Pe măsură ce arhitecturile de sistem cresc în complexitate și număr de componente, echipele IT se confruntă cu dificultăți în monitorizarea condițiilor de funcționare și în rezolvarea problemelor. 47% dintre participanții la un studiu IDC din 2023 afirmă că folosesc între 11 și 40 de unelte diferite de monitorizare, totuși, doar 17% consideră că reușesc să își atingă obiectivele cu ajutorul lor. Pentru majoritatea, volumul mare de alerte generate de multiplele sisteme de monitorizare devine copleșitor, ducând la apariția „alert fatigue”, și implicit la trecerea cu vederea a unor situații critice. De asemenea, multe alerte relevante sunt percepute izolat, lipsindu-le informații contextuale care ar permite echipelor IT să prioritizeze problemele în funcție de riscul și impactul asupra afacerii.
Concluzia studiului IDC este că gestionarea volumului imens de date pentru identificarea problemelor de performanță, alături de lipsa vizibilității, poate avea consecințe serioase, inclusiv scăderea performanței aplicațiilor, creșterea timpilor de inactivitate, frustrarea utilizatorilor și pierderi financiare pentru organizații. În acest context, adoptarea instrumentelor moderne de observabilitate devine o prioritate critică.
Cisco face trecerea de la monitorizare la observabilitate
Pentru a depăși aceste provocări, Cisco pune accent pe observabilitate, capacitatea de a evalua starea curentă a unui sistem IT pe baza datelor pe care le generează, pentru a detecta deficiențele, înainte ca acestea să devină probleme.
Instrumentele tradiționale de monitorizare oferă echipelor IT vizibilitate și alerte în ceea ce privește abaterea de la situații considerate normale, dar nu pot explica modul de apariție al problemelor. Mai mult, utilizatorii nu văd efectul de propagare, nici modul în care problemele curente vor afecta alte aplicații și tranzacții. Astfel, mai ales în contextul mediilor eterogene și a aplicațiilor cloud, observabilitatea este singura soluție care acoperă limitele monitorizării.
Cisco Full Stack Observability (FSO) permite echipelor IT să coreleze performanța aplicațiilor pe întregul stack tehnologic, pentru o înțelegere profundă asupra modului în care aceasta influențează activitatea de business. Prin integrarea informațiilor legate de performanța aplicațiilor și contextul de business, FSO ajută la eliminarea silozurilor și a barierelor dintre diferitele departamente din cadrul organizației. Astfel, echipele IT pot prioritiza problemele care au cel mai mare impact asupra afacerii și a experienței utilizatorului și pot lua măsuri la nivelul întregului stack pentru performanță, optimizare și securitate.
Un aspect important în dezvoltarea ofertei de observabilitate a fost și achiziția și integrarea Splunk. Pe de o parte, Cisco excelează în funcționalități de observabilitate la nivel de rețea și aplicații, iar pe de alta Splunk aduce capabilități avansate pentru analiza log-urilor și observabilitate cloud. Mulțumită acestei integrări, departamentele IT care utilizează Splunk și Cisco se pot bucura de vizibilitate unificată asupra întregii amprente digitale a unei organizații, prin corelarea și integrarea a tot ceea ce înseamnă rețea, infrastructură, cloud, aplicații și securitate, la care se adaugă și puterea Inteligenței Artificiale de a automatiza sarcinile și a analiza datele.
Beneficiile observabilității
Oferta Cisco de observabilitate Full-Stack ajută clienții să aibă un control mai bun asupra mediilor IT distribuite, să ia deciziile corecte legate de experiența digitală, să asigure alinierea performanței cu așteptările utilizatorilor finali și să reducă riscurile în timp ce securizează sarcinile de lucru.
Lista beneficiilor include:
- Vizibilitate end-to-end asupra mediului cloud, permițând organizațiilor detectarea și trasabilitatea rapidă a problemelor critice. Reducerea timpului mediu de identificare a problemelor (MTTI) și a timpului mediu de rezolvare (MTTR) a acestora, pentru îmbunătățirea disponibilității și performanței aplicațiilor, oferind astfel o experiență mai bună utilizatorilor finali.
- Monitorizare în timp real, care susține aplicarea unor reacții rapide la schimbările din modul de rulare a aplicațiilor și la utilizarea resurselor.
- Perspectivă centralizată asupra întregului mediu IT, permițând organizațiilor să monitorizeze problemele și riscurile dintr-o singură locație.
- Vizibilitate asupra serviciilor/aplicațiilor terțe, astfel încât acestea să poată fi monitorizate și corelate împreună cu propriile aplicații și servicii.
- Monitorizarea aplicațiilor tradiționale și moderne și corelarea datelor colectate cu indicatorii de performanță raportați de utilizatorii finali în contextul specific activității acestora.
- Prioritizarea investițiilor în securitatea cibernetice în funcție de riscurile asociate și concentrarea efortului pe vulnerabilitățile cu impact ridicat.
- Obținerea unei perspective cuprinzătoare asupra costurilor pentru întreaga infrastructură IT și cloud și reducerea cheltuielile printr-o alocare optimă a resurselor.
Scenarii de utilizare
Cisco FSO oferă vizibilitate în timp real, insight-uri și acțiuni recomandate, îmbogățite cu context de business, permitând echipelor din mai multe domenii să identifice, prioritizeze și să rezolve proactiv problemele pentru a oferi experiențe digitale întotdeauna disponibile și securizate. Printre cele mai frecvente scenarii de utilizare se află:
- Monitorizarea și optimizarea aplicațiilor tradiționale și hibride, precum SAP, și eliminarea problemelor care afectează performanța.
- Monitorizarea aplicațiilor native în cloud, identificarea proactivă, corelarea și prioritizarea problemelor în funcție de impactul asupra afacerii.
- Monitorizarea experienței digitale a clienților. Cisco Full-Stack Observability oferă echipelor IT o perspectivă acționabilă, end-to-end, asupra experienței de utilizare a aplicațiilor, a dependențelor și a impactului lor asupra afacerii.
- Monitorizarea dependenței de aplicații. Vizibilitate completă asupra rețelelor, serviciilor și dependențelor externe, inclusiv rețelele de Internet și ale furnizorilor de cloud, API-uri și servicii terțe. Ingestia în timp real a datelor de mapare a dependenței de aplicații, în datele de inteligență ale rețelei (network intelligence data).
- Optimizarea costurilor prin vizibilitate la nivel de aplicație, înțelegerea cheltuielilor cu serviciile cloud active sau inactive, optimizarea continuă a modului de alocare a resurselor atât on-premises, cât și în cloud.
- Corelarea securității cu riscurile de business. Securizarea aplicațiilor prin vizibilitate în timp real asupra stării de sănătate și prioritizarea acțiunilor pe baza unui scor de risc, care leagă problemele de securitate de contextul afacerii.
Cisco Observability prin Datanet Systems
Cisco Full Stack Observability nu este o soluție standard, ci mai degrabă un ecosistem de module și aplicații, care oferă capabilități pentru soluții de observabilitate specifice fiecărei organizații. În funcție de scenariile de utilizare vizate de clienți, Cisco oferă mai multe pachete comerciale, care includ platforma Cisco Observability, alături de componente pentru monitorizarea serviciilor cloud, a experienței utilizatorilor, a alocării de resurse, a monitorizării dependențelor între aplicații etc.
Specialiștii Datanet Systems vă pot ajuta să întelegeți mai bine conceptul de observabilitate și modul concret în care îl puteți aplica în organizație. Pentru mai multe informații, contacți-ne la adresa de mail sales@datanets.ro.