Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Ce avantaje oferă hiperconvergența în datacenter cu Cisco HyperFlex 3.0
Ce avantaje oferă hiperconvergența în datacenter cu Cisco HyperFlex 3.0

Dezvoltarea mediilor Cloud obliga tot mai multe companii sa analizeze atent optiunea solutiilor de infrastructura IT hiperconvergenta in datacenter. Beneficiile sunt usor de masurat, insa oferta se modifica rapid, furnizorii actualizandu-si din mers gama de produse, pentru a face fata noilor cerinte. Datanet Systems va poate ajuta sa faceti alegerea optima si sa obtineti rezultatele asteptate.

Solutiile de infrastructura hiperconvergenta (HCI) sunt, de cativa ani, o prezenta constanta in topurile „Tendinte in Centrele de Date ”. Motivul este evident. Desi hiperconvergenta nu mai reprezinta o noutate tehnologica in sine, principalele beneficii de business asigurate de solutiile HCI nu se devalorizeaza.

 • Cresterea scalabilitatii si flexibilitatii infrastructurilor din datacenter;
 • Eficientizarea alocarii resurselor (cu precadere a celor de stocare);
 • Imbunatatirea eficientei operationale;
 • Reducerea costurilor (atat OPEX, cat si CAPEX)…

… reprezinta pentru administratorii IT prioritati la fel de actuale in prezent ca si acum doi ani si mai mult ca sigur vor fi si in anii urmatori. (Vezi, de exemplu, cum poate contribui hiperconvergenta la cresterea eficientei sistemelor de comunicatii unificate.)

 

Piata de hiperconvergenta in datacenter accelereaza

Drept dovada, Gartner estimeaza ca anul viitor piata solutiilor de hiperconvergenta va atinge o valoare de 5 miliarde USD. Markets&Markets preconizeaza 12 miliarde USD pentru 2022, iar Grand View Research – aproape 14 miliarde USD in 2024. Cresterea nisei solutiilor HCI este alimentata de evolutia pietei si de schimbarea modelelelor de business. Pe de o parte, este vorba de presiunea exercitata de adoptia serviciilor Cloud – IDC estimeaza ca 87% din companii utilizeaza deja medii hibride si 94% medii multi-Cloud.

Pe de alta parte, analizele 451 Research arata ca in 2016-2017 utilizarea tehnologiilor de tip container, incadrate in categoria „Cloud enabling technology”, a crescut cu 40%. (Evolutia pe plus se mentine, pentru 2020 valoarea pietei „containerelor” fiind estimata la 2,6 mld USD, dublul celei inregistrate in 2017.)

 

Ierarhia se schimba

Cresterea cererii de solutii HCI schimba constant ierahia pietei, Cisco fiind un exemplu relevant in acest sens. Sistemul hiperconvergent Cisco HyperFlex a fost lansat oficial in martie 2016. Moment in care o buna parte dintre analistii de piata au fost de parere ca era prea tarziu pentru Cisco pentru ca sa mai prinda „trenul” HCI. (Descopera aici care erau, in 2016, beneficiile probate deja ale solutiilor hiperconvergente )

Supozitii infirmate insa:

 • in ianuarie 2017, HyperFlex avea peste 1.000 de clienti;
 • in iunie – 1.500;
 • in ianuarie 2018 – 2.400.

Conform IDC, in trimestrul trei al anului trecut, Cisco era al treilea vendor de solutii HCI la nivel mondial din punct de vedere al cotei de piata. Practic, in doar un an si un pic, compania reusise sa-si creasca market share-ul de peste patru ori si veniturile cu mai mult de 540% (prin raportare la Q3 2016).

Iar asteptarile sunt mai mari odata cu lansarea pe piata a versiunii 3.0 a HyperFlex, pe care analistii o considera cel mai mare update adus solutiei de la lansarea pe piata.

