Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » 3 situații care dau bătaie de cap administratorilor de rețea
3 situații care dau bătaie de cap administratorilor de rețea

Reteaua a devenit o resursa critica pentru asigurarea continuitatii proceselor si a calitatii serviciilor livrate catre utilizatorii finali si clienti. Totodata insa, pe fondul cresterii complexitatii, si viata administratorilor a inceput sa fie tot mai grea. Specialistii Datanet Systems au identificat trei tipuri de scenarii uzuale in care solutia de Network Management Infosim StableNet va ajuta sa remediati rapid problemele din retea si sa asigurati nivelurile de performanta necesare serviciilor de business.

 

1 – Prea mult timp pentru localizarea problemelor din retea

Majoritatea companiilor folosesc unelte simple de monitorizare a retelei, eficiente insa doar in cazul retelelor de mici dimensiuni. Utilizarea lor in infrastructuri interconectate, cu zeci de mii de componente, obliga administratorii sa gestioneze in paralel un volum foarte mare de evenimente. Si asta deoarece o singura problema semnalata de un dispozitiv genereaza o reactie in lant, afectand mai multe echipamente din retea. Care, la randul lor, notifica si ele aparitia de noi probleme. Rezultatul final este ca administratorii se confrunta cu o avalansa de evenimente, localizarea problemei ajungand sa consume mai mult timp decat procesul de remediere in sine.

Pentru a raspunde acestei probleme, platforma de Network Management Infosim StableNet asigura nu doar identificarea echipamentelor din retea, ci realizeaza si o harta a dependentelor existente intre dispozitive pe care o suprapune peste topologia retelei. Prin corelarea regulilor de dependenta dintre diferitele elemente ale retelei si alerte, StableNet efectueaza automat un proces complet de Root Cause Analysis (RCA), determinand cauza de baza a evenimentelor semnalate. Procesul se desfasoara fara a fi nevoie ca administratorii sa scrie sau actualizeze regulile de corelare, iar alertele sunt imbogatite cu informatii despre performanta proceselor de business si a serviciilor, furnizand astfel informatii actionabile. Acest lucru permite administratorilor sa isi creasca eficienta operationala si scade riscul de downtime.

In plus, prin procesul de Discovery, solutia acopera atat elementele din retea, cat si din afara acesteia, identificand inclusiv VPN-uri Layer 2 si Layer 3, VLAN-uri, servere si dispozitive de stocare etc., si poate monitoriza resurse externe din Cloud, ceea ce o recomanda pentru gestionarea infrastructurilor Cloud hibride.

 

2 – Deficitul de date relevante despre evenimentele din retea

Pentru a aborda proactiv riscurile din retea, numerosi administratori utilizeaza sisteme de Network Fault Management (NFM), care colecteaza si analizeaza datele provenite de la mai multe echipamente si sisteme. Problema este, insa, ca aceste produse provin de la varii vendori. Prin urmare, metricile furnizate de ele difera – unele echipamente pot semnala anumite categorii de evenimente pe care altele le ignora – chiar si formatele si unitatile de masura variaza. Problema este agravata de faptul ca o buna parte dintre echipamentele de retea nu ofera prea multe posibilitati de configurare a categoriilor de informatii necesare sau a modului in care acestea sunt livrate.

Infosim StableNet rezolva aceasta problema prin pre-agregarea datelor furnizate de echipamentele din retea inainte de a trece la analiza efectiva a acestora. Solutia permite definirea de filtre care identifica evenimentele relevante, din care sunt extrase informatiile importante: frecventa aparitiei evenimentelor, valorile anumitor parametri, interpretarea contextuala a nivelului de severitate al alertelor si al impactului etc.

Solutia Infosim asigura posibilitatea crearii unui sistem personalizat de reguli, care poate fi extins si restrans intr-un mod flexibil, mentinand volumul datelor despre evenimente la un nivel optim. Pe baza datelor analizate, StableNet livreaza rapoarte in timp real si/sau istorice prin intermediul dashboard-urilor, care pot fi furnizate intr-o varietate de formate.

 

3 – Lipsa corelarii cu sistemele de management al configuratiilor si performantei

O alta problema critica a solutiilor NFM traditionale este faptul ca acestea nu coreleaza evenimentele semnalate cu configuratiile echipamentelor, in conditiile in care numeroase probleme au la baza erorile umane. Pentru a elimina acest neajuns, StableNet realizeaza o verificare automata a configuratiilor. In cazul in care identifica modificarea unei configuratii care produce un incident in retea, actioneaza direct asupra echipamentului restaurand configuratia anterioara.

