedicate lucrătorilor mobili.
Prin cele două componente – Teams și Meetings –, Webex acoperă complet cerințele lucrului la distanță. Cu ajutorul Teams puteți crea rapid spații virtuale de lucru dedicate, în care membrii echipelor să comunice și schimbe informații în timp real. Spațiile nu sunt accesibile doar angajaților, ci și participantilor din afara companiei – freelanceri, consultanți externi, furnizori etc. –, Cisco simplificând atât procedura lansării de invitații, cât și a planificării întâlnirilor. Teams include toate uneltele necesare facilitării lucrului în echipă: mesagerie instantanee, partajare de fișiere, screen sharing și funcționalități de white-boarding (prin care mai mulți participanți pot interveni și face modificari în timp real asupra unui fișier).
Meetings completează oferta Cisco, permițându-vă să realizați simplu și rapid întâlniri virtuale în care participanții pot utiliza orice tip de echipament. Practic, Meetings vă asigură componenta de audio-video conferință fără a mai fi nevoie sa achiziționați echipamente dedicate. Oferta Cisco include o serie de echipamente hardware dedicate (Webex Room Series) cu funcționalități avansate (Intelligent Framing, Active Speaker Tracking, Noise suppression etc.), dar și un „adaptor“ inteligent – Webex Share – care vă permite să transformati orice display cu conexiune HDMI într-un dispozitiv capabil să susțină videoconferințe și să partajați wireless fișiere. (Puteți citi AICI o prezentare completă a beneficiilor pe care vi le asigură Cisco Webex.)
Pentru a oferi angajaților la distanță o paletă extinsă de opțiuni, specialiștii Datanet vă pot ajuta să integrați componentele Webex și cu aplicații third-party, precum Google Drive, Box, DropBox, One Drive, Google Calendar, One Note, Outlook Alert, Excel Online etc.
Securitate pe mai multe niveluri
Deși Webex integrează elemente de securitate (criptare, functionalități DLP etc.), abordarea Datanet urmărește atât asigurarea protecției utilizatorilor soluțiilor „work from home”, cât și a angajatorilor, într-un mod complementar.
Astfel, una dintre primele recomandări ale specialiștilor Datanet este Umbrella. Soluția Cisco, livrată ca serviciu Cloud, blochează amenințările din mediul online înainte ca acestea să compromită echipamentele utilizatorilor finali. Umbrella filtrează fiecare cerere DNS emisă de angajați – indiferent unde se află aceștia, în interiorul sau exteriorul companiei – și permite accesarea domeniului solicitat doar dacă nu prezintă vreun risc de securitate. (Soluția utilizează mecanisme inteligente de analiză și o bază de date cu peste 7 milioane de domenii compromise actualizată zilnic.) Umbrella identifică și semnalează și cazurile în care au fost accesate deja domenii compromise, ajutând administratorii să intervină prompt pentru a minimiza riscurile. (Puteți citi în acest articol mai multe detalii despre cum funcționează Umbrella)
Pentru a extinde nivelul de acoperire, Datanet recomandă, complementar soluției Umbrella, și utilizarea Advanced Malware Protection for Endpoints. Soluția Cisco este una dintre cele mai performante aplicații de securitate existente pe piață la momentul actual, cu o eficiență de peste 95% în depistarea și blocarea amenințărilor (conform testelor NSS Labs). AMP for Endpoints integrează mai multe functionalități avansate pentru identificarea amenințărilor: analiza comportamentului fișierelor, depistarea similitudinilor cu familiile malware cunoscute, testarea în medii SandBox etc. Ca și în cazul Umbrella, AMP for Endpoints asigură identificarea rapidă a echipamentelor compromise, dar și a traiectoriei fișierelor cu potențial de risc în cadrul organizației, furnizând administratorilor informațiile necesare pentru a stopa propagarea amenințărilor. (Ciți AICI cum acționează AMP for Endpoints în cazul unui atac Fileless și care sunt principalele avantaje competitive ale soluției.)
Măsuri automate de protecție pentru soluțiile „work from home”
Pentru extinderea protecției la nivelul întregii organizații, Datanet recomandă integrarea soluțiilor de securitate – atât Cisco, cât și de la alți vendori – într-o arhitectură unitară, al cărei pilon central este Identity Service Engine. Cu ajutorul Cisco ISE beneficiați de control complet asupra fiecărui dispozitiv care încearcă să acceseze rețeaua companiei dvs., gestionând centralizat metodele de autentificare și autorizare, precum și aplicarea regulilor de acces. Specialiștii noștri vă pot ajuta să creați și utilizați mecanisme flexibile de autentificare și autorizare adaptate fiecărei categorii de utilizatori, pe baza informațiilor furnizate de ISE (identitatea utilizatorului, locația acestuia, tipul de echipament folosit etc.), care să vă asigure conformitatea cu reglementările în vigoare.
Inginerii Datanet vă pot ajuta să personalizați soluția astfel încât, atunci când are loc o abatere de la regulile stabilite, să acționeze automat. De exemplu, dacă ISE depistează că aplicațiile de securitate instalate pe un echipament nu sunt actualizate, îi poate bloca automat accesul la rețea până când situația este remediată. Sau, în cazul în care AMP for Endpoints identifică un echipament infectat, ISE poate fi „învațat” să plaseze automat respectivul utilizator într-o zonă de carantină. (Găsiți AICI mai multe informațiii despre cum vă poate ajuta Datanet sa creșteți nivelul de automatizare al măsurilor de securitate în cadrul organizației dvs.)
Integratorul, veriga finală
Arhitectura de securitate prezentată vă asigură protecția extinsă a angajaților care lucrează de la distanță și utilizarea în condiții sigure a platformei de Webex. Pentru a o realiza aveți însă nevoie de un integrator de sistem cu competențe multi-disciplinare, iar Datanet este prima recomandare în acest sens, fiind principalul partener Cisco în România, cu cea mai mare echipă de specialiști certificați, și având deja mai multe proiecte implementate, atât în domeniul soluțiilor de securitate, cât și al celor de lucru colaborativ.
Daca doriți să aflați, concret, cum puteți crește randamentul angajaților dvs. care lucrează de la distanță, în condiții de securitate garantate, contactați-ne.
________________________
1 – Studiul „State Of Remote Work 2019“ – Buffer
2 –Studiul „The Workspace Revolution“ – IWG, 2018