Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Creșteți productivitatea angajaților mobili cu ajutorul colaborării video
Creșteți productivitatea angajaților mobili cu ajutorul colaborării video

Odata cu cresterea adoptiei mobilitatii si a numarului angajatilor care lucreaza de la distanta, colaborarea video a devenit o cerinta critica pentru tot mai multe companii. Insa, chiar daca nevoia este identica la baza, nu exista un raspuns universal valabil pentru toate organizatiile. Rezolvarea specialistilor Datanet Systems consta in dezvoltarea si personalizarea tehnologiilor Cisco cloud-based si on-permises in solutii adaptate specificului fiecarei companii.

Cativa ani in urma, cand videoconferinta era apanajul companiilor cu posibilitati financiare, unul dintre principalele argumente de business era cel al reducerii costurilor cu deplasarile. Logica era simpla, utilizand solutiile de videoconferinta, organizatiile realizau economii pentru ca nu mai plateau transportul, cazarea si diurna angajatilor care ar fi trebuit sa participe la intalniri in alte orase sau tari.

Argumentul „distantei“ este valabil si in prezent, dar se aplica intr-un alt context ‒ cresterea rapida a numarului de angajati mobili, care nu mai lucreaza doar din birourile si sediile organizatiilor, ci de oriunde se afla. Adoptia mobilitatii in mediul enterprise duce insa la dispersarea teritoriala a fortei de munca, ceea ce face dificila munca in echipa si accesarea competentelor specifice din cadrul unei organizatii.

Rezolvarea la aceste probleme este data de noua generatie de solutii de video colaborare, mai accesibile financiar, care nu mai sunt insa doar „simple“ aplicatii de apeluri audio-video, ci integreaza functionalitati avansate de lucru colaborativ. Conform studiului Forbes Insights „The Connected Culture: Unleashing the Power of Video in Everyday Collaboration“, publicat anul trecut, principalele beneficii asigurate de acest tip de aplicatii sunt:

  • Imbunatatirea comunicarii si colaborarii intre angajatii care lucreaza de la distanta (97%);
  • Cresterea eficientei echipelor (93%);
  • Cresterea productivitatii angajatilor (92%);
  • Imbunatatirea relatiilor cu clientii si a proceselor de vanzare (87%).

Exista insa si alte categorii de beneficii, indirecte dar importante, pe care videoconferinta le genereaza, precum imbunatatirea procesului decizional (prin facilitarea colaborarii in timp real) sau cresterea gradului de retentie al angajatilor (libertatea asigurata de mobilitate si eficacitatea solutiilor de video colaborare permit angajatilor sa isi defineasca propriul mod de lucru).

 

Solutiile Cisco dețin o poziție de lider de piață 

In ultimii ani, piata solutiilor de video colaborare s-a extins rapid – in prezent existand sute de solutii Cloud-based, hibride sau on-premises, parte dintre acestea disponibile si pe piata locala.

Oferta Datanet Systems in domeniul solutiilor de video colaborare are la baza portofoliul Cisco, companie care ocupa pozitia de lider pe piata sistemelor de video si web conferinta si comunicatii unificate. (Conform Gartner, solutiile Cisco inregistreaza scoruri maxime pe patru zone-cheie: „Internal Collaboration“, „External Presentation“, „Learning & Training“ si „Webinars“.)

 

Webex, o platforma de colaborare cu milioane de utilizatori

Unul dintre produsele care asigura suprematia Cisco pe piata solutiilor de video colaborare este Webex, platforma Cloud cu peste 116 milioane de utilizatori activi lunar in 30 milioane de sesiuni de colaborare (mai mult de 100 de milioane de ore de utilizare).

Popularitatea inregistrata de solutia Cisco este asigurata de o serie de caracteristici precum simplitatea in utilizarea, interoperabilitatea, structura modulara, scalabilitatea si noile functionalitati adaugate constant.

Webex integreaza trei module principale:

  • Teams– plaforma de lucru colaborativ prin intermedil careia utilizatorii din interiorul si exteriorul unei organizatii se reunesc intr-un spatiu virtual in care partajeaza informatii necesare lucrului in echipa. In spatiile create pot fi trimise fisiere, mesaje, lansate apeluri si sesiuni audio-video, facute modificari interactive asupra documentelor (prin tehnologia de „white boarding“), totul intr-un mod securizat. (Modulul Teams este rezultatul integrarii functionalitatilor platformei de colaborare Spark cu cele oferite de Webex, proces finalizat anul acesta. Puteti citi aici  care sunt functionalitatile-cheie ale Spark.)
  • Calling– sistemul de telefonie in Cloud conceput astfel incat sa furnizeze o gama extinsa de functionalitati, pe care utilizatorii le pot folosi fara a fi nevoie de suportul departamentului IT.
  • Meetings– sistemul de audio-video si web conferinta care permite conectarea participantilor oriunde s-ar afla acestia si orice tip de echipament ar utiliza. Solutia este conceputa astfel incat sa simplifice la maxim procedurile de initiere si gestionare a sesiunilor video, invitarea participantilor (pana la 4.000 de persoane) si sa securizeze schimbul de informatii (screen sharing, partajare de documente, aplicatii etc.), optimizand consumul de banda si alocarea resurselor de procesare. Un alt aspect in care Meetings exceleaza este cel al interoperablitatii – solutia se integreaza facil cu Microsoft Teams, Slack, Office 365, calendarele Outlook si GoogleSalesforceCanvas

