Infosim a lansat la sfârșitul lui 2021 o nouă versiune a soluției de management și monitorizare a rețelei StableNet. Infosim StableNet Versiunea 11 vine cu noi module, îmbunătățiri ale funcționalităților existente, opțiuni multiple pentru interfața grafică și extinderea nivelului de compatibilitate. Multe dintre noutățile introduse de Infosim sunt răspunsul la cerințele concrete ale utilizatorilor.
Iată câteva exemple ale modului în care noile funcționalități și module îmbunătățesc capabilitățile soluției StableNet v11:
Monitorizarea disponibilității și performanței rețelelor Wi-Fi
Instabilitatea conexiunilor Wi-Fi reprezintă o provocare frecventă pentru companiile care operează rețele wireless de mari dimensiuni și/sau distribuite geografic și în medii cu densitate mare de utilizatori. Soluțiile furnizate de producătorii hardware pentru remedierea acestor probleme acoperă însă doar echipamentele proprii, livrând un set limitat de date, care nu pot fi corelate nativ cu informațiile furnizate de alte dispozitive provenind de la alți vendori. Cum în majoritatea cazurilor rețelele Wi-Fi enterprise sunt un conglomerat de componente hardware (puncte de acces, controllere wireless, routere etc.) și servicii (ca de exemplu servere DHCP/DNS), soluțiile proprietare nu le pot monitoriza eficient din cauza vizibilității restrânse și a capacității reduse de integrare.
Infosim StableNet Versiunea 11 introduce modulul StableNet Wi-Fi Portal special pentru a depăși aceste limitări, permițând companiilor să poată realiza dintr-o singură aplicație:
- identificarea și depanarea de la distanță a problemelor de conectivitate Wi-F;
- obținerea unor niveluri superioare de performanță și fiabilitate a rețelei
- evaluarea în timp real a calității experienței utilizatorului final.
Pentru atingerea acestor cerințe, soluția Inforsim utilizează echipamente de tipul StableNet Embedded Agent (SNEA), care captează date despre performanța rețelei. SNEA este un echipament compact preconfigurat, de tip Black box, care funcționează ca un dispozitiv „Plug&Play“ și poate fi controlat și administrat centralizat. Procesul de înrolare și setare al agenților este simplu și rapid, echipamentele realizând evaluarea întregii suite de servicii și identificându-le rapid pe cele care nu funcționează și/sau nu respectă parametrii de calitate stabiliți.
O dată conectate și configurate, dispozitivele SNEA transmit în mod regulat, la intervale prestabilite, date – via Wi-Fi sau, dacă rețeaua este nefuncțională, prin conexiuni LTE/UMTS – către serverul și baza de date StableNet unde sunt stocate. Cu ajutorul acestor informații și al fișierelor de logare colectate, companiile au la dispoziție o resursă importantă de date istorice, utilă în procesele de troubleshooting și depanare a rețelelor Wi-Fi.
StableNet Wi-Fi Portal poate captura o largă varietate de date despre:
- Starea rețelei Wi-Fi (WPA auth, WPA association etc.)
- Calitatea rețelei Wi-Fi (RSSI, Bitrates etc.)
- DHSCP State (Discover time etc.)
- Agent State (Default Gateway Reachability etc.)
La acestea se adaugă servicii de monitorizare suplimentare, precum External/Internal HTTPs Service KPIs sau DNS State (ca de exemplu DNS Lookup Time).
Pentru mai multe informații despre beneficiile soluției Infosim StableNet vă invităm să citiţi şi articolul Infosim StableNet, soluţie care simplifică monitorizarea reţelei.
Monitorizarea vulnerabilităților și a ciclului de viață al produselor
Producătorii hardware și software lansează periodic actualizări și noi versiuni ale produselor lor, iar finalul ciclurilor comerciale – End-of-Life, End-of-Support sau End-of-Sales (denumite generic EoX) – creează vulnerabilități și riscuri de securitate. În rețelele mari, cu mii de echipamente provenind de la zeci de producători, verificarea manuală a fiecărui echipament și/sau aplicație instalată generează costuri operaționale mari și riscuri de securitate. Infosim StableNet elimină această problemă prin funcționalitatea EoX & CVE Reporting, care automatizează procesul de verificare și raportare.
Infrastructura este scanată automat și în mod constant de motorul XML Discovery, iar datele rezultate sunt colectate în timp real într-o bază de date centralizată, care asigură o imagine de ansamblu asupra tuturor componentelor hardware, software și a datelor de configurare. Functionalitea EoX & CVE Reporting este concepută astfel încât să asigure scalabilitate maximă, precum și o rată scăzută de alerte fals-pozitive, prin personalizarea notificărilor și alertelor generate.
