Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Știri și noutăți » Datanet furnizează Mobile Ad-Hoc Networks (MANET) în România
Datanet furnizează Mobile Ad-Hoc Networks (MANET) în România

iun. 2016 – Datanet Systems a prezentat recent cea mai noua solutie Mobile Ad-Hoc Networks (MANET) over IP in cadrul celei de a sasea editii a Expozitiei si conferintei internationale dedicate industriei aeronautice, apararii, securitatii nationale si private (BSDA 2016), care a reunit peste 250 de expozanti din 25 de tari.

Solutia MANET over IP oferita de catre Datanet Systems este bazata pe tehnologiile Cisco si Wave Relay si are un spectru larg de utilizare, adresandu-se cu precadere serviciilor de siguranta publica si de urgenta, fortelor de securitate si serviciilor de aparare, dar are aplicatii si in zona industriei extractive, a furnizorilor de utilitati, agricultura, sanatate etc.

Principalele beneficii ale solutiei constau in:

  • imbunatatirea suportului decizional in centrele de comanda mobile sau fixe, pe baza informatiilor furnizate in timp real din teren;
  • cresterea vitezei de reactie;
  • imbunatatirea eficientei operationale a echipelor din teren;
  • ameliorarea nivelului de proactivitate.

Spre deosebire de solutiile MANET clasice care functioneaza static, noua tehnologie Mobile Ad-Hoc Networks over IP asigura comunicarea audio-video si transmisiile de date intre centrele de comanda si echipele din teren in miscare, care opereaza in zone fara acoperire mobila si nicio alta cale de comunicatii de date.

Solutia oferita de catre Datanet Systems beneficiaza de conectivitate nativa, echipamentele permitand transmisii securizate de imagini in format HD. Dispozitivele au un grad ridicat de fiabilitate si anduranta (rezistenta crescuta la intemperii, conditii extreme de temperatura, socuri, trepidatii etc.), autonomie de minimum 24 de ore (si schimbarea facila si rapida a bateriei) si sunt preconfigurate si pretestate astfel incat, o data setate, pot fi folosite rapid, fara a necesita cunostinte tehnice avansate din partea utilizatorilor finali. Folosirea echipamentelor in miscare nu afecteaza calitatea transmisiilor audio-video, pentru ca solutia se recalibreaza din mers in functie de conditiile existente, fara a afecta calitatea fluxului video, retransmisia realizandu-se in mod automat, nefiind necesare configurari suplimentare.

„Practic, solutia furnizata de Datanet Systems creeaza o retea WLAN mobila, proprietara, care poate fi extinsa in orice directie si poate fi utilizata foarte rapid. Raza de acoperire a retelei poate fi crescuta cu ajutorul echipamentelor intermediare. De exemplu, in cazul echipelor de interventie in situatiile de urgenta, semnalul poate fi retransmis de catre elicoptere sau drone echipate cu dispozitive Ad-Hoc Networks, astfel incat sa se asigure comunicarea intre toate echipele implicate si centrul de comanda. In testele efectuate, cu ajutorul dronelor a putut fi extinsa capacitatea de transmisie pana la 100 km distanta. Fiecare echipament asigura retransmisia catre toate celelalte echipamente din retea, ceea ce este un beneficiu foarte important in zonele si situatiile in care vizibilitatea directa este redusa. In astfel de cazuri, prin intercalarea unui echipament in retea pot fi ocolite obstacolele si transmise imagini live din respectivele zone. Solutia retransmisiei este folosita cu precadere in situatiile in care echipele nu au acces in zonele de interventie sau in zonele cu grad de risc crescut, ceea ce extinde aplicabilitatea solutiei MANET si catre alte domenii, cum este, de exemplu, industria extractiva”, explica George Moroianu, Business Development Manager in cadrul Datanet Systems.

MANET over IP reprezinta o noutate tehnologica in Romania, primita cu interes de catre piata. Un interes care a crescut constant o data cu demonstratiile realizate de catre Datanet Systems, singura companie care furnizeaza aceasta solutie pe plan local.

„Datanet a realizat mai multe exercitii demonstrative in ultimele luni pentru serviciile de aparare si de siguranta, precum si pentru fortele de interventie in situatiile de urgenta, in cadrul carora am probat in practica capabilitatile tehnologice ale solutiei MANET over IP. Recent, am realizat o demonstratie in cadrul careia am realizat transmisii live audio-video direct din tunelurile de metrou, pe distanta a doua statii, fara a fi necesar niciun echipament de retransmisie. Transmisia a fost realizata intre echipe de interventie pentru situatii de urgenta direct catre centrul mobil de comanda”, a precizat specialistul Datanet Systems.

Solutia Mobile Ad-Hoc Networks (MANET) over IP este utilizata pe larg in cadrul armatei SUA, dar si de catre numeroase alte servicii de securitate si interventie din Europa, printre acestea numarandu-se si fortele de aparare din Slovacia, unde solutia este livrata si dezvoltata de subsidiara locala a Soitron, grup din care Datanet Systems face parte din 2010.

Datanet Systems nu este doar un furnizor de solutii, ci ofera si servicii extinse pe zona de integrare in centrele de comanda, fiind unul dintre principalii integratori locali de sisteme informatice complexe din Romania si cel mai important partener Cisco la nivel local (premiat recent cu titlul „Cisco Enterprise Partner of the Year 2015”).

Pe baza experientei dobandite in numeroasele implementari realizate in varii industrii si a competentelor avansate ale echipei de specialisti certificati, Datanet asigura valorificarea optima a capabilitatilor solutiei MANET over IP, care are un spectru de compatibilitate extins, putand integra transmisii audio de pe echipamente Tetra, de pe alte sisteme Voice-over-IP existente in centrele de comanda, precum si din sistemele de telefonie mobila. Solutia poate fi integrata cu orice alte sisteme de transmisii de parametri (de exemplu, sisteme SCADA) si este compatibila nu doar cu echipamentele video profesionale, ci si cu cele comerciale (de exemplu, device-uri GoPro).

Gratie competentelor multi-vendor, Datanet Systems livreaza servicii complete de integrare, dezvoltare si suport companiilor interesate de adoptarea solutiei MANET over IP, asigurand beneficiarilor posibilitatea de a-si extinde capabilitatile sistemelor existente, fara fi necesara inlocuirea acestora.

 

Aflați mai multe despre portofoliul Datanet Systems, in sectiunea dedicată. Pentru mai multe informații, ne puteti contacta la adresa office@datanets.ro .