Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Provocări și soluții în securizarea muncii la distanță
Provocări și soluții în securizarea muncii la distanță

Munca la distanță obligă companiile să adopte soluții de securitate informatică prin care să asigure atât protecția angajaților și a terminalelor folosite de aceștia, cât și a traficului de date și a infrastructurilor IT accesate. Fără o abordare integrată însă, companiile pot ajunge în situația paradoxală în care, deși au achiziționat și utilizează deja aplicațiile necesare – VPN, Endpoint Security, Multi-factor Authentication, Firewall etc., întâmpină în continuare dificultăți în asigurarea protecției.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Datanet Systems propune o abordare unitară a securității IT, prin soluții complementare, care se integrează nativ și pot să asigure protecția end-to-end. La nivel global, 89% dintre companii au implementat deja sau evaluează strategii de lucru la distanţă (*). Este o realitate vizibilă și în România, însă adopția modelului hibrid necesită nu doar noi proceduri de lucru și investiții în unelte de colaborare, ci și noi strategii și soluții de securitate informatică.

Acoperirea cerințelor de securitate impuse de lucrul hibrid reprezintă o provocare pentru numeroase organizații, deoarece implica:

  • Asigurarea protecției dispozitivelor terminale (stații de lucru, laptop-uri, tablete sau smartphone-uri) de pe care lucrează angajații,
  • Verificarea identității utilizatorilor care vor să acceseze resurse și aplicații din infrastructura IT a companiei sau din medii Cloud publice,
  • Securizarea accesului la fișierele și datele sensibile și protejarea informațiilor în tranzit,
    • Depistarea, blocarea și prevenirea tentativelor de acces neautorizat, de încălcare a politicilor de securitate, a atacurilor și amenințărilor care vizează infrastructura companiei.

Atunci când aceste „sarcini de serviciu“ sunt abordate izolat, fără o viziune de ansamblu coerentă, rezultatul final este o infrastructură eterogenă, complexă și dificil de gestionat. Din această cauză, numeroase companii se află în situația în care, deși au investit în achiziția de produse de securitate cibernetică, au în continuare o vizibilitate redusă asupra amenințărilor și potențialelor breșe de securitate, o viteză de răspuns mică la atacuri și o eficiență scăzută a măsurilor de remediere luate.

Avantajele abordării integrate de securitate

Pentru ca organizațiile să nu ajungă în astfel de situații, Datanet Systems recomandă o abordare integrată a nevoilor de securitate, bazată pe soluții Cisco, pentru a obține:

  • Securitatea în timp real a echipamentelor terminale și a angajaților care le utilizează, a datelor stocate și a celor aflate în tranzit, precum și a infrastructurilor deținute de companii, prin automatizarea măsurilor de detecție și reacție.
  • Protecția retrospectivă, end-to-end – de la nivelul angajatului, până la cel al întregii organizații – împotriva amenințărilor persistente și atacurilor mulți-vector care reușesc să treacă de unele din măsurile și soluțiile de securitate.
  • Optimizarea experienței utilizatorului final prin asigurarea de fluxuri de lucru fluente, rapide și sigure, adăugarea componenței de securitate neafectând randamentul angajaților.

Soluțiile de securitate Cisco recomandate de specialiștii Datanet Systems – Secure Endpoint, Duo, AnyConnect, Umbrella și Secure Firewall – se remarcă nu doar prin nivelul crescut de performanță, ci și prin faptul că acționează complementar, beneficiind de avantajul integrării native. Companiile pot obține astfel o protecție superioară, dar și economii de CapEx și OpEx importante.

Cum funcționează împreună soluțiile Cisco

De exemplu, Cisco AnyConnect, soluția VPN care securizează accesul angajaților la date și aplicații, integrează numeroase module și funcționalități care cresc eficiența departamentului IT. Astfel, prin intermediul modulului Umbrella Roaming, administratorii pot bloca accesul către site-urile cu reputație negativă și pot analiza traficul Web generat de utilizatorii finali. Tot prin intermediul AnyConnect, pot instala pe orice terminal, de la distanță, și soluția de autentificare multi-factor Cisco Duo, care blochează accesul neautorizat. Duo oferă însă și funcționalități de tip Single Sign-On, precum și unelte de monitorizare a nivelului de protecție al echipamentelor angajaților.

Complementar, Secure Endpoint identifică și blochează în timp real amenințările care vizează dispozitivele terminale și depistează automat vulnerabilitățile și atacurile la acest nivel, prin analiza indicatorilor de compromitere, al comportamentului aplicațiilor etc. La nivelul infrastructurii, Secure Firewall filtrează și controlează traficul, monitorizează traiectoria fișierelor în rețea și aplică unitar politicile de securitate, asigurând protecție împotriva amenințărilor avansate și atacurilor multi-vector.

Integrarea necesită un nivel superior de competențe

Soluțiile Cisco menționate pot fi integrate cu produse și aplicații de securitate provenind și de la alți producători, companiile putând să valorifice astfel investițiile deja realizate în infrastructură de securitate și să obțină un nivel superior de protecție. Implementarea, personalizarea și integrarea soluțiilor de securitate într-o arhitectură optimizată de securitate cu acoperire end-to-end necesită însă abilități care, în mod frecvent, depășesc nivelul de pregătire și expertiză al departamentelor IT interne.

Apelând la serviciile Datanet Systems puteți depăși această limitare pentru că:

  • avem abilități de integrator de sisteme IT și competențe mulți-vendor certificate,
  • am acumulat o experiență solidă în proiecte realizate în domeniul infrastructurilor critice de securitate,
  • suntem partenerul Cisco cu cea mai mare echipă de specialiști certificați din România,
  • asigurăm servicii de asistență tehnică rapidă cu acoperire națională și instruire în administrarea și operarea sistemelor furnizate.

Pentru mai multe informații tehnice și comerciale despre arhitectura Cisco de securitate integrată, soluțiile recomandate și oferta de servicii Datanet, contactați la sales@datanets.ro.

______________________

Notă: Articol preluat de pe profit.ro – aici.

* KPMG „Work from Anywhere: Insights from the research and governement perspective