Devenită deja tradiție, pe final de an schițăm câteva dintre cele mai reprezentative tendințe tehnologice. Dincolo de tendințe tehnologice, important de menționat despre anul 2024 este că prognozele indică o creștere estimativă de 8% a cheltuielilor cu IT-ul, la nivel global. Conform Gartner, cea mai mare creștere a cheltuielilor va fi generată de software (13,8%) și servicii IT (10,4%), urmate de centrele de date (9,5%), dispozitive (4,8%) și servicii de comunicații (3,3%). Pentru toate acestea, există două elemente comune: securitatea cibernetică și Inteligența Artificială.
La nivel global, pentru a face față nevoilor tot mai mari de digitalizare, creștere a eficienței, lucru la distanță și globalizare a resurselor, organizațiile se bazează tot mai mult pe automatizare și cibernetică. Așadar, aceste două elemente vor fi regăsite și în principalele tendințe tehnologice din 2024.
Care sunt cele mai evidente tendințe tehnologice în 2024?
- Evoluția Inteligenței Artificiale: de la opțional la esențial pentru afaceri
Ediția 2023 a Cisco AI Readiness Index a relevat că 95% dintre respondenți au o strategie AI deja definită sau în curs de realizare, însă doar 14% sunt complet pregătiți să integreze Inteligența Artificială în business. Situația începe să se schimbe de anul viitor. Chiar dacă puține companii vor lucra direct cu tehnologia AI, tot mai multe vor utiliza aplicații care integrează funcționalități de Inteligență Artificială. 2024 va aduce o creștere în utilizarea aplicațiilor inteligente, pe care Gartner le definește ca aplicații care învață pentru a răspunde cerințelor într-un mod autonom. Aceste aplicații vor fi utilizate pentru a automatiza munca și a crește eficiența, în cele mai diverse sectoare de activitate, inclusiv în cadrul Departamentelor IT.
- Creșterea riscurilor generate de AI: dezinformare, înșelăciuni și fraude
În 2024, dezinformarea, înșelăciunile și fraudele generate de AI vor continua să crească ca o amenințare pentru organizații publice și private în egală măsură. Ca răspuns, vom vedea mai multe investiții în soluții pentru detectarea și reducerea riscurilor, care vor proteja împotriva elementelor de tip deep-fake (clonare voce/imagine) și ingineriei sociale. Modelele AI vor fi antrenate pe seturi de date mari pentru o precizie și eficacitate mai bune. Totodată, vor face necesară adoptarea unor mecanisme noi de autentificare și acces la resursele digitale. Totodată, companiile trebuie să prioritizeze detectarea avansată a amenințărilor și protecția datelor, evaluarea permanentă a vulnerabilităților, actualizarea sistemelor de securitate și audituri amănunțite ale infrastructurilor IT.
- Convergența SASE și Zero Trust
Zero Trust Network Access (ZTNA) și SASE converg în jurul unei arhitecturi cloud comune, bazate pe controlul accesului în funcție de identitate. Pe măsură ce conceptul Zero Trust capătă tracțiune, integrarea cu SASE devine un pas logic. Conform Gartner, cel puțin 70% dintre sesiunile de acces la distanță vor fi livrate prin ZTNA sau SASE, în creștere față de 40% în prezent. Organizațiile vor evolua către arhitecturi convergente SASE și ZTNA pentru o securitate consecventă pe întreg perimetrul digital. Adoptarea SASE și Zero Trust va accelera în 2024, stimulată de muncă la distanță, migrarea în cloud și edge computing. Similar, vom asista la noi modele de livrare și reduceri de costuri care vor permite, de asemenea, un acces mai larg la serviciile integrate SASE-Zero Trust.
- AI Security Assistants
Pentru că organizațiile devin tot mai dependente de AI și automatizare, în următorii ani, vor folosi aceste sisteme şi pentru a consolida măsurile de securitate cibernetică, detectând și prevenind amenințările potențiale în timp real. Algoritmii inteligenți vor monitoriza în mod continuu rețelele, identificând vulnerabilitățile și răspunzând proactiv la posibile breșe. În plus, AI va ajuta la conformitatea cu protecția datelor, automatizând procese precum gestionarea consimțământului și anonimizarea datelor. Prin încorporarea AI în infrastructura lor de securitate, afacerile pot proteja informațiile sensibile și se pot apăra împotriva amenințărilor cibernetice emergente.
Cisco AI Assistant for Security este unul dintre cele mai relevante şi recente exemple. Asistentul AI Cisco va ajuta clienții să ia decizii informate, să automatizeze sarcini complexe și să utilizeze mai eficiente uneltele avute la dispoziție.
