Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Simplificați managementul clusterelor HyperFlex cu ajutorul Intersight
Simplificați managementul clusterelor HyperFlex cu ajutorul Intersight

Managementul infrastructurilor hiperconvergente poate deveni complicat atunci când soluțiile utilizate sunt rigide și au o compatibilitate limitată. Cisco HyperFlex și platforma Intersight elimină aceste riscuri prin integrare nativă și funcționalități dedicate, iar Datanet Systems asigură un pachet extins de servicii de implementare prin care puteți simplifica gestiunea sistemelor hyperconvergente, indiferent de scenariul de utilizare.

Infrastructura hiperconvergentă (Hyper-Converged Infrastructure, HCI) este o infrastructură IT definită de software care virtualizează toate elementele sistemelor convenționale hardware. HCI include, cel puțin, resurse de procesare virtualizate (un hipervizor), stocare definită de software și rețea virtualizată (rețea definită de software). Hiperconvergența este în prezent o tehnologie tot mai necesară organizațiilor care operează în medii hibride și infrastructuri IT cu grad mare de distribuție. Fenomenul este vizibil în creșterea cererii de soluții HCI cu peste +28% anual (1), susținută în principal de nevoia îmbunătățirii performanțelor centrelor de date și de extinderea adopției Cloud și a tehnologiilor de containerizare. La acestea s-au adăugat în ultima perioadă și cerințele tot mai frecvente de dezvoltare de infrastructuri IT în locații externe, proiecte care creează dificultăți companiilor fără resursele necesare.

Soluțiile HCI acoperă aceste nevoi asigurând:

 • Creșterea scalabilității și flexibilității infrastructurilor IT din Data Center și din locații distante;
 • Eficientizarea alocării resurselor;
 • Reducerea timpului de configurare, de implementare și de service;
 • Îmbunătățirea eficienței operaționale;
 • Scăderea costurilor CapEx și OpEx.

Există însă și efecte secundare nedorite, în unele cazuri adopția soluțiilor HCI generând o creștere a complexității proceselor de management. Rezultatul final constă în scăderea randamentului aplicațiilor și a performanței serviciilor, gestiunea resurselor având și ea de suferit.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Datanet Systems recomandă utilizarea soluției de infrastructură hiperconvergentă Cisco HyperFlex (clustere de servere Cisco cu procesoare Intel, unități de stocare SSD/HDD și interconectare hardware) integrată cu platforma Cloud de management Intersight. Soluția permite companiilor să își asigure rapid și eficient resurse de calcul și stocare de date în multiple locații proprii, toate acestea fiind gestionate centralizat prin aplicația din Cloud. Extinderea sau reducerea de capacitate de calcul sau de stocare a unui cluster devin astfel operațiuni simple de adăugare sau retragere a unui server hardware dintr-o locație, fără afectarea funcționării continue a aplicațiilor din acel cluster, iar toate operațiunile de configurare, monitorizare și upgrade se desfășoară de la distanță.

Performanțe validate în piață

HyperFlex este la momentul actual unul din liderii pieței HCI, soluția Cisco asigurând conform IDC (2) rezultate precum:

 • Scăderea cu 50% a costurilor operaționale;
 • Creșterea eficienței echipelor de management al infrastructurii cu peste 70%;
 • Reducerea downtime-urilor neplanificate cu până la 91%;
 • Creșterea vitezei de instalare, configurare și dare în folosință de noi servere cu peste 90%.

Pentru a atinge un asemenea nivel de performanță, HyperFlex are un ritm rapid de actualizare, Cisco dezvoltând constant noi funcționalități și extinzând compatibilitatea soluției cu soluții de la alți producători. De exemplu, versiunea 3.0  a extins suportul multi-hypervisor, a îmbunătățit monitorizarea performanței în Cloud a aplicațiilor care rulează prin HyperFlex, precum și managementul containerelor. (Mai multe detalii despre cum puteți utiliza HyperFlex pentru simplificarea și eficientizarea operării soluției Kubernetes puteți citi aici.)  

Totodată, Cisco a crescut numărul de noduri care puteau fi incluse într-un cluster și a permis extinderea acestora la scară geografică, răspunzând astfel cerințelor companiilor cu mai multe subsidiare și puncte de lucru. Un alt element important introdus de Cisco în versiunea 3.0 a fost integrarea cu Intersight. Astfel, prin includerea HyperFlex Connect în platforma Cloud de management a operațiunilor IT Intersight, companiile au putut beneficia de vizibilitate extinsă asupra mediilor hibride în care operează, precum și de integrarea cu mai multe soluții non-Cisco.

(Informații suplimentare despre cum funcționează și ce câștiguri generează utilizarea soluțiilor Cisco prin platforma SaaS Intersight puteți citi aici.) 