 

Ce aduce nou HyperFlex 3.0

Noua solutie Cisco vine cu o serie imbunatatiri importante:

 • Suport multi-hypervisor. Pana la versiunea 3.0, HyperFlex oferea suport doar pentru VMWare ESXi (considerat standardul de facto in mediile virtuale enterprise). O data cu noua versiune, Cisco a adaugat si suportul pentru Microsoft Hyper-V.
 • Management imbunatatit al containerelor.HyperFlex 3.0 integreaza solutia FlexVolume, care asigura o conlucrare mai buna cu platforma Kubernetes, permitand dezvoltatorilor sa creeze aplicatii native Cloud.
 • Ghiduri pentru dezvoltari specifice. Pentru a-si ajuta clientii sa reduca timpul de dezvoltare, Cisco a creat mai multe seturi de instructiuni de implementare validate pentru aplicatiile enterprise majore (SAP, Oracle, Microsoft etc.).
 • Monitorizarea performantei in Cloud. Cu ajutorul Cisco AppDynamics, administratorii pot monitoriza centralizat, dintr-o singura consola, performanta aplicatiilor hibride, care ruleaza prin HyperFlex in mediile Cloud publice si private.
 • Optimizarea incarcarii. Cisco Workload Optimization Manager pentru HyperFlex furnizeaza informatii detaliate asupra modului in care sunt exectuate workload-urile in diferite tipuri de infrastructura datacenter, permitand alegerea celor mai performante optiuni.
 • Ghiduri pentru dezvoltari specifice. Pentru a-si ajuta clientii sa reduca timpul de dezvoltare, Cisco a creat mai multe seturi de instructiuni de implementare validate pentru aplicatiile enterprise majore (SAP, Oracle, Microsoft etc.).
 • Monitorizarea performantei in Cloud. Cu ajutorul Cisco AppDynamics, administratorii pot monitoriza centralizat, dintr-o singura consola, performanta aplicatiilor hibride, care ruleaza prin HyperFlex in mediile Cloud publice si private.
 • Optimizarea incarcarii. Cisco Workload Optimization Manager pentru HyperFlex furnizeaza informatii detaliate asupra modului in care sunt exectuate workload-urile in diferite tipuri de infrastructura, permitand alegerea celor mai performante optiuni.
 • Mobilitate si self-service. Cu ajutorul CloudCenter, workload-urile pot fi mutate facil intre mediile Cloud publice si private, permitand dezvoltatorilor si administratorilor provizionarea si modificarea infrastructurii datacenter fara suportul departamentelor IT.
 • Scalabilitate crescuta.Versiunea 3.0 creste numarul de noduri care pot fi incluse intr-un cluster de la 8 la 64. In plus, noua functionalitate „stretch clusters” permite extinderea unui cluster la scara geografica (utila companiilor cu mai multe subsidiare si/sau puncte de lucru).
 • Integrarea cu Intersight. Integrarea HyperFlex Connect in platforma de management a operatiunilor IT Intersight asigura companiilor vizibilitate extinsa asupra mediilor hibride si/sau multi-cloud in care operereaza, precum si o integrare mai buna cu alte solutii (ca de exemplu aplicatiile Veeam de backup si disaster recovery).
 • Sistem de licentiere mai flexibil.In afara modelului de licentiere initial, devenit de baza, Cisco a mai introdus doua optiuni: prima destinata companiilor care au nevoie de functionalitatile avansate si o a doua pentru sucursale sau puncte de lucru la distanta, unde necesarul de functionalitati este mai redus.