Componenta de Network Configuration and Change Management a solutiei Infosim combina serviciile automate de provizionare cu managementul resurselor si Configuration Management Database (CMDB), asigurand backup-ul in timp real al configuratiilor si restaurarea lor (prin versionarea fiecarui backup de configuratie) si automatizarea proceselor de configurare prin crearea de „sabloane“.

Un alt minus important al solutiilor NFM clasice este acela ca nu ofera vizibilitate si asupra impactului pe care il au problemele de retea in performanta proceselor de business. StableNet integreaza functionalitati avansate de evaluare si management al calitatii si performantei, furnizand in timp real rapoarte de tip Service Level Agreement (SLA), Quality of Service (QoS) si/sau de utilizare a resurselor. Pentru aceasta, componenta de Performance Management utilizeaza mecanisme care colecteaza si analizeaza traficul, fluxurile de date din retea si indicatorii de performanta ai echipamentelor. (StableNet importa si exporta date din diferite surse si protocoale: SNMP, NetFlow, WMI, IP-SLA, CDRs, CSVs, SQL etc.) Astfel, administratorii pot evalua rapid cum sunt afectate procesele de business si calitatea serviciilor livrate, putand realiza analize de impact detaliate.

 

Infosim Stablenet – sistem de Network Management „Trei intr-unul”

Practic, Infosim StableNet integreaza intr-un singur sistem trei solutii care asigura managementul defectiunilor, al performantei si al configuratiilor. Prin unificarea lor intr-o singura solutie, departamentele IT beneficiaza de o vizibilitate completa asupra infrastructurii, au mijloacele necesare pentru cresterea vitezei de reactie si pot actiona proactiv in sensul cresterii eficientei operationale, a disponibilitatii serviciilor livrate si a calitatii serviciilor.

Infosim StableNet este disponibila in doua versiuni cu functionalitati de nisa diferite – Enterprise si Telco –, care pot fi livrate ca masini virtuale sau ca echipament fizic. In plus, solutia ofera posibilitatea utilizarii StableNet Embedded Agent (SNEA), un echipament compact de tip black box, care functioneaza ca un dispozitiv „Plug&Play”’ si poate fi controlat si administrat centralizat.

„Utilizarea SNEA este recomandata in cazul companiilor cu distributie geografica extinsa, care doresc sa realizeze monitorizarea si managementul centralizat al retelelor din diferite puncte de lucru. SNEA mai este utilizat si de catre companiiile care doresc sa foloseasca un agent dedicat pentru fiecare site, care sa proceseze masuratorile si sa initieze teste SLA din site-ul respectiv. Prin rularea de scripturi dedicate pe acesti agenti, se pot obtine informatii suplimentare in functie de cerintele specifice ale clientului.” Mircea Huides, SP Consultant – Datanet Systems

Reducerea costului total de operare (TCO) prin abordarea „Trei intr-unul” si utilizarea modelului de licentiere „per-measurement” nu sunt insa singurele avantaje competitive ale solutiei Infosim.

„Scalabilitatea este un alt punct forte al solutiei Infosim, arhitectura modulara de tip server-agent-client permitand extinderea facila a solutiei StableNet. Inginerii Datanet Systems pot implementa si da in folosinta rapid solutia. Putem, de asemenea, realiza personalizari avansate prin crearea de scripturi ce raporteaza date despre echipamentele care nu pot utiliza protocolul SNMP precum si integrari cu alte solutii proprietare, de tip Event Management, Service Desk, CMDB, management al masinilor virtuale etc. Aplicatia Stablenet permite si interogari prin REST API, simplificand astfel integrarea cu alte solutii de monitorizare sau extragerea unor detalii complexe de retea. Oferta de servicii a Datanet de servicii pentru solutia Infosim este insa mult mai extinsa si include:

  • Optimizarea in detaliu a masuratorilor folosite pentru un cost cat mai eficient al solutiei;
  • Definirea de alerte si monitorizari personalizate pe necesitatile specifice ale clientilor;
  • Crearea de dashboard-uri specifice;
  • Dezvoltarea de sisteme de Compliance policy checking pentru echipamente, prin care se verifica daca configuratiile sunt corecte si/sau conforme cu modelele prestabilite etc.“

Cristian Ruta, Deputy Technical Director – Datanet Systems

 

Datanet Systems este unul dintre cei mai importanti parteneri Infosim din Romania, cu o vechime de peste 7 ani, are o echipa dedicata de specialisti si numeroase proiecte de infrastructură de rețele de date de anvergura implementate deja. Avem competentele si experienta necesare pentru a va ajuta sa valorificati optim solutiile Infosim StableNet. Daca v-ati decis, contactati-ne!