Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » De ce adoptă organizațiile noile standarde 802.11AC și ce avantaje au?
De ce adoptă organizațiile noile standarde 802.11AC și ce avantaje au?

Adoptia pe scara larga a mobilitatii in mediul enterprise obliga organizatiile sa tina pasul cu cerintele noilor generatii de echipamente si aplicatii. Datanet Systems are deja la activ numeroase proiecte de dezvoltare si implementare de retele WLAN compatibile cu noile standarde WiFi 802.11ac, capabile sa raspunda nevoilor in crestere ale utilizatorilor mobili.

Cerintele tot mai ridicate ale angajatilor, din ce in ce mai exigenti in cea ce priveste calitatea si viteza conexiunilor Internet, si cresterea numarului de device-uri mobile folosite de acestia in scopuri profesionale – smartphone-uri, tablete, laptop-uri – exercita o presiune constanta asupra capacitatii retelelor wireless.

Efectul cresterii densitatii de utilizatori si echipamente este amplificat de folosirea din ce in ce mai intensa in mediul enterprise a aplicatiilor audio si video over IP de pe echipamentele mobile, a celor de localizare wireless – in cazul organizatiilor care acorda acces la resurse si aplicatii doar daca utilizatorul se afla intr-un perimetru strict delimitat –, a solutiilor de lucru colaborativ care necesita partajarea de fisiere de volum mare etc. Toate aceste tipuri de aplicatii solicita largimi de banda tot mai mari, ceea ce contribuie la congestionarea retelelor WLAN si scaderea nivelului de performanta al acestora.

Sunt efecte vizibile mai ales in randul organizatiilor care utilizeaza Access Point-uri aflate la finalul duratei de viata si de suport, cum este cazul echipamentelor care functioneaza in standardul 802.11n (ratificat de IEEE in urma cu 8 ani).

In astfel de situatii, companiile sunt practic obligate sa gaseasca solutii viabile atat din punct de vedere tehnologic, cat si economic, pentru a oferi acces cat mai multor echipamente, mentinand nivelurile de fiabilitate si calitate ale conexiunilor mobile, astfel incat sa nu afecteze productivitatea utilizatorilor finali.

 

802.11ac = 80% din AP-urile enterprise

Pentru a raspunde acestui cumul de provocari, tot mai multe organizatii opteaza pentru achizitia de Access Point-uri (AP) compatibile cu noile standarde WiFi 802.11ac si 802.11ac Wave 2.

La momentul actual, prima versiune 802.11ac („Gigabit Wi-Fi”) a devenit standardul dominant pe piata echipamentelor WLAN in mediul enterprise. In 2016, echipamentele .11ac reprezentau circa 60% din volumul total de AP-uri achizitionate de catre companii (conform IDC). Estimarile analistilor de la Infonetics sunt ca, pana la finalul acetui an, echipamentele „Gigabit Wi-Fi” vor ajunge sa reprezinte 80% din AP-urile functionale in cadrul organizatiilor si 90% pana in 2019.

La randul sau, versiunea doi a 802.11ac, ratificata de catre WiFi Alliance anul trecut, cunoaste o crestere foarte rapida. Potrivit companiei de analiza IHS Markit, „Wave 2” reprezenta deja 10% din totalul AP-urilor comercializate in trimestrul trei 2016 (dublu fata de trimestrul anterior).

Conform IDC, cele doua versiuni au cel mai rapid ritm de adoptie din istoria de 20 de ani a standardului WiFi 802.11.

 

Care sunt castigurile?

„Apetitul” companiilor pentru standardele 11ac are mai multe cauze. Pe de o parte este vorba de castigul de „viteza” pe care il ofera – element decisiv din punctul de vedere al utilizatorilor mobili, pentru care rapiditatea cu care acceseaza datele este, adesea, direct proportionala cu productivitatea.