O dată finalizat procesul de scanare, motorul de analiză și raportare oferă diverse unelte de vizualizare a rezultatelor obținute. De exemplu, analiza vulnerabilităților (folosind baze de date CVE – Common Vulnerabilities and Exposures) livrează statistici despre acestea, grupate pe Informații, Avertismente și Erori. La rândul lor, analizele EoX furnizează informații structurate pe tipuri și modele de echipamente, sisteme de operare, precum și despre numărul de instanțe afectate, date utile în depistarea și soluționarea rapidă a riscurilor, precum și în respectarea cerințelor de conformitate. Toate aceste rezultate pot fi vizualizate rapid prin intermediul panourilor de bord personalizabile, care permit realizarea de analize detaliate și obținerea de statistici de securitate relevante.
Analize avansate și investiții cu rentabilitate crescută
Noul modul Capacity Metric oferă companiilor posibilitatea utilizării unor scenarii predefinite de dimensionare și echilibrare a resurselor de rețea disponibile, pentru atingerea obiectivelor de reziliență, minimizarea riscurilor și reducerea costurilor. Cu ajutorul funcționalității Capacity Metric Map și al valorilor de trafic estimat, companiile pot identifica potențialele blocaje (bottlenecks) înainte ca acest lucru să se întâmple. (Codurile de culori permit diferențierea rapidă a nivelurilor de avertizare.)
Noile funcționalități de analiză statistică (precum Trend analysis sau Quantile filtering) asigură informații detaliate, iar cu ajutorul Capacity Metric Map pot fi realizate prognoze și simulări care permit companiilor să acționeze proactiv în direcția extinderii capacității rețelei. Modulul facilitează identificarea nivelurilor optime de performanță, astfel încât companiile să poată minimiza investițiile în infrastructură, fără a afecta însă calitatea serviciilor și aplicațiilor și experiența utilizatorilor finali.
Infosim StableNet Versiunea 11 vine și cu un modul de Data Science & AIOps care poate fi utilizat pentru corelări și analize avansate ale datelor, împreună cu alte unelte dedicate, precum Jupyter Notebook.
Infosim StableNet Versiunea 11, utilizare simplificată
Versiunea 11 a soluției StableNet aduce numeroase îmbunătățiri la nivelul interfeței grafice, precum și noi funcționalități menite să crească ușurință de utilizare:
- StableNet Portal, care înlocuiește vechiul Web Portal, preia funcționalitățile acestuia și adaugă unele noi, precum: Dynamic Report Dashboard; Maintenance View sau Device Geo Mapping.
- Template Manager oferă posibilități extinse de gestionare a template-urilor, care pot fi modificate cu ajutorul editorului grafic și al functionalitatilor de tipul Auto-sugest, Error display etc. Totodată, în versiunea 11, există o diferențiere clară a ciclului de viață al fiecărei versiuni de template – cele aflate în faza de Test pot fi modificate direct, fără modificarea versiunii, în timp ce cele din faza de Producție nu pot fi editate.
- Weather Maps vine cu opțiuni de configurare avansată, vizualizare extinsă (în noua versiune sunt vizibile și link-urile și nodurile statice), filtrare multiplă etc.
- Capacități extinse de colectare a datelor – versiunea 11 a soluției Infosim nu mai este limitată doar la datele SNMP, ci poate colecta date din orice sursă (WMI, CVE, SNMP, telemetrie etc.) pe care le poate folosi în diverse funcționalități și module.
Ofertă extinsă de servicii cu Datanet Systems
Datanet este, de 10 ani, cel mai important partener Infosim din România, cu mai multe proiecte realizate pentru gestionarea de rețele de dimensiuni mari, cu mii de dispozitive monitorizate. Pe baza competențelor și experienței dobândite, vă putem oferi o paletă completă de servicii, de la consultanță în alegerea modulelor soluției, designul acesteia, stabilirea optimă a indicatorilor de performanță monitorizați, instalare, configurare, integrare, până la revalorificarea licențelor, crearea de template-uri de configurații și personalizarea de alerte și dashboard-uri.
Dacă doriți să aflați mai multe informații tehnice și comerciale despre soluția Infosim StableNet Versiunea 11, despre noutățile integrate în versiunea 11, precum și despre serviciile livrate de companie, contactați-ne la adresa sales@datanets.ro .