Integrarea extinsă asigură un randament ridicat

HyperFlex Edge 4.0 a dus integrarea cu Intersight la un nivel superior, permițând organizațiilor să beneficieze de:

 • Management centralizat din Cloud – gestionarea infrastructurii, fie că este este vorba de centrul de date tradițional sau de locații externe (puncte de lucru sau subsidiare), se realizează cu ajutorul Intersight Cloud Orchestrator. ICO asigură o singură interfață de management pentru servere fizice, mașini virtuale și containere, indiferent dacă acestea rulează în infrastructuri on-premises, medii Edge sau Cloud publice.
 • Automatizare – API-urile Cisco HyperFlex facilitează configurarea și gestionarea infrastructurii pe baza politicilor și permit ca Intersight și dispozitivele conectate la platformă să fie complet programabile.
 • Funcționalități avansate de analiză – Intersight monitorizează în timp real starea de sănătate a infrastructurii și relațiile de interdependență dintre infrastructura fizică și cea virtuală.
 • Informații acționabile – motorul de recomandări inclus în Intersight utilizează tehnologii de Advanced Analytics și Machine Learning pentru a furniza informații utile departamentelor IT operaționale.

Cisco Intersight asigură managementul extins al ciclului de viață pentru sistemele HyperFlex, inclusiv instalări de tipul „Remote cloud-based“. Soluția livrează funcționalități de asistență pentru instalarea, configurarea și implementarea clusterelor HyperFlex pe baza profilelor construite, prin care administratorii pot stabili seturi de reguli și atribute caracteristice. La rândul lor, politicile pot furniza diferite modele de configurații la nivel de conectivitate, securitate etc.

În versiunea 5.0, HyperFlex va devolta funcționalități de tipul Container-as-a-Service cu ajutorul Intersight Workload Engine și a serviciilor Kubernetes dedicate, astfel încât să ofere o platformă de containerizare gata de utilizare.

Funcţionalităţi pentru administrarea clusterelor HyperFlex

Platforma Intersight furnizează companiilor o serie de câștiguri imediate în gestionarea clusterelor HyperFlex, precum:

 • Capacity Planning – Intersight prezice nivelul de utilizare a spațiului de stocare pe anumite intervale de timp, companiile putând lua astfel măsuri proactive de scalare a capacității disponibile. De asemenea, pot fi configurate avertizări în funcție de capacitatea folosită – ca de exemplu alerte automate dacă Intersight estimează depășirea nivelului de 75% în 60 de zile –, platforma furnizând și recomandări pentru folosirea optimă a spațiului disponibil.
 • Health Check – Intersight livrează informații în timp real despre reziliența clusterelor (politici de replicare, numărul de defecțiuni tolerabile la nivel de nod etc.) și verifică infrastructura lor (Disk State, NTP/DNS Server Reachability etc.), starea rețelei (reguli de firewall, conectivitate intra-cluster etc.) și respectarea cerințelor de Disaster Recovery.
 • Actualizări multi-site – Începând cu HyperFlex 4.0, platforma Cisco acceptă actualizarea la distanță a clusterelor cu 2, 3 și 4 noduri.
 • Implementări automate – Intersight poate automatiza implementarea clusterelor folosind module Ansible și playbook-ul dedicat.
 • Optimizare la nivel de workload – Intersight Workload Optimizer analizează continuu consumurile, costurile și cerințele de conformitate, alocând resursele în timp real pentru a asigura nivelurile de performanță a workload-urilor. Totodată, Workload Optimizer utilizează un set de instrumente AIOps pentru a livra informații actionabile și recomandări pentru administratori.

Servicii oferite de Datanet

Prin integrarea soluției HCI HyperFlex cu platforma SaaS Intersight, companiile pot să beneficieze de avantajele hiperconvergenței simplificând procesul de management, indiferent de scenariul de utilizare.

Pentru aceasta, Datanet oferă servicii de suport care includ:

 • identificarea configurației optime, prin analiza resurselor utilizate și a cerințelor, și a sistemului de licențiere potrivit;
 • integrarea Intersight atât cu HyperFlex și alte soluții Cisco existente în infrastructura clienților, cât și cu produse de la alți producători (ca ServiceNow, VMware, Pure Storage etc.);
 • Definirea de politici de configurare și instalare, precum și de profile specifice;
 • Crearea și personalizarea workload-urilor și a politicilor de optimizare.

Pentru mai multe informații tehnice și comerciale despre Cisco HyperFlex și platforma Intersight, precum și despre serviciile livrate de Datanet Systems, contactați-ne la adresa sales@datanets.ro.

_____________________

1 – Hyper-Converged Infrastructure Market

2 – Business Value of Improved Performance and Agility with Cisco HyperFlex