Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Flexibilitatea adopției soluțiilor MDM
Flexibilitatea adopției soluțiilor MDM

In ultimii doi ani, mobilitatea a devenit o componenta din ce in ce mai importanta pentru companiile din intreaga lume. Cu toate acestea, numeroase organizatii se mentin inca in expectativa atunci vine vorba de investitii in solutii dedicate de management al mobilitatii. Imperativul securitatii schimba insa radical situatia.

La momentul actual, doar 20% din companiile care au adoptat mobilitatea in mediul enterprise in ultimele 12 luni au realizat procese de reenginering si au facut investitii in sensul modificarii si/sau actualizarii infrastructurii informatice.

Studiul global „VMware 2015 State of Business Mobility” arata ca, din 1.182 de respondenti (esantionul a inclus atat factori de decizie la nivel de business, cat si responsabili ai departamentelor IT), majoritatea se mentin inca la stadiul de intentie. Astfel:

  • 77% si-au declarat intentia de a face investitii la nivel de infrastructura, pentru a sustine noile modele de business in decursul urmatorului an;
  • 70% de a dezvolta si implementa noi aplicatii mobile dedicate clientilor;
  • 69% de a demara un proces de re-engineering al aplicatiilor core-business pentru a raspunde cerintelor angajatii mobili.

Desi intentia este majoritara inca, studiul citat releva faptul ca, la momentul efectuarii sondajului, doua treimi din companiile intervievate realizasera deja cel putin o ajustare partiala a proceselor de business, chiar daca nu adoptasera politici si solutii consacrate de management si securitate.

Expectativa si masurile partiale sunt frecvente mai ales in randul companiilor in care fenomenul Bring You Own Device (BYOD) a capatat o amploare care nu mai poate fi ignorata. Jumatatile de masura nu reusesc insa sa minimizeze factorii de risc generati de adoptia necontrolata a mobilitatii in mediul enterprise.

Un studiu realizat de Ponemon Institute la inceputul lui 2015 pe un esantion de 400 de companii din categoria „large entreprises” releva faptul ca 50% dintre acestea nu alocasera niciun buget pentru securitatea mobila. Situatia este si mai grava in zona SMB unde o analiza extinsa facuta de catre Kaspersky Lab arata ca problema securitatii este abordata mult mai relaxat: aproximativ o treime din companii nu considera ca fenomenul BYOD genereaza factori de risc, iar 80% nu manifesta niciun interes pentru solutiile de consolidare a securitatii utilizatorilor mobili.

O situtatie dificil de inteles daca tinem cont de faptul ca semnalele de alarma vizavi de vulnerabilitatile mobilitatii enterprise se inmultesc constant. De exemplu, un studiu Lookout (realizat pe un esantion de 100 responsabili IT) arata ca 74% din respondenti se confruntasera deja cu probleme generate de:

  • Aplicatii mobile care contineau si/sau erau infectate cu malware ;
  • Aplicatii mobile care aveau brese de securitate si vulnerabilitati;
  • Utilizarea de conexiuni Wi-Fi nesecurizate.

Iar fenomenul capata amploare: numai in 2014 peste 11,6 milioane de device-uri mobile au fost infectate cu malware, potrivit datelor ISACA.

In contextul cresterii rapide a nivelului de amenintare in paralel cu adoptia extinsa a mobilitatii in mediul enterprise, specialistii recomanda reevaluarea modelului BYOD adoptat de catre fiecare organizatie si implementarea unor politici sustinute si impuse prin instrumente dedicate de control, management si protectie.

Insa, in mod paradoxal, o bariera reala in adoptarea reglementata a mobilitatii o reprezinta chiar instrumentele de management. Solutiile de Mobile Device Management (MDM) nu sunt agreate nici de utilizatori, nici de catre departamentele IT.

Reticenta utilizatorilor mobili provine din teama acestora ca angajatorii pot avea acces (prin intermediul solutiilor MDM) la datele personale stocate pe device-urile utilizate in scopuri profesionale. Potrivit studiului Harris Poll realizat pe un esantion de 3.500 de lucratori mobili, 61% dintre acestia sunt convinsi ca angajatorii pot accesa si pastra datele lor private, iar aproape jumatate au declarat ca se simt inconfortabil cu faptul ca e-mail-urile personale, mesajele text si contactele pot fi vizualizate de catre alte persoane. Motiv pentru care nu respecta politicile organizatiilor in care lucreaza.

Iar fenomenul este unul de amploare – studiile Bytglass arata ca 53% (din 2.021 de utilizatori mobili) refuza sa tina cont de regulile adoptiei BYOD. Situatia nu se prezinta mai bine nici in cazul angajatilor IT – 38% (dintr-un esantion de 227 specialisti in securitate cu responsabilitati in managementul mobilitatii) nu se supun regulamentelor interne.

In pofida tuturor reticentelor, solutiile MDM reprezinta principalele instrumente cu ajutorul carora organizatiile pot gestiona eficient fenomenul BYOD, respectand intimitatea utilizatorilor, si mai ales pot proteja datele si aplicatiile critice de business.

Iar acest lucru incepe sa fie constientizat de catre din ce in ce mai multe companii. Fapt confirmat si de evolutia pietei MDM, care inregistreaza un ritm de crestere anual de 25,4% (conform Research and Markets) si in care, pentru al cincilea an consecutiv, AirWatch este nominalizata de catre Gartner pe pozitia de lider (Magic Quadrant for Enterprise Mobility Management 2015), devansand nume mari ale industriei IT, precum IBM, SAP, Microsoft sau Citrix. Potrivit IDC, AirWatch, care detine o cota de piata de 11,4%, a inregistrat in 2014 cel mai mare ritm de crestere anual (78%) din piata furnizorilor de solutii EMM (Enterprise Mobility Management).

Datanet Systems este unul dintre principali parteneri AirWatch in Romania, cu implementari, certificari si competente reale pe zona solutiilor de management al mobilitatii enterprise.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa marketing@datanets.ro.