Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Portofoliul Datanet include trei furnizori de top aflați în Gartner SD-WAN Magic Quadrant 2023
Portofoliul Datanet include trei furnizori de top aflați în Gartner SD-WAN Magic Quadrant 2023

Compania de analiză Gartner a publicat recent, sub forma cunoscutului Cadran Magic, un raport asupra principalilor furnizori de tehnologie SD-WAN – Gartner SD-WAN Magic Quadrant 2023, care arată că, deși piața de profil s-a maturizat, fiecare vendor își păstrează anumite avantaje competitive. Din această perspectivă, Datanet Systems se bucură de o poziție unică pe piața locală, având în portofoliu nu mai puțin de trei dintre furnizorii plasați în categoria liderilor: Cisco, Fortinet și Aruba (HPE), oferind astfel clienților libertate deplină în alegerea celei mai potrivite tehnologii.

În acest moment, se disting doi factori principali care accelerează adoptia SD-WAN  – nevoia conectării utilizatorilor și locațiilor la internet și cloud printr-un mijloc diferit de MPLS, precum și proiectele SASE (Secure Access Service Edge), care adaugă un nivel de securitate peste cel de eficiență adus de SD-WAN. În plus, chiar raportul Gartner admite că până în 2026, 60% dintre noile achiziții SD-WAN vor face parte dintr-o ofertă unică SASE (Secure Access Service Edge ) a unui singur furnizor, față de 15% în 2023.

 

 

SD-WAN pe scurt

 

Gartner definește SD-WAN ca o tehnologie ce permite conectarea filialelor unei organizații la sediul central, internet și cloud intr-un mod sigur, ieftin și eficient. Produsele SD-WAN oferă selecție dinamică a traseului, bazată pe politici de afaceri sau aplicații, rutare, orchestrare centralizată a politicilor și gestionarea echipamentelor, rețea privată virtuală (VPN) și configurare zero-touch. Produsele SD-WAN sunt independente forma de transport și creează căi securizate peste conexiuni WAN fizice.

În funcție de fiecare furnizor, soluțiile SD-WAN au diverse capabilități. Cele de bază includ rutarea dinamică a traficului în funcție de prioritizarea aplicațiilor, orchestrare centralizată a politicilor de rețea și configurărilor, VPN, configurare zero-touch etc. La un nivel superior se află firewall level 7, remediere proactivă bazată pe Inteligență Artificială sau Cloud Gateway.

 

Cisco SD-WAN

 

Cisco oferă două soluții SD-WAN: Cisco Catalyst SD-WAN și Cisco Meraki SD-WAN. Catalyst SD-WAN se adresează organizațiilor mari și este caracterizat de performanță înaltă și scalabilitate. Această soluție oferă caracteristici avansate de securitate și control, fiind potrivită pentru medii complexe. Pe de altă parte, Meraki SD-WAN include caracteristici de administrare intuitivă și este ideală pentru organizații mai mici sau pentru filiale. Cisco are o bază instalată imensă cu aproximativ 46.000 de clienți de întreprinderi SD-WAN, ceea ce arată un nivel ridicat de maturitate și încredere.

Gartner consideră că punctele forte ale Cisco sunt tehnologia matură, validată de piață, rețeaua extinsă de parteneri care cunosc bine tehnologia SD-WAN și strategia clară de produs aliniată cu nevoile actuale și viitoare ale clienților de SD-WAN în ceea ce privește adoptia AI, securitatea integrată, scalabilitatea și accesul la cloud.

 

Fortinet Secure SD-WAN

 

Fortinet oferă soluția Fortinet Secure SD-WAN, care combină SD-WAN cu securitate avansată. Portofoliul include appliance-urile fizice și virtuale FortiGate, precum și licențele de securitate, toate gestionate central cu FortiManager Orchestrator. Această integrare strânsă a funcționalităților SD-WAN cu cele de securitate face ca Fortinet să fie o alegere atractivă pentru organizațiile care pun un accent deosebit pe protecția rețelei lor. Baza de clienți depășește 31.000 de organizații. În raportul Gartner, atuurile Fortinet sunt: caracteristicile centrate pe securitate, raportul bun preț-functionalități, inovatiile integrate și abordarea „as a service”.

 

Aruba EdgeConnect SD-WAN

 

Aruba ocupă, de asemenea, o poziție de lider în industria SD-WAN cu soluțiile sale Aruba EdgeConnect SD-WAN și Aruba EdgeConnect SD-Branch. Aceste produse sunt gestionate prin platforma centralizată Aruba Central, într-un mod simplificat și unitar.  Soluțiile Aruba se axează cu precădere pe optimizarea performanței rețelei. Recent, Aruba a achiziționat Axis Security, consolidându-și abordarea SASE (Secure Access Service Edge) și aducând mai multe elemente de securitate în soluția SD-WAN. Conform Gartner, punctele forte ale Aruba sunt capabilitățile superioare de optimizare a rețelei, accesul facil la cloud și orientarea către SSE (Security Service Edge).

 

Servicii oferite de Datanet Systems

 

Indiferent de tehnologia aleasă, Datanet Systems oferă serviciile necesare pentru migrarea completă la SD-WAN. Printr-o echipă experimentată și certificată, Datanet asigură consultanța pentru identificarea și proiectarea configurației optime pentru ca fiecare beneficiar să reutilizeze componentele de infrastructură existente și să atingă parametrii de performanță vizați. Pachetul de servicii include implementare, configurare, personalizare și integrare și asigură migrarea locațiilor beneficiarului fără ca activitatea acestuia să fie afectată. Complementar, Datanet oferă și servicii de instruire, mentenanță, dezvoltare și service cu timp garantat de remediere și acoperire la nivel național.

Combinând oricare dintre soluțiilor celor trei furnizori globali (Cisco, Fortinet și Aruba) cu serviciile și expertiza Datanet Systems, orice organizație poate derula cu succes un proiect de migrare la SD-WAN, respectând într-un totul obiectivele urmărit și exploatând baza tehnologică preexistentă. Pentru o discuție concretă despre cum puteți migra la SD-WAN sau SASE, contactați-ne la sales@datanets.ro