Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » 4 motive întemeiate să folosiți o platformă de Network Management
4 motive întemeiate să folosiți o platformă de Network Management

Complexitatea, eterogenitatea si incarcarea retelelor cresc constant, ceea ce face ca utilizarea solutiilor de Network Management sa devina o conditie esentiala pentru asigurarea rezilientei. Desigur, ramane problema costurilor, dar specialistii Datanet va pot ajuta sa le amortizati rapid si sa obtineti un randament superior al investitiei.

Este 9 dimineata, abia ati ajuns la birou si deja v-au sunat cativa colegi matinali, care au reclamat faptul ca reteaua este lenta. Primul lucru care va vine in minte este un switch care v-a mai facut probleme in trecut si pe care credeati ca l-ati „fixat“. Posibil sa aveti dreptate, dar problema e ca nu va mai aduceti aminte unde este amplasat switch-ul respectiv si la ce este conectat. Va apucati sa cautati in tabele Excel si in diagrame mai vechi, dar tot nu-l gasiti. Si timpul trece si primiti tot mai multe telefoane de la utilizatori iritati care va reclama problemele de performanta…

O astfel de situatie este frecventa, pentru ca dezvoltarea unei companii inseamna cresterea numarului de angajati, filiale, puncte de lucru, parteneri si clienti, ceea ce duce, inevitabil la cresterea gradului de incarcare, complexitate si eterogenitate a retelei. Mai mult, daca evolutia retelei nu este documentata si actualizata la zi, este usor sa pierdeti urma echipamentelor conectate de-a lungul timpului. Realizarea manuala a unor diagrame sau pastrarea datelor in excel, inseamna timp consumat si efort, iar rezultatul este perisabil pentru ca o veti lua de la capat de fiecare data cand inlocuiti un echipament, faceti extinderi sau introduceti noi aplicatii si servicii.

 

Ce știe să facă o platforma de Network Management?

Spre deosebire de metodele manuale, afectate de erorile si latentele inerente, platformele de Network Management (NMP) realizeaza pentru dvs., in mod automat, un inventar extins al tuturor echipamentelor conectate la retea, cu configuratiile aferente, furnizandu-va in timp real o harta „live“ a infrastructurii IT din compania dvs. Avantajul imediat al sistemelor NMP consta in faptul ca beneficiati de imaginea actualizata si exactă a rețelei dvs. si stiti permanent unde se află dispozitivele, ce aplicatii ruleaza, cum sunt conectate intre ele etc.

Platformele de management va ajuta insa sa realizati castiguri concrete pe mai multe paliere:

  • Castigati timp si sunteți mai eficient. In companiile de dimensiuni medii, dar nu numai, personalul IT este sub-dimensionat si are un grad de incarcare ridicat. Din fericire, monitorizarea rețelei cu ajutorul unei platforme dedicate nu necesită un angajat cu normă întreagă. Aplicatiile moderne de management al retelei controleaza constant starea de functionare a dispozitivelor, traficul, latenta aplicatiilor si a echipamentelor, nivelurile de disponibilitate și actualizează în timp real statusul acestora pe harta retelei, notificandu-va doar atunci când sunt depășite anumite praguri prestabilite. Nu este necesar să stati cu ochii in monitor ore intregi, va puteti baza pe NMP pentru a va informa cand apare o modificare care are nevoie de atentia dvs. De exemplu, specialistii Datanet va pot ajuta sa stabiliti valori critice pentru anumite dispozitive si alege modul si frecventa in care sa fie emisele alertele cand aceste praguri sunt atinse sau depasite. Aplicatiile moderne de management al retelei va asigura acces permanent la tablouri de bord si harti, asfel ca puteti avea controla reteaua de oriunde v-ati afla.
  • Depistati si remediati mai rapid problemele. Hartile de retea furnizeaza informatii in timp real despre statusurile de performanta ale echipamentelor, simplificand depistarea situatiilor care ies din tiparul obisnuit de functionare. Pentru ca platformele inventariaza fiecare echipament si afiseaza toate conexiunile fizice dintre ele, identificarea dispozitivelor cu probleme se realizeaza mult mai rapid. Sistemele NMP va permit ca, printr-un simplu click pe un anumit dispozitiv, sa obtineti instantaneu informatii-cheie despre nivelul de disponibilitate, pierderea de pachete, timpul de raspuns, nivelul de trafic, rata de eroare si multe alte date care va ajuta sa identificati si eliminati cauza unei probleme fara a mai pierde ore sau zile pentru a afla ce a generat disfunctionalitatea.
  • Construiti planuri viabile de dezvoltare. Utilizarea intensiva a mobilitatii, serviciilor Cloud si a noilor generatii de aplicatii forteaza constant limitele retelelor traditionale. In plus, toti acesti factori cresc atat nivelul de incarcare al departamentului IT, care este nevoit sa depuna efort suplimentar pentru a oferi o experienta de utilizare buna angajatilor, partenerilor și clienților finali. Ca sa va puteti achita prompt si eficient de aceste sarcini, trebuie sa stiti unde si cum sa suplimentati resursele de retea, ce echipamente ar trebui inlocuite, ce cerinte de compatibilitate trebuie respectate, ce configuratii schimbate, care ar fi efectul acestora la nivelul aplicatiilor etc. Sistemele NMP va furnizeaza informatii corecte despre tendintele de consum, indicand unde sunt necesare, de exemplu, dispozitive suplimentare sau actualizari hardware. Sunt date concrete pe care le puteti prezenta managementului si care va asigura sanse reale de a obtine bugetul necesar unor upgrade-uri realizate in regim proactiv.
  • Imbunatatiti securitatea retelei. Atacurile informatice s-au democratizat – nimeni nu mai este scutit de riscuri, orice organizatie, indiferent de dimensiuni, este expusa. Insa nu toate isi permit sa achizitioneze sisteme avansate de securitate, chiar daca constientizeaza riscurile aferente. Platformele de management al retelei pot compensa, partial, aceste limitari furnizand informatii in timp real despre sursa si natura traficului din retea. Prin monitorizarea regulata a echipamentelor critice sunt usor de depistat modificarile suspecte in traficul de intrare si de iesire. Vizibilitatea in profunzime a activitatii retelei va ajuta sa identificati din timp potentialele probleme, si sa eliminati vulnerabiltatile inainte ca acestea sa transforme in probleme de securitate mai mari.

