Centrele de date sunt investitii pe termen lung, cu un ritm de amortizare lent si care – afirma specialistii si o demonstreaza cu numeroase cazuri concrete – manifesta o reticenta solida in adoptarea tehnologiilor inovatoare.
Exemplul cel mai elocvent in acest sens este cel al racirii cu lichid. Care, desi ofera castiguri si economii importante, este putin probabil ca va reusi sa inlocuiasca total sistemul de racire cu aer al unui centru de date daca acesta a fost conceput din start sa foloseasca aceasta tehnologie. Motivele sunt numeroase si merg de la limitarile constructive si cele tehnologice, pana la efortul financiar aferent procesului de inlocuire si riscurile downtime-urilor neplanificate. Desigur, se pot face experimente de mici dimensiuni, proiecte-pilot, dar probabilitatea inlocuirii integrale este foarte scazuta.
Este o „atitudine” justificata – sustin specialistii – daca tinem cont de faptul ca principala menire a unui Data Center este aceea de a oferi un nivel ridicat de disponibilitate si securitate a datelor si aplicatiilor. La care se adauga, in limita posibilitatilor si capacitatilor existente, scalabilitate, flexibilitate, capabilitati avansate de recuperare a datelor in caz de dezastru etc.
Chiar daca inovarea nu este o cerinta mentionata expres in „fisa descriptiva” a centrelor de date, nu inseamna ca arhitecturile hardware si software ale acestora raman neschimbate pe intreaga durata de viata a unui Data Center. Exista procese inevitabile de modernizare si schimbari inerente, doar ca acestea sunt ceva mai subtile. Sau nu atat de evidente ca… inlocuirea sistemelor de racire.
Hiper-convergenta prin Software-Defined Infrastructure
Potrivit expertilor, tot mai multe centre de date mari se afla la momentul actual la granita dintre etapa post-virtualizare si cea denumita generic Software-Defined Infrastructure. Practic, asistam la o schimbare esentiala la nivelul administrarii centrelor de date, care renunta – lent, dar sigur – la abordarea centrata pe hardware, incepand sa se focalizeze pe aplicatii, virtualizare si niveluri de incarcare a resurselor. Este o noua etapa in care definirea politicilor si regulilor la nivelul masinilor virtuale influenteaza major nivelul de automatizare, iar efectele devin vizibile la nivel operational si administrativ. Cresterea nivelului de automatizare genereaza si o diminuare semnificativa a efortului de configurare si reconfigurare, iar efectele imediate constau in cresterea nivelului de agilitate, reducerea numarului de erori si scaderea costurilor operationale. Si au un impact direct si asupra specialistilor IT, care sunt nevoiti sa dezvolte noi competente si abilitati.
Adoptarea arhitecturilor de tip Software-Defined Infrastructure raspunde unei cerinte din ce in ce mai frecvente cu care se confrunta Data Centerele – cea a hiper-convergentei. Este o cerinta generata de nevoia simplificarii si unificarii managementului, dar mai ales de cea avalorificarii optime a resurselor eterogene, modulare si/sau invechite de care dispun.
Disponibilitatea primeaza
Un al doilea aspect evidentiat de specialisti, atunci cand vine vorba de schimbari semnificaitive, este acela ca backup-ul si recuperarea datelor in caz de dezastru capata o importanta din ce in ce mai mare in cerintele clientilor. Desi, in mod traditional, reprezinta doua categorii distincte, virtualizarea si dezvoltarea ofertei de servicii Cloud duc catre o noua abordare convergenta. Care se va materializa prin timpi de recuperare si restaurare a datelor si aplicatiilor considerabil mai mici (la care contribuie si noile tehnologii de comprimare si deduplicare), prin costuri scazute si un nivel disponibilitate crescut.
Efectul modelului Cloud
Adoptia rapida a serviciilor Cloud in mediul enterprise influenteaza, inevitabil, modelul de „consum” al IT-ului in cadrul organizatiilor si din ce in ce mai multi vendori se aliniaza noilor cerinte, venind cu oferte concepute sa ofere un nivel de scalabilitate similar celui oferit de Nor. Aceasta pentru ca tot mai multe companii solicita un mediu IT capabil sa se extinda si sa se contracte rapid, in conformitate cu schimbarea cerintelor de business. Ramane insa de vazut daca organizaiile vor putea beneficia si de niveluri de cost si de disponibilitate similare cu cele oferite de furnizorii de servicii Cloud.
Ofensiva Open Source
In 2015 tehnologiile Open Source isi vor consolida semnificativ pozitia in arhitectura software a centrelor de date. E adevarat, este o predictie care revine periodic, dar anul acesta expertii sustin ca numarul Data Centerelor care vor trece de la faza de experiment la cea de productie – dezvoltand proiecte pe baza unor tehnologii precum KVM, OpenStack sau OpenFlow – va deveni cu adevarat semnificativ.
Este o predictie care confirmata de analistii Gartner, care estimeaza ca, pana in 2016, 95% din organizatiile IT vor utiliza tehnologii Open Source in livrareaa serviciilor-cheie catre clienti. Ceea ce reprezinta un salt urias, avand in vedere ca in urma cu doar 5 ani nivelul de adoptie al solutiilor Open Source era de doar 20%.
Centrele de date reprezintă baza noului model de consum al IT-ului ca serviciu. Ritmul de adoptie a noilor tendinte depinde insa de rata de rentabilizare a acestora la nivelul verticalelor.
Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa marketing@datanets.ro.