Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Operatorii și furnizorii de servicii cresc investițiile în tehnologia SDN
Operatorii și furnizorii de servicii cresc investițiile în tehnologia SDN

Piata solutiilor Software Defined Networks (SDN) va cunoaste o crestere accelerata in urmatorii ani, conform unui recent studiu dat publicitatii de catre cabinetul de analiza IHS. Potrivit sursei citate, operatorii telecom si de retele vor reprezenta principalul motor de crestere al acestei piete, IHS estimand ca investitiile in tehnologiile si serviciile SDN vor ajunge la o valoare de 5,7 miliarde de dolari in 2019 (fata de 102 milioane USD cat s-a inregistrat in 2014).

Studiul IHS afirma ca principale argumentele ale solutiilor SDN, din perspectiva operatorilor telecom si de retele, sunt:

  • cresterea fiabilitatii si scalabilitatii infrastructurii;
  • eliminarea limitarilor impuse de tehnologiile proprietare;
  • scaderea costurilor de restructurare a infrastructurii;
  • reducerea efortului de configurare si mentenanta si eliminarea erorilor.

(Conform unui recent studiu Avaya, 80% din organizatii se confrunta in mod constant cu incidente si downtime-uri neplanificate din cauza erorilor de configurare a echipamentelor de retea.)

IHS previzioneaza ca ritmul de adoptie al tehnologiilor SDN se va accelera vizibil incepand de anul viitor, argumentand ca numeroase companii au depasit deja din faza de analiza si vor trece la etapa de implementare si dezvoltare. In acest context, cabinetul de analiza nominalizeaza alaturi de operatori si furnizorii de servicii, estimand ca acestia isi vor creste de 15 ori investitiile in solutiile SDN, in intervalul 2015-2019.

Evolutia ascendenta a pietei SDN este confirmata si de alte studii de data recenta, cum ar fi cel realizat de catre International Data Corporation (IDC), conform caruia piata globala SDN va inregistra anul acesta o crestere de 89,4%, valoarea totala in 2018 fiind estimata la peste 8 miliarde USD. (IDC ia in calcul intreaga masa a consumatorilor de tehnologii SDN.)

 

Recursul la expertiza

IHS nominalizeaza ca vector de crestere al pietei si nevoia companiilor care au decis sa investeasca in solutiile SDN de a apela la furnizori de servicii de externalizare, nisa de piata care va cunoaste o crestere anuala medie de 199%. Potrivit analistilor citati, acest fapt se va datora atat noutatii tehnologiei SDN in sine, cat si schimbarilor pe care aceasta le aduce la nivelul functionarii si operarii retelei, elemente care vor face organizatiile sa apeleze la furnizori cu competenta si experienta in domeniul design-ului si al arhitecturilor de retea si in dezvoltarea si operarea serviciilor bazate pe SDN.

Pe plan local, Datanet Systems este prima companie din Romania care investit in training-ul si certificarea specialistilor sai si in crearea si dezvoltarea unui laborator SDN cu tehnologie Cisco, care permite simularea si testarea capabilitatilor acestor tehnologii pe arhitecturi reale, create pe specificatiile si configuratiile furnizate de organizatiile interesate. In paralel, Datanet ofera servicii de consultanta si realizeaza workshop-uri si sesiuni demo prin care prezinta ce raspunsuri ofera tehnologia SDN la problemele potentialilor clienti.

 

Cisco ACI

Solutia SDN oferita de catre Datanet Systems este Cisco Aplication Centric Infrastructure (ACI), care simplifica major managementul infrastructurilor eterogene prin asigurarea unei compatibilitati extinse si ofera libertate si flexibilitate clientilor, fara a-i limita la un numar restrans de vendori de solutii si echipamente. Solutia SDN de la Cisco asigura o vizibilitate totala asupra retelei, avantaj care se traduce in depistarea rapida a posibilelor probleme si reducerea numarului de erori, si permite centralizarea si automatizarea tuturor proceselor de provizionare si configurare – atat la nivelul aplicatiilor, cat si al echipamentelor de retea – simplificand gestionarea modului in care aplicatiile comunica intre ele, in conformitate cu politicile si cerintele organizatiilor. Cisco ACI ofera clientilor o platforma tehnologica capabila sa asigure tranzitia lenta de la infrastructurile fizice la proiectele de virtualizare complexe si catre arhitecturile de tip Cloud, mentinand compatibilitatea cu infrastructurile existente si protejand investitiile realizate in acestea.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa marketing@datanets.ro.