- Progrese majore în Criptografia cuantică
Pentru că atacurile cuantice devin o amenințare tot mai frecventă (hackerii extrag date criptate cu tehnologii tradiționale, cu speranţa că le vor putea decripta în viitor cu ajutorul cuantum computing) vom asista la adoptarea criptografiei post-cuantice (PQC) – chiar înainte de a fi standardizată. PQC va fi adoptată de browsere, sisteme de operare și biblioteci, iar unii furnizori vor experimenta integrarea acestei tehnologii în protocoale precum SSL/TLS 1.3, care guvernează criptografia clasică. Din 2024, tehnologia PQC va începe să fie utilizata comercial.
- Machine Customers, un nou element în universul AI și IoT
Machine Customers (numiți și „custoboți”) sunt entități economice non-umane care pot negocia și achiziționa autonom bunuri și servicii în diverse tranzacții comerciale. Spre exemplu, un asistent virtual inteligent care face o plată sau derula un task în numele unui utilizator. Este o piață evaluată la trilioane de dolari, care va exploda în intervalul 2024-2030. Dincolo de considerațiile comerciale, companiile trebuie să aibă în vedere considerațiile strategice pentru securizare fluxurilor de lucru care integrează aceşti custoboți.
- AI TRiSM, un nou concept pentru managementul riscului și securității AI
AI TRiSM este un concept pus pe piață de Gartner care definește un model de guvernare AI, bazat pe încredere, corectitudine, fiabilitate, robustețe, eficacitate și protecție a datelor. Este mai degrabă un set de recomandări și practici pe care organizațiile le pot adopta pentru a se asigura că sistemele AI pe care le utilizează sunt etice, corecte, fiabile și sigure. Acest cadru include strategii pentru identificarea, evaluarea și atenuarea riscurilor asociate cu sistemele AI. Gartner prognozează că până în 2026, organizațiile care pun în aplicare AI TRiSM vor observa o îmbunătățire cu 50% în ceea ce privește adoptarea AI şi atingerea obiectivele de afaceri asociate.
- Aplicații centrate pe Sustenabilitate
Deoarece sustenabilitatea joacă un rol vital în abordarea schimbărilor climatice, multe companii vor începe să reducă consumul de energie al sistemelor lor IT. 2024 va marca o creștere a interesului pentru măsurarea cu exactitate a consumului de energie și emisiilor. Pentru reducerea acestui consum vor fi inițiate proiecte de automatizare a multor operațiuni specifice IT şi utilizarea extensivă a senzorilor IoT. Managementul energiei și măsurarea amprentei de carbon vor deveni preocupări tot mai intense.
- Platforme de tip Industry Cloud
Gartner prognozează că până în 2027, peste 70% dintre întreprinderi vor utiliza platforme de tip Industry Cloud (ICPs) pentru a accelera inițiativele lor de afaceri, în creștere față de mai puțin de 15% în 2023. Aceste platforme combina componente de SaaS, PaaS și IaaS într-o ofertă unitară specifica anumitor industrii. Atractivitatea acestor platforma este că oferă soluții în egală măsură de scalabile și relevante pentru domeniul specific e de activitate al unei companii.
- Instrumente de Colaborare All-in-One
Organizațiile au acum opțiunea de a uni mai multe fluxuri de lucru într-o soluție unitară de colaborare și comunicare. Tendința se conturează tot mai evident în 2024. Webex va integra nu mai puțin de opt fluxuri de lucru specifice: întâlniri, mesagerie, apeluri, sondaje, evenimente, webinarii, mesaje video, white table. Practic, o companie va gestionat toate aspectele muncii colaborative într-o singură platforma, ceea ce înseamnă atât simplificare pentru angajați, cât și reducere de costuri.
Ca principale tendințe tehnologice, 2024 va fi marcat de discuțiile asociate AI şi Generative AI precum şi de amenințarea permanentă a cybercrime. Aceste elemente vor contribui directe la creşterea interesului pentru anumite soluții şi unelte, care astfel vor trece de la opţional la necesar şi vor intra pe lista de priorități a tot mai multe companii.
Ca să vă diferențiați pe piață prin inovație și tehnologie, aveți nevoie și de un partener IT alături de care să faceți aceste investiți într-un mod coerent și eficient. La Datanet Systems găsiți nu doar cele mai noi soluții de la furnizori globali precum Cisco, Fortinet, Dell, F5 sau Palo Alto Networks, ci și serviciile profesionale necesare implementării și integrării acestor soluții în mediul IT pe care îl operați. Complementar, ne asigurăm că prin tehnologiile adoptate vă atingeți atât obiectivele de business, cât și conformitatea cu reglementări actuale pentru Directiva NIS 2 și DORA (Digital Operational Resilience Act).
Pentru orice discuție despre inovație prin tehnologie sau informații despre serviciile Datanet Systems contactați-ne pe sales@datanets.ro.