Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Cererea de soluții SD-WAN crește accelerat
Cererea de soluții SD-WAN crește accelerat

Piata noilor tehnologii Wide Area Network (WAN) parcurge in perioada 2014-2018 un proces de maturizare accelerata, potrivit analistilor IDC. Fenomenul este vizibil mai ales prin cresterea gradului de adoptie a solutiilor de tipul Software Defined WAN (SD-WAN), nisa de piata care inregistreaza in ultimii ani o crestere sustinuta.

Compania de consultanta Doyle Research estimeaza ca, peste trei ani, piata globala SD-WAN va atinge o valoare de 3,2 miliarde de dolari. Un raport similar,  “The Future of Cloud WAN”, realizat de Rayno Research, preconizeaza pentru 2020 o valoare de 7,5 miliarde USD, insa sub umbrela “Cloud WAN” sunt incluse atat solutiile de tipul SD-WAN, cat si cele ADC si de optimizare WAN.

Avand la baza tehnologii de tipul Software Defined Network (SDN), solutiile SD-WAN introduc o schimbare importanta in abordarea problematicii retelelor de date, punand accentul pe performanta aplicatiilor rulate, simplificarea procesului de administrare si eliminarea limitarilor impuse de utilizarea tehnologiile proprietare ale echipamentelor de retea. Dincolo insa de aceste argumente mai mult sau mai putin vizibile intr-o prima faza, principalul motiv pentru care tehnologiile SD-WAN reprezinta o optiune viabila pentru din ce in ce mai multe organizatii consta in faptul ca genereaza castiguri imediate, direct cuantificabile financiar.

Astfel, reducerea costurilor este unul dintre principalele argumente ale solutiilor SD-WAN, acestea permitand companiilor sa utilizeze mai eficient conexiunile broadband, fara a mai recurge exclusiv la protocolul MPLS. Avantajul solutiilor SD-WAN rezida in faptul ca – in functie de parametrii si calitatea conexiunilor broadband, pe care le monitorizeaza in mod constant – poate aloca dinamic conexiunile existente (broadband, LTE, Ethernet), tinand cont cerintele de trafic ale aplicatiilor rulate si de parametrii QoS.

Se pot obtine astfel economii semnificative atat la nivelul investitiilor de capital, cat si al cheltuielilor operationale, pentru ca un al doilea avantaj major al utilizarii solutiilor SD-WAN consta in reducerea efortului de management al retelei. Protocoalele de functionare a ruterelor nu reactioneaza in mod automat la schimbarea unor parametri de functionare – precum intarzierea pachetelor (delay), pierderea acestora (packet loss), variatia intarzierii pachetelor (jitter), congestii de trafic etc. -, iar masurarea tuturor aceste caracteristici si luarea de masuri in timp util presupune un efort semnificativ in zona de configurare. Aplicatiile SD-WAN preiau in mod automat aceste toate aceste modificari ale parametrilor de retea si – in functie de regulile predefinite de administratori si de necesitatile de trafic ale aplicatiilor, prioritizate in functie de nivelul de criticitate al acestora in desfasurarea activitatilor de business – redistribuie traficul in functie de starea curenta a retelei. Se obtine astfel si o reducere a nivelului de complexitate, precum si o crestere a flexibilitatii si a vitezei de reactie, prin automatizarea proceselor.

Concepute initial pentru organizatiile cu un nivel ridicat de dispersie geografica (repectiv pentru conectarea mai multor puncte de lucru, filiale, subsidiare etc. cu sediile centrale si/sau centrele de date), solutiile SD-WAN au inceput sa fie adoptate rapid de catre companiile care utilizeaza intensiv aplicatii de voce si video peste Internet, dar mai ales de cele care utilizeaza pe scara larga servicii sau solutii hostate in Cloud. Solutiile SD-WAN isi demonstreaza cu prisosinta utilitatea in acest ultim caz, in conditiile in care 75% din companiile care si-au mutat aplicatiile si serviciile in Cloud raporteaza ca se confrunta cu numeroase dificultati in monitorizarea calitatii si solutionarea problemelelor de conectivitate (conform raportului “Network Management Megatrends 2014”, realizat de Enterprise Management Associates).

Cresterea cererii de solutii SD-WAN este vizibila si in numarul mare de startup-uri care activeaza pe aceasta nisa de piata, dintre care cele mai cunoscute sunt: CloudGenix, Glue Networks, Pertino, VeloCloud si Viptela. Acestea se adauga unei galerii mai mari de vendori, care include nume precum: Akamai, Aryaka, Cisco Systems, Distrix, Exinda, Fatpipe, Netsocket,  Riverbed Technology, Siaras, Silver Peak, Talari, Versa Networks.

Din postura de lider pe piata tehnologiilor SDN, Cisco domina nisa SD-WAN cu solutia Cisco Intelligent WAN (iWAN), care integreaza numeroase tehnologii proprietare ce contribuie la optimizarea si securizarea traficului in retea.

Datanet Systems, in calitatea sa de principal partener Cisco in Romania, detine competentele si experienta necesare pentru implementarea acestui solutiilor SD-WAN si asigurarea beneficiilor pe care acestea le ofera.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne scrieti la adresa marketing@datanets.ro.