Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Știri și noutăți » Datanet Systems lansează propria soluție IoT
Datanet Systems lansează propria soluție IoT

oct. 2016

Datanet Systems a lansat recent o solutie IoT, bazata pe un produs hardware si o aplicatie software dezvoltate in cadrul companiei. Datanet livreaza sisteme IoT la cheie, integrate unitar, si asigura un portofoliu complet de servicii de proiectare, implementare de proiect, dezvoltare de software si mentenanta.

La momentul actual, gradul de penetrare al solutiilor Internet of Things (IoT) creste rapid in numeroase domenii de activitate economica. Estimarile numarului de device-uri conectate prin tehnologii wireless se modifica permanent, indicand o adoptie accelerata (Gartner preconizeaza 21 de miliarde pana in 2050, IDC – 30 de miliarde, Cisco – 50 de miliarde).

Dincolo de cifre, cert este ca, pentru a-si atinge potentialul maxim, aplicatiile IoT au nevoie de solutii de conectivitate performante. Ce tip de solutii se potrivesc, cel mai bine, pentru fiecare aplicatie in parte, depinde insa de natura si contextul in care sunt folosite acestea. Daca pana acum doi ani, cele mai multe solutii Machine-to-Machine (M2M) foloseau preponderent retelele operatorilor telecom mobili, pentru noile generatii de echipamente IoT se imbunatateste consumul de energie si se simplifica protocoalele de comunicatii. Din acest motiv, tot mai multi furnizori de solutii si echipamente IoT dedicate mediului business se orienteaza catre tehnologiile Low Power Wide Area (LPWA), special concepute pentru a face fata acestor provocari.

 

Ofensiva LPWA 

In prezent exista aplicatii ale tehnologiei LPWA in tot mai multe domenii, cele mai numeroase fiind in:

 • Distributia de energie si servicii de utilitati (citirea la distanta a contoarelor);
 • Monitorizarea mediului (inregistrarea parametrilor fizico-chimici din apa, aer si sol);
 • Logistica-retail (urmarirea trasabilitatii marfurilor, containerelor, paletilor etc.);
 • Monitorizarea infrastructurilor fizice (cladiri, retele de conducte, poduri etc.);
 • Urmarirea si controlul la distanta al utilajelor industriale.

La acestea se adauga constant noi dezvoltari in zona Smart City cu aplicatii in Building Management, monitorizarea traficului, a transportului public, Smart Parking, managementul deseurilor etc. Costul scazut asigurat de tehnologiile LPWA permite integrarea acestora si in bunurile de larg consum de folosinta indelungata, pentru geolocalizare si operatiuni de diaganosticare si telementenanta.

„Atractivitatea tehnologiilor LPWA este asigurata de avantajele-cheie pe care acestea le asigura: raza mare de acoperire, consumul redus de energie, pretul scazut si securitatea comunicatiilor”, afirma Gabriel Musat, Technical & Marketing Director Datanet Systems.

Datanet Systems produce propriul terminal LPWA, precum si solutia software de utilizare a acestuia, livrate integrat, intr-un sistem la cheie complet.

 

Parametri tehnici ai solutiei Datanet Systems

Solutia proiectata, produsa si implementata de Datanet Systems are urmatoarele caracteristici tehnice:

 • Are un consum redus de energie, ceea ce asigura o durata de viata a bateriei echipamentului de cativa ani;
 • Functioneaza in banda de frecvente nelicentiata de 868 MHz folosind protocolul LoRaWAN;
 • Are o acoperire de 3-5 km in zonele urbane si 13-15 km in medii rurale;
 • Asigura un debit de date intre 0,25 si aproximativ 5 Kbps, adaptiv in functie de distanta;
 • Este robusta la interferente;
 • Se poate propaga prin cladiri;
 • Este implementata in topologie stea;
 • Modulatia folosita este proiectata sa scaleze la mii sau zeci de mii de senzori pe retea.

Terminalul IoT produs de Datanet Systems nu necesita sursa de alimentare, bateria avand o autonomie de 3 ani, este realizat in conformitate cu standardele de utilizare industriala (IP65 si interval de temperaturi de operare de -20 +60 grade Celsius) si asigura o interafata seriala RS485 sau RS232.

 

Domenii de aplicabilitate si serviciile asigurate de Datanet

„In prezent, furnizam sisteme la cheie care includ terminalele proprii, gateway-uri radio, aplicatiile software network server si application server, precum si servicii de integrare. Sunt sisteme astfel concepute incat sa poata fi implementate rapid, la un cost scazut, si care sa functioneze imediat, ca un intreg. Ne orientam preponderent catre aplicatii de colectare de date din mediul industrial, diagnostic si control de la distanta, citirea la distanta a contoarelor de electricitate, apa, gaz, monitorizare de infrastructura fizica si parcari”, explica Gabriel Musat.

Software-ul din terminale si serverul de aplicatie asigura:

 • Stocarea locala a datelor in terminal, in caz de indisponibilitate temporara a retelei,
 • durata de viata a datelor stocate in terminal poate fi definita din software;
 • Deduplicarea datelor – pentru anumite aplicatii se poate defini in aplicatie o functionalitate de „caching” pentru reducerea traficului WAN si imbunatatirea eficientei in utilizare;
 • Managementul consumului de energie – pentru cresterea duratei de viata a bateriei se pot defini in aplicatia software ce componente hardware din terminal pot fi oprite atunci cand nu sunt utilizate;
 • Exportul de date la cerere din Application Server;
 • Rapoarte la cerere cu date receptionate in serverul de aplicatie, cu parametrii de functionare a retelei, precum si rapoarte de stare pentru terminale;
 • Interfatarea flexibila cu aplicatiile clientilor.

 

Obiectiv in 2017 : un terminal LPWA imbunatatit si mai ieftin

„Pentru anul viitor, ne-am stabilit ca obiectiv producerea unui dispozitiv LPWA multifunctional, echipat cu seriale RS 232 si RS 485, mai multe intrari analogice si multiple intrari si iesiri digitale, la un pret unitar estimat de 50 de euro. Datanet Systems este un partener care detine o solutie completa si specialisti cu competente si experienta in domeniu, care pot asigura rezolvarea problemelor specifice”, concluzioneaza Gabriel Musat, Technical & Marketing Director Datanet Systems.

Datanet Systems are avantajul experientei a numeroase proiecte de infrastructura critica (in industria financiar-bancara, telecom si in domeniul controlului de trafic aerian) si este unul dintre principalii integratori de sistem din Romania, cu competente si experienta probate prin zeci de implementari realizate la nivel national si regional.

 

Aflați mai multe despre portofoliul Datanet Systems, in sectiunea dedicată.
Pentru mai multe informații, contactați:
Gabriel Mușat
Technical and Marketing Manager
office@datanets.ro
www.datanets.ro