Versiunea 1 a „Gigabit Wi-Fi” permite atingerea unui bit rate de 1,3 Gbps, de 3 ori mai rapid decat standarul anterior (11n) si similar cu ceea ce ofera o conexiune Gigabit Ethernet clasica. „Wave 2” supraliciteaza oferta si porneste de la 2.34 Gbps, putand ajunge pana la 3,47 Gbps. Castigurile de „viteza” explica, partial, motivul pentru care tot mai multe companii investesc in upgrade-ul retelelor WLAN, alegand sa transforme retelele fixe in solutii de backup. O decizie alimentata si de faptul ca din ce in ce mai multe echipamente mobile nu au optiuni de conectare la retelele fixe. (Prioritizarea wireless-ului in detrimentul retelelor wired este vizibila mai ales in cazurile companiilor nou infiintate, care se extind si/sau se muta in sedii noi si a celor care adopta mobilitatea in sistemul BYOD.)

Dar argumentele standardelor 11ac nu se rezuma doar la cresterile de „viteza” pe care le aduce. „Gigabit Wi-Fi” rezolva din start, prin utilizarea frecventei de 5 GHz, o alta problema critica – cea a interferentelor care apar in cazul folosirii frecventei de 2,4 GHz.

La fel de adevarat este insa ca, frecventa de 5 GHz reduce aria de acoperire a AP-urilor, care este mai mica decat cea oferita de echipamentele care opereaza in 2,4 GHz. Pentru a compensa acest minus, versiunile 11ac utilizeaza tehnologia Beamforming, care permite AP-urilor sa detecteze dispozitivele receptor si sa directioneze semnalul direct catre acestea (spre deosebire de standardele anterioare, b/g/n, care difuzeaza semnalul in mod egal in toate directiile). Pentru „focalizare” este folosit un sistem de mai multe antene, care concentreaza semnalul catre clientii detectati, precum si tehnologia Multiple-Input-Multiple-Output (MIMO), care „concentreaza” mai multe semnale emise de antene diferite intr-un singur semnal, mai puternic.

Alte doua avantaje competitive importante ale versiunii 1 sunt utilizarea canalelor de banda cu latimea de 80 MHz, asigurand astfel furnizarea unui volum mai mare de date (fata de 11n, care foloseste canale de 40MHz), si a modulatiei 256-QAM, care creste de patru ori eficienta utilizarii spectrului (comparativ cu 11n).

802.11ac Wave 2 suplimenteaza aceste beneficii prin imbunatatirea Multi-User-MIMO, care asigura transmiterea simultana a mai multor fluxuri de date catre clienti/receptori multipli. In plus, versiunea 2 permite transmiterea a 4 fluxuri de date (fata de maximum 3 in cazul primei versiuni), precum si „consolidarea” mai multor canale in unul cu latimea de banda de 160 MHz. Toate aceste plusuri tehnologice asigura mai multa banda disponibila si o mai buna distributie a semnalului, ceea ce inseamna extinderea capacitatii de suport a retelei WLAN, respectiv posibilitatea deservirii mai multor utilizatori finali/echipamente mobile.

 

Atuurile Cisco

Cisco este primul vendor care a reusit in 2014, la doar un an de la ratificarea oficiala a primei versiuni a standardului 802.11ac de catre IEEE, sa depaseasca pragul de 1 milion de Access Point-uri 11ac comercializate. La momentul actual, Cisco este lider pe piata echipamentelor WLAN, cu o cota de 46% in primul trimestru al anului trecut si la 30 de procente fata de urmatorul clasat, conform IHS Markit.

Este o pozitie pe care Cisco si-o consolideaza constant prin performanta si fiabilitatea produselor livrate, dar si prin politica de preturi promovata, respectiv diferentele de pret mici ale echipamentelor de generatie noua comparativ cu cele din generatia anterioara. (De exemplu, AP-urile 11ac Wave 2 sunt cu aproximativ 10% mai scumpe decat cele care functioneaza in versiunea 1.)