Platforma Cisco de video colaborare include si mai multe componente hardware: seriile de telefoane IP Cisco 8800 si 7800Webex Board (fostul Spark Board, un display interactiv care se conecteaza automat cu orice echipament mobil sau desktop aflat in proximitate si care permite editarea si modificarea concurenta a documentelor, in timp real), precum si mai multe kit-uri Webex Room Series destinate echiparii incintelor dedicate activitatilor de video colaborare. Acestora li s-a adaugat recent Webex Share ‒ un „adaptor“ foarte usor de instalat, cu ajutorul caruia orice HD TV poate fi transformat intr-un display wireless cu care echipamentele care utilizeaza aplicatiile Webex se conecteaza automat.

 

Solutii de valorificare a resurselor in-house 

Solutiile de colaborare si de lucru de la distanta implementate de catre Datanet se adreseaza si organizatiilor care doresc sa isi pastreze in-house infrastructura de video colaborare si sa valorifice investitiile realizate deja in acest sens pe zonele de comunicatii audio-video si conferinte web. Este o situatie frevent intalnit in organizatiile cu cerinte critice in domeniul securitatii, precum institutiile financiar-bancare, cele din domeniul sanatatii, institutiile de stat etc.

Pentru a raspunde acestor cerinte specifice, Datanet implementeaza, configureaza si personalizeaza solutia on-premises Cisco Meeting Server (CMS), un alt produs Cisco lider de piata care beneficiaza de avantajul unei interoperabilitati extinse. CMS suporta principalele standarde video utilizate la momentul actual, functioneaza cu un numar foarte mare de echipamente video non-Cisco, se integreaza facil cu aplicatii de comunicare audio-video si web „concurente“, precum Skype for Business, dar si cu solutii ca Office365, si poate fi accesat de pe orice latpop, tableta sau smartphone.

Compatibilitatea extinsa a Cisco Meeting Server nu este insa singurul motiv pentru care Datanet recomanda acest produs. Pe lista caracteristicilor unice ale CMS se mai afla:

  • scalabilitatea ridicata, asigurata atat de tehnologiile Cisco, cat si de sistemul flexibil de licentiere, ceea ce ofera companiilor posibilitatea realizarii unor dezvoltari etapizate, in functie de necesitatile reale pe care le are si de evolutia numarului de utilizatori;
  • raportul calitate video/costuri foarte bun, asigurat prin algoritmii avansati de alocare a resurselor si de optimizare a latimii de banda consumat;
  • numarul mare de utilizatori concruenti – la momentul actual, CMS suporta mult mai multi participanti decat majoritatea competitorilor de pe piata datorita modului in care proceseaza stream-urile video;
  • acces la sesiunile video prin WebRTC – participantii externi pot accesa o videconferinta initiata internprin intermediul browser-elor web, eliminandu-se astfel nevoia de un echipament video dedicat;
  • functionalitatile de securitate avansate – toate datele de control si comunicatiile audio/video sunt criptate, CMS asigura protectie impotriva atacurilor de tipul „DNS cache poisoning“, suport IPv6, securizarea spatiilor cu coduri de securitate etc.

Toate aceste caracteristici recomanda utilizarea Cisco Meeting Server in cadrul proiectelor in-house, in care organizatii doresc sa isi extinda si/sau actualizeze infrastructura de videoconferinta cu echipamente noi si sa adauge peste functionalitati de colaborare, fara a renunta insa la investitiile realizate deja.

Datanet Systems are la activ numeroase implementari de acest tip, care acopera un numar mare de scenarii de utilizare in varii domenii de activitate. Compania si-a dezvoltat continuu abilitatea de a transpune nevoile si cerintele clientilor in design-ul solutiei finale, tinand cont de cerintele specifice, un exemplu in acest sens fiind si solutia unicat de telemedicina implementata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S. Curie“ alaturi de Vodafone Romania (Studiu de caz detaliat aici) care integreaza un mix de tehnologii audio-video Cisco.

Daca doriti sa aflati si alte referinte Datanet in domeniul solutiilor de video conferinta si care sunt castigurile concrete pe care acestea le pot asigura companiei dvs., contactati-ne pe adresa marketing@datanets.ro.