Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Soluțiile de videoconferință Cisco on-premises asigură securitatea şi controlul comunicării
Soluțiile de videoconferință Cisco on-premises asigură securitatea şi controlul comunicării

Milioane de angajaţi folosesc soluţiile de audio-video conferinţă în prezent. Există însă şi organizaţii pentru care platformele Cloud din această categorie nu reprezintă alegerea optimă, în principal din cauza cerinţelor stricte de securitate informatică şi a condiţiilor de confidenţialitate şi suveranitate a datelor pe care trebuie să le respecte. Cazurile de acest tip sunt frecvente în domeniul financiar-bancar, în sănătate, asigurări, administraţie publică, industria de apărare etc. Pentru astfel de situaţii, Datanet Systems recomandă utilizarea unei soluţii  de videoconferinţă Cisco on-premises, care este instalată pe infrastructura IT a beneficiarului, acesta putând administra și controla direct toate resursele. Cisco este de 15 ani consecutiv liderul pieţei de soluţii de audio-video conferinţă, fiind în prezent singurul furnizor ce oferă atât soluţii Cloud, cât şi on-premises, completate cu o gamă variată de echipamente profesionale de comunicare.

Arhitectura soluţiei de videoconferință Cisco on-premises

 

Soluţia recomandată de Datanet include produse hardware şi software şi are avantajul că este compatibilă nativ atât cu aplicaţiile Cisco dedicate lucrului colaborativ, precum suita Webex, cât şi cu aplicaţii de la alţi producători, ca de exemplu Microsoft Teams.

Iată care sunt principalele componente ale soluţiei Cisco on-premises de audio-video conferinţă:

Cisco Meeting Server

Este o platformă hardware scalabilă, care oferă suportul necesar pentru a livra funcţionalităţi avansate de audio-video conferinţă şi comunicare web, asigurând performanța necesară. Cisco Meeting Server poate susţine până la 21.000 de apeluri HD concurente (când funcționează în cluster) şi oferă cea mai mare capacitate single server disponibilă pe piaţă în prezent, de până la 875 porturi HD.

Soluţia este concepută astfel încât să fie simplu de utilizat şi să asigure un consum optimizat al lăţimii de bandă, oferind mai multe opţiuni de licenţiere (inclusiv modelul per-meeting), precum şi funcţionalităţi suplimentare care pot fi activate la cerere, odată cu apariţia nevoilor la client. Ca de exemplu configurarea unui serviciu dedicat pentru înregistrarea conferinţelor găzduite pe platformă (Cisco Meeting Server Recorder).

 

Cisco Meeting Management

Reprezintă o componentă-cheie a soluţiei Cisco on-premises de audio-video conferinţă şi unul dintre principalii diferenţiatori faţă de ofertele concurente existente pe piaţă.

Soluţia suportă două tipuri de utilizatori:

 • Administratori – au acces complet la funcţionalităţile de management, pot face schimbări de configuraţii, realiza operaţiuni de mentenanţă şi troubleshooting etc.
 • Operatori video – au acces limitat la funcţionalităţile de administrare doar pentru gestionarea sesiunilor, realizarea operaţiunilor simple de depanare sau vizualizarea statisticilor.Cisco Meeting Management livrează informaţii în timp real despre sesiunile aflate în derulare şi permite operatorilor să administreze şi controleze componenta Cisco Meeting Server implementată fără a avea nevoie de competențe tehnice avansate.

Soluţia de videoconferință Cisco on-premises furnizează informaţii despre:

 • Toate sesiunile active şi planificate cu până la 24 de ore înainte de ora de începere programată;
 • Lista participanţilor la sesiunile active;
 • Vorbitorii din cadrul sesiunilor;
 • Statistici despre modul de comunicare (audio, video sau prezentări);
 • Tipul de licenţă utilizat.

Funcţionalităţile de management incluse permit:

 • Adăugarea sau excluderea de participanţi;
 • Mutarea participanţilor între sesiuni;
 • Activarea sau dezactivarea sunetului (pentru participanţi individuali, grupuri sau sesiuni video);
 • Modificarea layout-ului sesiunii (la nivel individual sau pentru toţi participanţii);
 • Înregistrarea sau transmiterea live a sesiunii;
 • Realizarea de căutări avansate, filtrări şi sortări ale datelor şi rezultatelor obţinute etc.

 

Cisco Expressway

Este o soluţie prin care utilizatorii din cadrul reţelei interne (LAN) pot comunica cu cei aflaţi în afara sistemelor firewall, via Internet, fără a fi necesară crearea unei conexiuni VPN. Soluţia permite companiilor să extindă conectivitatea către utilizatorii mobili şi angajaţii care lucrează de la distanţă, dar şi alţi participanţi externi – precum parteneri, colaboratori, clienţi finali etc. – , în condiţii de securitate garantate. Expressway oferă funcţionalităţi de tipul Single-Sign-On (pentru utilizatorii mobili de Cisco Jabber), permite conectarea cu echipamente video de la diverşi producători şi asigură compatibilitatea cu mai multe protocoale audio-video.

