Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Știri și noutăți » Webinar Datanet: 6 scenarii de lucru uzuale pentru Cisco SD-Access
Webinar Datanet: 6 scenarii de lucru uzuale pentru Cisco SD-Access

Cisco SD-Access este una dintre principalele componente ale arhitecturii digitale a rețelei propusă de Cisco. Permite trecerea la reteau de date bazată pe intenție și aduce un nivel fără precedent de vizibilitate și control. Conform unei analize IDC*, companiile care utilizează soluția Cisco Software-Defined Access (SD-Access) pot obține:

  • reducerea cu până la 86% a riscului de downtime neplanificat al rețelei
  • creșterea cu 67% a vitezei de instalare de noi echipamente de rețea
  • îmbunătățirea cu 49% a randamentului administratorilor de rețea
  • diminuarea riscurilor de degradare a calității aplicațiilor cu 41%.

Sunt rezultate atractive pentru orice companie care dorește să optimizeze managementul rețelei și să îmbunătățească securitatea acesteia prin aplicarea unitară a politicilor de acces. Pentru a duce un plus de înțelegere asupra acestor beneficii, Datanet Systems a organizat recent webinarul „Eficientizarea operaţiunilor și extinderea securității la nivelul întregii reţele cu Cisco SD-Access“, în cadrul căruia a fost prezentată strucutura soluției, precum și mai multe scenarii uzuale de lucru.

Articolul sintetizează aceste scenarii de lucru, iar la final aveți înclusiv înregistrarea webinarului.

6 scenarii de lucru uzuale pentru Cisco SD-Access

Scenariile de lucru detaliate de Andrei Iacoboaiea, Enterprise Network Security Consultant în cadrul Datanet Systems, au fost structurate pe o serie de probleme uzuale cu care se confruntă companiile, precum:

Segmentarea rețelei. Folosind Cisco SD-Acces, companiile pot simplifica și eficientiza o serie de procese-cheie, precum: • configurarea și crearea de segmente de rețea izolate pentru limitarea expunerii datelor și aplicațiilor, • identificarea utilizatorilor finali și a echipamentelor terminale folosite de aceștia, • autentificarea lor și alocarea rețelei în funcție de grupul din care utilizatorii fac parte, folosind metode de profilare dinamică și alocare de politici specifice.

Gestionarea utilizatorilor mobili. Soluția Cisco facilitează implementarea și administrarea rețelelor wireless prin: • reducerea timpului și efortului necesare proceselor de planificare și design al rețelei, de configurare a echipamentelor și integrarea a rețelei fixe cu cea wireless, • definirea și aplicarea unitară a politicilor de acces, • utilizarea unui motor inteligent de depistare și remediere a problemelor apărute în rețea.

Crearea de rețele dedicate pentru accesul vizitatorilor. Cisco SD-Access permite crearea rapidă a unei rețele separate, izolată complet de rețeaua internă a companiei, prin care utilizatorii de tip „guest“ pot fi protejați atât de amenințările din Internet, cât și de utilizatorii interni. Folosind soluția recomandată de Datanet, administratorii pot crea și aplica centralizat politici specifice prin care să blocheze comunicațiile între dispozitivele conectate și înspre alte rețele, pot refolosi politicile existente și extinde rețeaua virtuală către alte locații fizice.

Integrarea echipamentelor Internet of Things. Cisco SD-Access simplifică procesele de înrolare, integrare în rețea și securizare a echipamentelor IoT prin • segmentarea rețelei, • aplicarea politicilor de acces și securitate centralizate, • utilizarea capabilităților AI pentru realizarea proceselor de troubleshooting. Soluția Cisco asigură reducerea timpului de planificare și instalare a infrastructurilor necesare pentru găzduirea echipamentelor IoT, precum și efortul operațional de administrare și suport.

Integrarea mai multor puncte de lucru, sucursale sau filiale. Prin crearea unei rețele virtuale (fabric) peste conexiunile fizice existente, soluția Cisco SD-Access simplifică procesul de adresare prin alocarea de subrețele mari, din care își pot prelua IP-uri toate echipamentele din Fabric, și prin folosirea de gateway-uri de tip unicast. Soluția recomandată de Datanet elimină necesitatea creării de VLAN-uri dedicate pe departamente și a repartizării de subrețele pentru fiecare sucursală în parte.

Monitorizare și troubleshooting. Prin integrarea cu Cisco Assurance, soluția SD-Access funcționează ca un centralizator de date, colectate din mai multe surse din rețea, facilitând identificarea diferitelor probleme fără a fi nevoie de intervenții manuale. Companiile obțin astfel reducerea numărului de incidente raportate și scăderea timpului de rezolvare, fără a mai fi necesară utilizarea mai multor aplicații de monitorizare și raportare.

Prezentarea scenariilor de utilizare a fost încheiată de un demo în cadrul căruia specialistul Datanet a ilustrat concret cum se utilizează Cisco SD-Access pentru realizarea unei segmentări de rețea, detaliind aspecte-cheie, precum: crearea de rețele virtuale, definirea de politici specifice de acces (contracte), analiza activității grupurilor de utilizatori și a modului în care comunică aplicațiile etc.

Demo-ul Cisco SD-Access, precum și prezentările scenariilor de lucru pot fi vizionate mai jos.

Pentru informații tehnice suplimentare despre soluția Cisco SD-Access, precum și despre oferta completă de servicii asigurată de Datanet Systems, ne puteți contacta pe adresa de email sales@datanets.ro.

Totodată, pentru mai multe detalii despre beneficiile și modul de funcționare al Cisco SD-Access, puteți accesa și următoarele materiale realizate de specialiștii Datanet:

______________________

Resurse:

* https://blogs.cisco.com/networking/idc-white-paper-shows-roi-of-462-percent-for-cisco-sd-access-and-assurance