Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Știri și noutăți » Workshop Datanet Systems: VMware uncovered
Workshop Datanet Systems: VMware uncovered

mai 2016

Datanet Systems si VMware au organizat recent workshop-ul „VMware uncovered” in cadrul caruia au fost prezentate solutii practice de crestere a performantei si capacitatii mediilor de stocare cu ajutorul VMware Virtual SAN, precum si modalitatile de simplificare si automatizare a managementului retelelor utilizand tandemul VMware NSX – SRM. Workshop-ul a reunit peste 40 de specialisti in domeniul virtualizarii, stocarii si retelisticii interesati de cresterea nivelului de disponibilitate al datelor si aplicatiilor, cat si optimizarea proceselor de management.

Alexandru Tecuceanu, Data Center Consultant la Datanet Systems, a prezentat o serie de scenarii prin care solutia VMware Virtual SAN raspunde nevoilor de crestere a performantei si a capacitatii cu care se confrunta companiile cu infrastructuri virtuale extinse.

Virtual SAN este o solutie de tipul Software Defined Storage (SDS), optimizata pentru mediile virtuale VMware, care prezinta o serie de avantaje implicite:

  • este neutra din punct de vedere hardware (folosind hypervisor-ul nu depinde de tipul de echipamente de stocare utilizate);
  • agrega si abstractizeaza resursele de stocare existente intern si/sau extern;
  • permite automatizarea proceselor la nivel de masina virtuala (pot fi definite si aplicate politici specifice pe fiecare VM in parte);
  • asigura accesul la serviciile de tip enterprise (replicare, clonare, snapshot etc.);
  • centralizeaza si simplifica managementul resurselor de stocare.

VMware Virtual SAN ofera o flexibilitate crescuta in configurare, asigurand managementul arhitecturilor hibride (care utilizeaza sisteme de stocare HDD si Flash), dar si al celor care utilizeaza numai dispozitive Flash. Solutia este conceputa astfel incat sa raspunda atat nevoilor specifice de crestere a performantei (poate fi configurata astfel incat sa asigure 15.000-20.000 IOPS si o capacitate de circa 6 TB intr-un singur nod), cat si a capacitatii de stocare (5.000-10.000 IOPS si o capacitate de 48 TB intr-un singur nod).

Virtual SAN este simplu de implementat si configurat si poate fi extinsa rapid. Solutia asigura un nivel de rezilienta crescut („0 downtime” prin mecanisme de cache unificat, debalansare automata etc.) si integreaza un serviciu de monitorizare, care indica in timp real durata de viata estimata a dispozitivelor de stocare.

Noua versiune Virtual SAN (6.2) ofera suport IPv6, permite utilizarea matricilor RAID 5 (factor de incarcare 1,33) si RAID 6 (factor de incarcare 1,5) si include:

  • functionalitati de deduplicare (la nivel de cluster) si compresie pentru reducerea spatiului de stocare utilizat;
  • serviciul Quality of Service (QoS), pentru alocarea dinamica a resurselor, indiferent de ordinea de provizionare a masinilor;
  • functionalitati de tipul Software Checksum, pentru depistarea rapida a datelor compromise („silent corruption”);
  • optiunea Client Cache – utilizarea unui procent din memoria masinii virtuale (de pana la 4%) pentru cresterea performantei;
  • serviciul de monitorizare a statusului („Health Service”), care analizeaza si raporteaza nivelul de performanta si gradul de incarcare. (Pot fi stabilite valori-limita pentru capacitate, iar o data depasite solutia realizeaza operatiuni de rebalansare automata, emite alerte de provizionare etc.).

„Prin utilizarea tuturor acestor functionalitati combinate, VMware Virtual SAN asigura economii importante prin faptul ca elimina necesitatea investitiilor in infrastructura de retea, permite cresterea graduala a capacitatii de stocare pe masura aparitiei necesitatilor, reduce efortul de configurare, automatizeaza operatiunile de provizionare a masinilor virtuale si simplifica procesul de „capacity planning”. Per total, Virtual SAN poate asigura un TCO cu pana la 50% mai mic”, explica Alexandru Tecuceanu, Datanet Systems.

Virtual SAN se integreaza nativ cu toate solutiile VMware si exista deja un ecosistem extins de parteneri cu tehnologii compatibile („Virtual SAN ready”).

Cristian Radu, System Engineer VMware, a prezentat in cadrul workshop-ului modalitatile practice prin care utilizarea platformei de virtualizare a retelei (VMware NSX) si a solutiei Site Recovery Manager (SRM) reduce efortul de configurare si management al retelei in site-urile de Disaster Recovery. „In combinatie cu SRM, NSX ofera un RTO (Recovery Time Objective) scazut, imbunatateste eficienta arhitecturilor de Disaster Recovery si asigura actualizarea si testarea rapida a planurilor de recuperare in caz de dezastru. Tandemul NSX – SRM suporta orice tip de arhitectura, automatizeaza procesele de rutina, simplifica managementul si elimina necesitate investitiilor in alte solutii adiacente”, a detaliat specialistul VMware. Workshop-ul a fost incheiat de o prezentare a celor mai recente schimbari introduse de VMware in sistemul de impachetare al aplicatiilor si al politicilor de preturi si licentiere.

 

Aflați mai multe despre portofoliul Datanet Systems, in sectiunea dedicată.
Pentru mai multe informații, contactați:
Gabriel Mușat
Technical and Marketing Manager
office@datanets.ro
www.datanets.ro