Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » De ce câștigă Hybrid Cloud cota de piață?
De ce câștigă Hybrid Cloud cota de piață?

Volumul investițiilor în Cloud Computing la nivel global se va dubla aproape în decursul următorilor trei ani. Ritmul de creștere prevăzut este de șase ori mai rapid decât cel înregistrat la nivelul întregii piețe IT.

IDC estimeaza ca piata globala de Cloud – care include toate cele trei sectoare (Private, Public si Hybrid Cloud) – va atinge anul acesta o valoare de 118 miliarde de dolari, iar in 2018 va depasi pragul de 200 de miliarde USD. Rata de crestere inregistrata pana acum este de 25,9% (de la 76,1 miliarde USD in 2013, la 95,8 miliarde in 2014). Pentru anul in curs, analistii citati prevad un plus de 23,2%.

 

Interes in crestere accelerata

Desi domeniul Public Cloud se bucura, inca, de cea mai mare popularitate, ca urmare a concentrarii eforturilor furnizorilor de servicii in aceasta zona, Hybrid Cloud incepe sa fie considerat tot mai frecvent modelul optim de adoptare si dezvoltare a tehnologiilor si serviciilor Cloud in mediul enterprise.

Technology Business Research indica pentru 2015, de exemplu, o rata de crestere de 50% a ratei de adoptie a modelului hibrid de catre companii, net superioara celei inregistrate de sectoarele Private (35%) si Public (25%).

La randul sau, Gartner estimeaza ca anul acesta aproximativ 75% din companiile de dimensiuni mari utilizeaza si/sau vor dezvolta proiecte de tip hibrid. O predictie confirmata si de studiile de piata recent publicate de catre  Avanade (care indica o rata de adoptie Hybrid Cloud de 73% la nivel global) si Gigaom Research (care avanseaza o valoare de 76%, este adevarat insa doar pentru piata nord-americana).

Evaluarile pozitive vizavi asupra ratei de adoptie se confirma insa indiferent de ordinul de marime al companiilor. Potrivit studiului realizat anul trecut de catre Tech Pro Research, 36% din companiile avand pana in 50 de angajati utilizau deja Hybrid Cloud, in cazul celor pana in 250 de angajati rata de adoptie era de 21%, iar pentru companile avand intre 250 si 999 de angajati – de 30%.

 

Avantajele abordarii hibride

Dincolo de cifre si estimari, argumentele care justifica adoptarea pe scara larga a a modelului hibrid sunt universal valabile. La momentul actual, nu multe companii mature si cu o infrastructura IT dezvoltata isi mai pot permite sa ignore oferta Cloud, dar si mai putine doresc, pot si sunt gata sa faca saltul total in Nor.

Motivele pentru care organizatiile evita sa migreze integral in Cloud si prefera sa foloseasca si integreze doar anumite servicii furnizate din acesta nu tin doar de necesitatea amortizarii si rentabilizarii investitiilor in tehnologie facute deja. Este si acesta un motiv, dar nu principalul.

Argumentatia strict din perspectiva financiara da castig de cauza Norului public, care poate asigura economii de scala importante pentru orice tip de organizatie, poate oferi un plus de flexibilitate si agilitate, precum si alte beneficii importante. Dar ceea ce pierd adesea din vedere furnizorii de servicii Public Cloud este ca toate aceste plusuri trebuie sa adreseze si – mai ales! – sa rezolve probleme specifice de business si nu doar tehnologice.

Ori modelul Hybrid prezinta avantajul ca adreseaza tocmai aceste cerinte si le permite companiilor sa inoveze, sa testeze si sa dezvolte o solutie adaptata nevoilor lor, facilitand alegeri in cunostinta de cauza. Poate suna paradoxal, dar, din aceasta perspectiva, Cloud-ul nu a dus la o crestere a nivelului de risc – investitional si nu numai -, ci a generat un efect invers, oferind companiilor posibilitatea de a experimenta la un nivel la care nu au mai avut acces pana acum.

Nu este insa vorba de experimente tehnologice, ci de business. Beneficiile noilor tehnologii sunt extrem de atractive, dar trebuie abordate si analizate din perspectiva problemelor de business pe care le rezolva, a oportunitatilor pe care le creeaza si a modului in care faciliteaza valorificarea acestora. Studiul Avanade citat (realizat pe un esantion de 1.000 de companii din 20 de tari) indica faptul majoritatea respondentilor considera modelul hibrid drept solutia ideala de identificare, creare si dezvoltare a noi avantaje competitive, capabile sa asigure cresterea propriului business si depasirea competitorilor.

 

Provocari specifice si solutii accesibile

Asteptarile optimiste vizavi de Hybrid Cloud nu eludeaza insa problemele specifice acestuia. Care nu difera semnificativ de cele cu care se confrunta majoritatea companiilor la momentul actual si care rezida in identificarea si solutionarea rapida a problemelor aparute in gestiunea serviciilor si resurselor multiple provenind din Cloud si integrarea acestora in sistemele informatice existente, intr-un mod securizat, coerent si eficace economic.

Pana la momentul actual, studiile de piata arata ca principalele dificultati cu care se confrunta companiile care au dezvoltat si utilizeaza modelul Hybrid Cloud sunt legate de:

  • vizibilitatea redusa asupra mediilor hibride;
  • capabilitatile limitate ale instrumentelor de monitorizare;
  • lipsa fluxurilor de lucru operationale capabile sa integreze coerent mediile eterogene;
  • dificultatile in demonstrarea conformitatii cu cerintele si standardele de securitate.

Acestora li se adauga alte provocari specifice precum:

  • controlul datelor provenind din mai multe locatii, livrate de catre furnizori de servicii Cloud diferiti;
  • migrarea datelor de la un furnizor catre altul;
  • controlul accesului la date;
  • integrarea mai multor tipuri de servicii, provenind de la furnizori diferiti.

Sunt probleme reale, dar nu insurmontabile, care pot fi depasite, partial, cu ajutorul furnizorilor de servicii Cloud. Dar mai ales al cu cel oferit de integratorii de sistem, care pot gasi si pune in practica solutii de valorificare a infrastructurilor informatice existente, creand arhitecturi hibride fiabile.

 

Nevoia de un „CIO hibrid”

Unii specialisti considera cresterea sustinuta a ritmului de adoptie a Hybrid Cloud ca pe un semnal clar ca “Norul coboara pe pamant” si ca organizatiile trec la o abordare pragmatica a Cloud-ului, adaptata nevoilor lor. Altii afirma ca modelul hibrid poate fi asemanat cu un automobil care utilizeaza atat un motor electric, cat si unul cu combustie interna, beneficiind de avantajul de a fi mai economic si de a avea o autonomie mai mare.

Cert este ca Hybrid Cloud ofera IT-ului avantajul flexibilitatii si agilitatii, in conditii de cost controlat, iar managementului optiuni extinse de valorificare a avantajelor oferite de Cloud Computing. Reusita adoptarii si dezvoltarii modelului Hybrid Cloud intr-o companie presupune insa din partea CIO-ului acesteia sa adopte si el o abordare hibrida. Adica sa renunte la abordarea strict tehnicista si sa implice IT-ul activ in identificarea si sustinerea strategiilor de crestere a business-ului.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa marketing@datanets.ro.