Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Știri și noutăți » La mulți ani, Datanet Systems! 25 de ani de activitate!
La mulți ani, Datanet Systems! 25 de ani de activitate!

Această lună marchează 25 de ani de activitate Datanet Systems, o vârstă care pentru piața din România înseamnă experiență și maturitate. 25 de ani de contact permanent cu tehnologia, de aliniere la o industrie globală în permanentă schimbare, de crearea a unei culturi organizaționale, de alianțe și parteneriate.

Povestea noastră începe în 1998, când un grup de ingineri entuziaști a fondat Societatea comercială Datanet Systems, combinând abilitățile tehnice ale unei părți mai tinere a fondatorilor cu maturitatea și abilitatea punerii în practică aduse de Vasile Velicu. În acel an, în mediul economic românesc își făceau intrarea ca tehnologii de top internetul și rețelele locale, computerele personale, telefonul mobil și GPS-ul, iar IT-ul era o muncă de pionierat.

De 25 de ani, Datanet Systems este o companie tehnologică de top, care aduce pe piaţa locală soluții de ultimă generație. Proiectele noastre au fost de multe ori premiere naționale, indiferent dacă vorbim despre rețele de mare viteză, telemedicină, video-colaborare sau contact center.

 

 

Filozofia companiei a fost mereu centrată pe adoptarea tehnologiilor noi și aplicarea lor în soluții utile clienților„, afirmă Dragoș Stroescu, Director General Datanet Systems. „Astfel, am preluat cele mai noi soluții născute și gândite în mediul tehnologic creat de Internet, și le-am adaptat unor domenii, mai mult sau mai puțin critice, pentru a genera creșterea performanței sau reducerea costurilor.  

 

De-a lungul anilor au fost multe tendințe pe care le-am adoptat, cum ar fi tehnologia IP „peste tot”, apoi Ethernet „peste tot”. Astăzi, securitatea cibernetică și Inteligența Artificială sunt cele care susțin dezvoltarea domeniului. Astfel de soluții și tehnologii au creat renumele companiei, precum și faptul că au fost întotdeauna însoțite de servicii de calitate oferite pe toate fazele ciclului de viaţă al sistemelor furnizate, de la design la implementare și suport. Acestea au fost și sunt elementele care constituie esența Datanet Systems.

Privind retrospectiv, cele mai importante momente din viața Datanet Systems au fost semnarea parteneriatului cu Cisco în 1998, furnizor care a intrat în ADN-ul organizației, dar mai ales finalizarea unor proiecte de mare anvergură precum: realizarea pentru Banca Națională Română a celei mai mari rețele criptate din România în 2002, prima rețea IP integrată pentru trafic de voce 2G/3G din România (2007) sau certificarea ca primul partener Partner Cisco Specialized IP NGN din lume (2012).

 

Un reper la fel de important, dar pe un alt palier, este și intrarea în anul 2009 în grupul Soitron, unul dintre cei mai mari integratori din Europa Centrală.

În toți acești 25 de ani aș spune că au fost două constante: parteneriatul cu CISCO Systems și accentul pus permanent pe pregătire și școlarizare. Am evoluat odată cu industria şi am adus pe piaţa locală tehnologii inovatoare. Probabil cea mai “exotică” tehnologie la momentul lansării a fost vocea peste Internet (VoIP). Ținând cont că astăzi toate comunicațiile vocale se fac folosind această tehnologie la nivel global, aș spune că evident a fost validată, adoptată și chiar a produs o revoluție în comunicații.

Dorim în continuare să constituim o referință în domeniu, printr-o abordare inovatoare în dezvoltarea infrastructurii IT a clienţilor noștri locali și regionali,” mai menționează Dragoş Stroescu.

Datanet Systems astăzi

 

Astăzi Datanet Systems are o amprentă semnificativă pe piaţa locală, mizând pe diversitatea serviciilor prin Datanet Systems Software și acoperire naţională prin Datanet Systems Cluj. Activitatea este susținută de peste 160 de angajați, majoritatea deținând multiple certificări profesionale de top.

 

Încă de la înființare, unul din principiile Datanet a fost de a dezvolta în cadrul companiei o echipă puternică, axată pe performanță, deschisă la provocări noi şi orientată către rezolvarea problemelor. Echipa Datanet şi-a demonstrat capabilitățile de multiple ori de-a lungul timpului, lucrând împreună pentru a găsi soluţii ingenioase, rapide şi eficiente, implementând astfel proiecte de succes cu cele mai noi tehnologii din domeniu.