Un alt avantaj valorificat de Cisco este imbunatatirea constanta a echipamentelor WLAN prin adaugarea de noi functionalitati. Cum este cazul tehnologiei „Flexible Radio Assigment” (introdusa o data cu seriile de AP-uri Aironet 2800 si 3800), care scaneaza si monitorizeaza permanent fluctuatiile numarului de echipamente mobile conectate la reteaua wireless. Atunci cand detecteaza riscul de aparitie al unei suprasarcini (numar mare de utilizatori, echipamente si/sau aplicatii cu cerinte mari de banda), FRA comanda transformarea AP-ului dual band care opereaza in mod uzual in frecventele de 2,4GHz/5 GHz intr-unul dual mode, care opereaza in 5GHz/5GHz, pentru a deservi astfel mai multi utilizatori si a elimina riscurile de interferenta si congestie. Odata depistata depasirea varfului de sarcina, FRA comanda AP-ului revenirea la modul de functionare initial (2,4GHz/5GHz). Avantajul este ca toate aceste masuri sunt luate automat, fara a necesita interventia administratorului de retea, asigurand astfel economii OpEx si imbunatatirea calitatii serviciilor furnizate utilizatorilor finali.

 

O decizie de business 

Analistii de piata insista asupra faptului ca trecerea la noile standarde 11ac este, in ultima instanta, mai putin o decizie strict tehnologica, cat una de business.

Argumentele sunt clare – pe de o parte, prin eliminarea problemelor pe care le genereaza cresterea volumului de echipamente mobile conectate la retelele WLAN se reduce efortul operational. Iar economiile OpEx au o contributie concreta la amortizarea investitiilor initiale (CaPex). Pe de alta parte, migrarea la 11ac reprezinta un mod rapid si simplu de a elimina sincopele si de a furniza servicii de retea fiabile, care acopera cerintele utilizatorilor mobili.

Rezultatul final – o baza de crestere a productivitatii si performantei utilizatorilor finali.

 

De ce Datanet Systems

Cresterea dependentei de tehnologia mobila in mediul enterprise confera o importanta critica retelelor wireless pentru orice companie care doreste sa atinga niveluri superioare de agilitate si performanta. Realizarea acestui deziderat presupune insa apelul la un partener de implementare cu expertiza solida in domeniul infrastructurilor wireless.

Datanet Systems este principalul partener in Romania al Cisco, si detine experientacompetentele si solutiile necesare pentru a asigura dezvoltarea si optimizarea retelelor WLAN in conformitate cu nevoile reale ale organizatiilor, facilitandu-le migrarea la noua tehnologie si rentabilizarea investitiilor anterioare.

Pentru a realiza acest lucru, Datanet Systems promoveaza o abordare etapizata a proiectelor, construind solutia de infrastructura wireless pe baza cerintelor companiilor, a prognozelor de crestere ale acestora si a rezultatelor analizei realizate la fata locului. Pentru aceasta, specialistii Datanet realizeaza un site survey detaliat, utilizand modelele de AP-uri pe care clienti doresc sa le instaleze. Pe baza cartografiei wireless, a locatiei respective, pe care se mapeaza informatiile obtinute despre variatiile nivelurilor de semnal, zgomot, interferenta (externa/interna), latime de banda, pierderi de pachete etc., Datanet stabileste amplasamentele si numarul AP-urilor necesare pentru acoperirea cerintelor si nevoilor clientului si pentru a asigura reutilizarea optima a echipamentelor existente. Dupa validarea arhitecturii cu clientul, specialistii Datanet efectueaza instalarea fizica a infrastructurii wireless, configurarea acesteia si integrarea cu alte surse/aplicatii externe, in principal cu sistemele de autentificare securizata, care previn accesul neautorizat al retelei companiei client. (Echipamentele Cisco prezinta avantajul integrarii native cu platforma Cisco Identity Services Engine, care furnizeaza organizatiilor instrumente avansate de control al accesului la resurse pentru utilizatorii interni si externi, dar sunt compatibile si cu alte solutii existente pe piata, cum este, de exemplu, Active Directory de la Microsoft.)

In faza finala a implementarii, specialistii Datanet realizeaza un nou survey wireless al locatiei pentru a confirma atingerea indicatorilor de calitate stipulati de client si pentru a ajusta parametrii de functionare in functie de cerintele nou aparute ale utilizatorilor finali.

Datanet Systems asigura servicii complete de suport si are la activ numeroase implementari de retele wireless atat in standardul 802.11ac, cat si in versiunea 2 a acestuia.

 

Aflați mai multe despre portofoliul Datanet Systems, in sectiunea dedicată.
Pentru mai multe informații, contactați:
Gabriel Mușat
Technical and Marketing Manager
office@datanets.ro
www.datanets.ro