 

Scenarii de utilizare in datacenter

Domeniile de aplicare ale solutiilor de infrastructura hiperconvergenta se inmultesc rapid. Colegul nostru Paul Dumitrescu, Data Center Consultant la Datanet Systems, a schitat succint trei scenarii uzuale de utilizare a solutiilor HCI:

Virtualizare și VDI – Unul dintre cele mai importante beneficii pentru virtualizare este capacitatea de a integra layer-ul hardware. Componentele software de administrare a infrastructurii virtuale care ruleaza in cadrul hypervisorului si care monitorizeaza infrastructura hiperconvergenta ajuta aceasta integrare. Beneficiile acestui tip de implementari sunt: • reducerea amprentei centrelor de date; • imbunatatirea eficientei operationale a IT-ului si • optimizarea experientei de operare a utilizatorilor finali. In plus, organizatile care doresc sa faca trecerea de la desktop-urile fizice la cele virtuale trebuie sa ia in calcul solutiile de infrastructura hiperconvergenta, pentru ca implementarea VDI pe infrastructura hiperconvergenta asigura o serie de avantaje imediate: • VDI integrat, convergenta si gestionare hypervisor; • Migrare rapida a VM-urilor si aplicatiilor; • Dimensiuni reduse ale centrelor de date; • Niveluri mai mari de aplicatii, desktop-uri si densitati ale utilizatorilor.

Integrarea automatizarii, orchestrarii si analizei in datacenter – Cisco Hyperflex ofera o serie de interfete care asigura programabilitate, automatizare si raportare. Aceste interfete includ REST API-uri si Command Line Interface (CLI) pentru automatizarea script-urilor, lucru care permite unor instrumente precum VMware vRealize Automation (vRA) sau Microsoft System Center si Windows Azure Pack sa creeze cu usurinta interfete personalizate (grafice sau altfel) pentru Cisco Hyperflex. De asemenea, permite dezvoltatorilor sa isi creeze propriile UI-uri personalizate si sa acceseze datele de analiza din Cisco Hyperflex. In plus, informatiile de baza ale analizei se integreaza cu spatiul de stocare, VM-urile, performanta workload-ului, utilizarea CPU-ului si chiar experientele de operare ale utilizatorilor pentru a oferi administratorilor o imagine completa asupra mediului lor.

Lucrul cu containerele – Tehnologia de containerizare a ajuns la maturitate si este din ce in ce mai raspandita in randul furnizorilor de servicii, fapt la care contribuie si integrarea cu sistemele de infrastructura hiperconvergenta. Pachetele de aplicatii Docker si dependentele acestora se gasesc in recipiente virtuale flexibile si extrem de portabile. Gazduirea containerelor Docker in VM-uri pe un sistem Hyperflex permite migrarea containerelor, stocarea permanenta a acestora si a registrelor locale, precum si o configuratie simplificata a retelei si securitatii. Cisco Hyperflex poate functiona cu incarcaturi mixte si gazdui VM-uri traditionale alaturi de containere pentru mai multe regimuri de utilizare.

 

Luati decizii in cunostinta de cauza

O prima recomandare a specialistilor este ca, atunci cand va decideti sa faceti pasul catre o infrastructura hiperconvergenta, sa intelegeti cat mai bine care sunt scenariile de utilizare care se potrivesc companiei dvs. Exista multe solutii performante pentru datacenter, insa nu toate sistemele HCI livreaza raspunsuri eficiente la cerintele si nevoile organizatiei dvs. De aceea, solutia optima este de a apela la un partener cu experienta si competente multi-vendor in acest domeniu.

Datanet Systems are avantajul de a fi principalul partener Cisco in Romania, cu specialisti certificati in tehnologiile si solutiile Dell-EMC, VMware, Veeam, NetApp, Microsoft, Fujitsu etc. Suntem unul dintre cei mai calificati integratori de sistem pentru centrele de date din tara, iar solutiile pe care le furnizam si implementam sunt pretestate si validate in prealabil in laboratorul intern, asigurand astfel fluenta procesului de migrare si stabilitatea tehnologiilor propuse. (Descopera aici portofoliul nostru de solutii adresate centrelor de date.)

Daca doriti sa aflati care sunt beneficiile utilizarii solutiilor HCI in cadrul companiei dvs., contactati-ne la office@datanets.ro.