 

Nu de puţine ori am fost pionieri în România în implementarea unor soluţii IT integrate, iar efortul nostru a fost şi este în continuare recunoscut de clienţii Datanet,” afirmă Anca Chirculete, Director Executiv Adjunct, Datanet Systems.

În cei 25 de ani, portofoliul de clienţi al Datanet Systems a evoluat și s-a extins constant, majoritar format din companii mari și foarte mari, din domeniile financiar bancar, utilități, telecomunicații, dar și organizaţii  publice, atât din sectorul de Sănătate cât şi din Educație și Apărare. Suntem alături de orice companie sau instituția care are nevoie de cele mai noi şi performante tehnologii pentru a face pasul spre o infrastructură digitală eficientă, cât şi pentru securizarea acesteia.

 

2022 a fost un an bun pe toate planurile: creştere cifră de afaceri, consolidare poziție pe piaţă, consolidare echipă şi finalizarea unor proiecte de anvergură, cum ar fi dezvoltarea unei reţele de mare viteză (100 Gbps) pentru un client important din mediul bancar din România, două proiecte de call center care integrează sisteme moderne de inteligență artificială conversațională, soluții complete de digitalizare la cel mai nou spital din România etc.

Astfel de proiecte, prin unicitate cât şi prin mix-ul de tehnologii şi competențe implicate, au devenit reprezentative pentru Datanet Systems.

Am încheiat 2022 cu o creştere de 34% şi sper să păstrăm ritmul. Am început anul în forță, aducând noi produse şi servicii în portofoliu şi crescând numărul de certificări profesionale ale echipei. Proiectele derulate de Datanet Systems nu sunt doar mari ci şi complexe, iar oameni trebuie să fie foarte bine pregătiți.

Altfel spus, ne-am propus să ne păstrăm poziția de lider tehnologic pe soluţiile furnizate, investind considerabil în pregătirea unui echipe tehnice calificate,” afirmă Dragoş Stroescu.

Cum arată următorii 25 de ani?

 

În lumea tech, viitorul arată întotdeauna bine. 2023 va aduce o extindere a portofoliului pe ariile de securitate, cloud și datacenter. Facem pași importanți în localizarea unor servicii disponibile prin grupul Soitron, precum cele de Security Operations Center, unde înregistrăm deja primii clienţi, soluţia SOC as a Service adresând-se cu precădere organizațiilor publice şi private care gestionează infrastructuri critice şi care sunt expuse reglementărilor Directivei NIS. În 2023 vom accentua şi adăugarea unui volum cât mai mare de servicii profesionale pentru orice produs sau soluţie vândută.

Alocăm anual un buget semnificativ pentru instruirea angajaţilor astfel încât să fim mereu aliniați la cele mai noi tehnologii din domeniu. Vom continua să prioritizăm creşterea şi dezvoltarea echipei noastre alături de care ne dorim să abordăm proiecte de anvergură, atât la nivel naţional cât şi la nivel internațional.

Un alt aspect prioritar pentru noi reprezintă parteneriatele cu cei mai importanți furnizori de soluţii IT din lume. Intenționăm să ne consolidăm parteneriatele existente precum şi să integrăm furnizori noi în portofoliul Datanet în vederea construirii unor soluţii integrate care să răspundă nevoilor clienţilor, ” consideră Anca Chirculete.

Pe termen lung, obiectivele Datanet Systems vizează atingerea unei neutralități tehnologice, creşterea capacitații inginerești a companiei și extinderea echipei de operare în teren.  Principalele investiții vor fi direcționate către infrastructura de laborator necesară dezvoltării și testării soluţiilor precum și instruirea internă, alături de cursurile de pregătire și formare în diferite arii tehnologice.

În momentul de față cea mai mare realizare este, fără dubii, împlinirea a 25 de ani de activitate pe piaţa din România. În calitate de co-fondator Datanet, mă bucur că acești ani au fost însoțiți de o creştere sănătoasă an după an, de o recunoaştere a culturii și viziunii conturate de-a lungul acestei perioade. Totodată, sunt sigur că am creat, împreună cu echipa, partenerii de afaceri și clienții, o bază solidă pentru încă 25 de ani de dezvoltare.

Suntem organizație cu un puternic ADN tehnologic și privim spre viitor cu încredere”, încheie Dragoș Stroescu, Director General, Datanet Systems.