„Stirea despre moartea mea a fost o exagerare“, afirma Mark Twain la sapte ani de la anuntarea decesului sau. In urma cu cinci ani, analistii IDC anuntau si ei un „deces iminent“ – cel al structurilor datacenter detinute si operate de organizatii, ca urmare a adoptiei accelerate a serviciilor Cloud.
„Decesul“ nu s-a consemnat insa, iar dezmintirea a venit din partea altor companii de analiza. Cum este, de exemplu, AFCOM – organizatie globala care reuneste peste 4.500 de specialisti din domeniul centrelor de date – care estimeaza ca in 2019 si 2020 se va inregistra o crestere a numarului de structuri datacenter care investesc in proiecte de renovare si retehnologizare.
Sau comunitatea profesionala Spiceworks, care in studiul „2019 State of Servers“ arata ca 98% dintre companiile din Europa si America de Nord continua sa isi utilizeze serverele detinute si operate in-house pentru a derula procesele de business critice, in timp ce 72% preconizeaza achizitionarea de noi servere.
Numarul dovezilor care infirma verdictul IDC sporeste constant. Ceea ce demonstreaza ca – desi, in mod incontestabil, adoptia serviciilor Cloud publice se extinde – organizatiile au inteles ca nu orice proces de business „se preteaza“ pentru migrare in Cloud.
Este o concluzie care se verifica si la nivel local, unde piata de structuri on-premises datacenter inregistreaza o evolutie ascendenta. Alimentata, pe de o parte, de noile Data Centers date in utilizare si de proiectele de extindere si retehnologizare a facilitatilor existente, iar pe de alta de investitiile in cresterea performantei infrastructurilor – fie prin upgrade-ul centrelor proprii, fie prin migrarea in centre de hosting.
Sunt scenarii de lucru care se regasesc in portofoliul de proiecte al Datanet Systems, compania fiind unul dintre puținii integratori de sistem locali capabili sa garanteze disponibilitatea, securitatea si nivelul de performanta al infrastructurii datacenter operate de clientii sai.
Upgrade la nivel de datacenter
De exemplu, Banca Romaneasca a investit in retehnologizarea centrului de date printr-un proces de upgrade al intregii infrastructuri din Data Center si extinderea utilizarii solutiilor de virtualizare, pentru a obtine astfel maximizarea utilizarii resurselor hardware, dar si o reducere a costurilor cu aceste resurse.
Upgrade-ul a generat o serie de castiguri imediate la nivel operational:
- simplificarea si automatizarea proceselor de alocare a resurselor la nivel de aplicatie, utilizarea noilor functionalitati de monitorizare, analiza si alocare dinamica asigurand un grad optim de incarcare a serverelor (50-60%);
- scurtarea la nivel de ore a timpului necesar pentru testarea si lansarea in productie de noi servicii si functionalitati;
- scaderea efortului de mentenanta asigurata prin reducerea de cinci ori a numarului de rack-uri;
- diminuarea duratei procesului de backup cu aproximativ 50%.
Toate aceste plusuri au asigurat o crestere a performantei cu peste 50% la nivelul aplicatiilor care proceseaza date, cu efecte directe asupra productivitatii angajatilor si proceselor.
Nu in ultimul rand, prin utilizarea instrumentelor de administrare centralizata si a proceselor de automatizare integrate in noua arhitectura implementata de Datanet, s-a obtinut o crestere a nivelului de disponibilitate a proceselor si serviciilor de pana la 99,99%.
(Detaliile tehnice ale arhitecturii IT proiectate si implementate de Datanet sunt disponibile AICI )
Dublu impact prin relocare datacenter si upgrade de retea
Al doilea scenariu de business – cel al migrarii propriei infrastructuri IT intr-un centru de hosting – este ilustrat de procesul de relocare al unui datacenter Mega Image realizat de specialistii Datanet. Care s-a realizat insa in paralel cu upgrade-ul retelei WAN (prin trecerea la o infrastructura Layer 2), pentru a se obtine o crestere a performantei aplicatiilor si proceselor de business.
Dublul obiectiv a necesitat corelarea si planificarea detaliata a etapelor specifice fiecarui proces. Pentru aceasta, Datanet a efectuat – in paralel cu pregatirea si realizarea fazelor procesului de relocare – si implementarea si configurarea noii infrastructuri de retea, asigurandu-se ca aceasta corespunde cerintelor clientului prin testarea intensiva a fiecarei configuratii si monitorizarea performantelor de trafic inainte si dupa rutarea efectiva a aplicatiilor si serviciilor.
Intregul proces de relocare si migrare la noua retea a fost realizat in intervalul de timp alocat, fiind respectata cu strictete planificarea si fara a se genera nicio perturbatie la nivel operational in cadrul retelei de magazine a retailer-ului.
Principalele beneficii obtinute de Mega Image in urma procesului de relocare a centrului de date si upgrade al retelei au constat in:
- scaderea nivelului de incarcare a propriului departament IT;
- imbunatatirea nivelului de disponibilitate al infrastructurii, precum si al serviciilor furnizate din centrul de hosting;
- cresterea nivelurilor de redundanta si scalabilitate a retelei;
- crearea unei infrastructuri capabile sa suporte si faciliteze dezvoltarile ulterioare ale business-ului.
(Puteti citi AICI prezentarea extinsa a rezultatelor proiectului si a beneficiilor obtinute de Mega Image in urma procesului de relocare datacenter si upgrade de retea.)
Criteriul-cheie in identificarea unui partener
Cresterea performantei unui datacenter on-premises prin upgrade-ul tehnologic al acestora, precum si relocarea infrastructurilor proprii in centre de hosting sunt decizii cu efecte majore si de durata asupra business-ului. De aceea, planificarea si punerea lor efectiva in practica necesita identificarea unui partener care sa detina nu doar competentele tehnologice necesare, ci mai ales experienta reala in acest domeniu. Datanet intruneste ambele conditii, avand avantajul de a cunoaste in detaliu problematica specifica si de a fi capabil sa gestioneze intreg procesul end-to-end, indiferent de dimensiunea proiectului. Specialistii nostri au deja la activ mai multe proiecte realizate pentru companii din domeniul telecom, financiar-bancar, asigurari, retail, institutii din adminstratia publica centrala etc.
Prin urmare, daca doriti referinte extinse sau vreti sa aflati ce solutii trebuie sa adoptati pentru a va creste eficienta centrului de date, contactati-ne.