Pledoaria pro-NMP nu se rezuma doar la beneficiile mentionate anterior, insa aceasta categorie de castiguri pot fi obtinute si valorificate rapid cu ajutorul unui integrator de sistem precum Datanet Systems.

 

Soluții pentru toate scenarile uzuale

În mod curent, Datanet Systems detine in portofoliul său de soluții de infrastructură de rețele de date trei sisteme de network management:

De ce trei solutii? Pentru ca prin intermediul acestora, Datanet adreseaza nevoi specifice, adaptandu-se cerintelor fiecarei companii. De exemplu, solutia Cisco este o platforma unificata pentru managementul relelor „Wired” si „Wireless„, care ofera vizibilitate si control asupra tuturor aplicatiilor care ruleaza in retea si vine cu template-uri predefinite pentru configurarea functionalitatilor.

Aplicatia Infosim include functionalitati de management extinse pe zona de servere, aplicatii si servicii, permitand si gestionarea si automatizarea proceselor. StableNet are functii avansate de monitorizare a echipamentelor si management al configuratiilor, cu optiuni de backup si restaurare, auditare etc. Solutia NPM furnizata de SolarWinds se adreseaza cu precadere companiilor care opereaza retele de dimensiuni medii si mici. Aplicatia, care are o structura modulara, este foarte flexibila si poate fi personalizata pe nevoile oricarei companii, asigurand monitorizarea oricarui tip de echipament.

Cisco Prime Infrastructure isi gaseste aplicabilitatea in retelele enterprise care utilizeaza preponderent echipamente Cisco, fiind un instrument util mai ales prin vizibilitatea pe care o ofera asupra infrastructurii wireless. In companiile cu retele de mici dimensiuni, solutia de management SolarWindseste un instrument util cu scalabilitate extinsa si care suporta echipamente multivendor. Fata de Cisco Prime Infrastructure si SolarWinds, solutia Infosim este recomandata pentru retele eterogene de tip mediu si mari, cu o arhitectura multi-node, de tipul celor operate de furnizorii de servicii, oferind posibilitatea crearii unei plaje extinse de senzori pentru o arie larga si diversa de parametri. Interfetele grafice intuitive ale celor trei solutii permit monitorizarea, prevenirea si solutionarea in cel mai scurt timp a evenimentelor aparute, satisfacand astfel cerinta companiilor de a avea o disponibilitate neintrerupta a serviciilor si echipamentelor din retea.” Faruk Hairedin, Senior Security Consultant Datanet Systems

 

Aplicatiile gratuite de network management sunt … prea scumpe

In conditiile in care bugetele departamentelor IT nu sunt excesiv de generoase, exista companii care opteaza pentru sisteme NMP gratuite sau Open Source. Este o optiune viabila doar pe termen scurt, pentru ca limitarile sunt descoperite foarte rapid.

In primul rand este vorba de lipsa suportului de implementare, configurare, personalizare si mententanta – fara a beneficia de competentele si experienta unor specialisti, de training si de suport tehnic 24/7, bazandu-va doar pe documentatii on-line este dificil sa garantati depistarea si rezolvarea in timp util a problemelor.

Puteti invata pe propria piele, prin metoda „Trial and error“, dar trebuie sa va asumati constient costurile aferente, ceea ce anuleaza din start ideea de gratuitate. Optiunea „free“ mai prezinta insa un aspect critic – cel al functionalitatilor limitate. Produsele freeware nu beneficiaza de functionalitati extinse, iar dezvoltarea si imbunatatirea lor se realizeaza aleator, la intervale mari de timp. Ca sa compensati aceste minusuri ar trebui sa apelati la alte aplicatii complementare si riscati sa ajungeti in situatia de a opera un mixt de aplicatii dificil de integrat si gestionat.

Solutiile open source compenseaza partial acest minus, oferind functionalitati sofisticate, dar personalizarea si configurare lor in mediul dvs. de lucru poate dura zeci de ore de lucru, pe care, evident, va trebui sa le platiti. Nici aceasta optiune nu va garanteaza insa siguranta dezvoltarii produsului si a actualizarii constante a acestuia si va face dependent de un numar limitat de specialisti intr-un domeniu de nisa.

Din aceasta perspectiva, solutiile comerciale raman calea cea mai sigura de a monitoriza, diagnostica si gestiona eficient reteaua dvs. Iar daca aveti probleme cu aprobarea costurilor, faceti un mic exercitiu de calcul – estimati cat v-ar costa sa nu va functioneze reteaua X ore intr-o perioada de varf si cat timp si efort puteti salva cu ajutorul unei solutii NMP care va ajuta sa depistati si remediati rapid problema. Economiile obtinute amortizeaza rapid costul de achizitie si implementare, iar specialistii Datanet va pot garanta o rentabilitatea ridicată a investiției.

Pentru mai multe informatii despre solutiile si platformele de Network Management, ne puteti contacta la office@datanets.ro