 

Cisco Desk Pro

Echipamente video de ultimă generaţie, cu display-uri interactive 4K, special concepute pentru a facilita colaborarea şi realizarea de conferinţe audio-video la standarde ridicate. Echipamentele sunt de tipul all-in-one – integrează o cameră video HD, o matrice avansată de microfoane şi sistemul de redare audio – oferă funcţionalităţi inteligente, precum Webex Assistant sau recunoaştere facială, şi permit colaborarea în timp real cu ajutorul tehnologiilor de Digital Whiteboarding. Oferta Cisco include o gamă variată de echipamente, care acoperă de la soluţii dedicate companiilor de mici dimensiuni sau angajaţilor care lucrează de la distanţă – precum soluţia mobila Webex Desk Mini –, până la echipamente pentru sesiunile cu mai mulţi participanţi. Aceste echipamente pot fi folosite atât cu solutia Cisco on-premises prezentată, cât si cu Cisco Webex Cloud.

Componentele software ale soluţiei recomandate de Datanet – respectiv Cisco Meeting Server Recording, Cisco Meeting Management şi Cisco Expressway – pot rula ca instanțe virtuale pe serverele fizice din infrastructura clientului.

Servicii de analiză, instalare și personalizare oferite de Datanet Systems

 

Folosind soluţia de videoconferință Cisco on-premises  companiile beneficiază de flexibilitate, scalabilitate şi securitate în utilizare. Astfel, soluţia Cisco asigură tuturor participanţilor, interni sau externi, acces facil la sesiuni, indiferent dacă folosesc terminale video Cisco sau terţe, clienţi Cisco Jabber sau un browser care suportă WebRTC. Componenta Cisco Expressway permite utilizarea echipamentelor video mai vechi, atât de la Cisco, cât şi de la alţi producători, asigurând astfel rentabilizarea investiţiilor deja făcute şi posibilitatea de a realiza un upgrade etapizat la soluţiile Cisco Desk Pro de nouă generaţie. Totodată, tehnologia Cisco de traversare a firewall-ului permite echipamentelor interne să poată apela echipamente din afara reţelei LAN, şi viceversa, într-un mod securizat.

În ceea ce priveşte consumul de resurse, soluţia Cisco optimizează automat utilizarea lăţimii de bandă pentru a reduce costurile. Numărul de participanţi care se pot alătura unei sesiuni este dat de capacitatea componentei hardware, iar specialiştii Datanet vă pot recomanda configuraţia adecvată nevoilor companiei dvs.

Oferta de servicii livrate de Datanet Systems include, pe lângă stabilirea arhitecturii soluţiei, implementarea şi configurarea ei şi o serie de servicii de personalizare care generează valoare adăugată, precum:

 • Integrarea soluţiei Cisco cu Microsoft Active Directory (AD) şi Open Lightweight Directory Access Protocol (OpenLDAP) pentru crearea de permisiuni bazate pe roluri. Sincronizarea cu AD permite importul utilizatorilor şi crearea automată a spaţiilor personale virtuale de întâlnire pe Cisco Meeting Server.
 • Configurarea serviciului de programare a sesiunilor, prin intermediul căruia utilizatorii finali pot stabili, vedea şi modifica întâlnirile viitoare direct din aplicaţia web şi pot crea modele de invitaţii de participare.
 • Personalizarea mesajelor audio de întâmpinare pe care participanţii la videoconferinţe le aud, în limba în care se doreşte, precum şi a interfeţei aplicaţiei Web utilizate, prin introducerea unui logo în pagina de conectare, mesaje şi hyperlink-uri personalizate etc.
 • Asigurarea interoperabilităţii soluţiei de videoconferință Cisco on-premises cu suitele Microsoft Teams şi Webex. Astfel, cu Microsoft Teams utilizatorii folosesc funcţiile Ofice 365, în timp ce cu Webex utilizatorii pot continua să folosească infrastructura hardware, telefoanele VoIP şi soluţiile de videoconferinţă de la Cisco. Practic, utilizatorii echipamentelor video Cisco Desk Pro se pot conecta în Microsoft Meetings via WebRTC.

Acestea sunt doar câteva dintre personalizările pe care le poate realiza echipa noastră – suntem partenerul local Cisco cu cea mai mare cotă de piață și cea mai numeroasă echipă de specialiști Cisco din România şi am finalizat numeroase proiecte de audio-video conferinţă în diferite industrii.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informații tehnice sau comerciale despre soluţia de videoconferință Cisco on-premises și despre serviciile asigurate de echipa Datanet Systems, vă invităm să ne contactați la sales@datanets.ro.