Soluțiile de tip SecOps (Security Operations) aduc o abordare nouă în strategiile de protecție cibernetică prin integrarea politicilor și proceselor de securitate cu operațiunile IT. Această abordare necesită ca echipele de securitate și cele de operațiuni să colaboreze ca o echipă SecOps, pentru a rezolva incidentele de securitate mai rapid. Când uneltele SecOps fac parte dintr-o platformă unificată, vulnerabilitățile de securitate dispar, complexitatea este eliminată și reziliența cibernetică este îmbunătățită. Este exact ceea ce livrează și soluțiile Fortinet SecOps, disponibile organizațiilor din România prin Datanet Systems, partener Fortinet de nivel Advanced.
Toate statisticile și rapoartele din industrie arată că lupta împotriva amenințărilor cibernetice se intensifică de la un an la altul, așa cum bine știm. Amenințările cibernetice, tot mai adânc ascunse în traficul normal de date sau simulând activități obișnuite, reușesc tot mai des să păcălească sistemele de detectare și vigilența specialiștilor, generând pagube semnificative. Acest joc de-a șoarecele și pisica implică utilizarea unui spectru larg de unelte de securitate și generarea unor volume uriașe de date și alerte, ajunge astfel să devină o povară pentru echipele de securitate, care au o nevoie tot mai evidentă de soluții inteligente pentru a depăși provocările zilnice.
Soluțiile Fortinet Security Operations (SecOps) acționează pe acest palier și reduc dramatic timpul necesar pentru identificarea și răspunsul la intruziunile cibernetice, un salt uriaș în lupta împotriva amenințărilor de securitate.
SecOps – componente cheie
Pentru a face față amenințărilor, organizațiile au nevoie de echipe SecOps dedicate și echipate cu toate „armele” necesare. Pregătirea proactivă și instruirea, automatizarea și orchestrarea uneltelor de securitate sunt esențiale pentru detectarea și prevenirea timpurie. Schimbul automat de informații privind amenințările la nivelul întregii întreprinderi transformă postura de securitate dintr-una reactivă într-una proactivă.
Instrumentele și tehnologiile de securitate cibernetică unificate sporesc eficiența echipei SecOps. Componentele de bază ale unei soluții moderne SecOps includ:
- Senzori de comportament bazați pe AI, threat intelligence și analize avansate pentru a monitoriza activitatea la nivel de utilizatori, dispozitive, rețele, e-mailuri, aplicații, fișiere și log-uri, și pentru a detecta acțiuni anomale sau malițioase pe care oamenii le-ar putea foarte ușor trece cu vederea.
- Centralizare și Automatizare prin platforme bazat pe un sistem de operare comun pentru toate componentele, cu investigare și remediere centralizate, care pot fi orchestrate, automatizate și/sau augmentate pentru a reduce riscurile cibernetice, costurile și efortul operațional.
- Integrări native cu alte instrumente de securitate, inclusiv AI, EDR (Endpoint Detection and Response), NDR (Network Detection and Response), SIEM (Security Information and Event Management), SOAR (Security Orchestration, Automation, and Response), sandboxing, next-generation firewall și e-mail. Acestea permit schimbul de informații pentru automated containment, în vederea anticipării și limitării riscurilor.
- Servicii SOC (Security Operations Center) care să extindă și să îmbunătățească cunoștințele și gradul de pregătire al echipelor interne și pentru a oferi asistență în cazul incidentelor majore.
Ce propune Fortinet SecOps
Produsele Fortinet SecOps se împart în două categorii principale – pe de o parte, produsele de tip ”Early Detection and Prevention”, precum FortiEDR, FortiXDR, FortiNDR și FortiDeceptor, care detectează și, adesea, previn amenințările care au reușit să treacă de măsurile de securitate perimetrale/de bază; pe de altă parte, soluțiile de tip ”Unified Threat Response”, precum FortiAnalyzer, FortiSIEM și FortiSOAR, care oferă capabilități suplimentare de detectare avansată și asigură analiștilor SOC suportul de care au nevoie pentru a investiga și răspunde rapid la aceste amenințări sofisticate.
Prin utilizarea Inteligenței Artificiale, GenAI și automatizării, produsele Fortinet nu doar că ajută la identificarea amenințărilor, ci le și opresc rapid. Aceasta înseamnă că organizațiile reacționează la atacuri, dar mai ales le previn în mod activ. Cu Fortinet SecOps, echipele de securitate au la dispoziție uneltele necesare pentru a-și păstra organizațiile în siguranță în fața amenințărilor cibernetice complexe.
Soluții incluse în Fortinet Security Operations sunt:
- FortiAnalyzer – Automatizare SOC
- FortiSIEM – Automatizare SOC
- FortiSOAR – Automatizare SOC
- FortiEDR – Early Detection and Prevention
- FortiNDR – Early Detection and Prevention
- FortiDeceptor – Early Detection and Prevention
- FortiRecon – Early Detection and Prevention
- FortiSandbox – Early Detection and Prevention
- FortiMail – Early Detection and Prevention
- SOCaaService – Servicii SOC
- MDR Service – Servicii SOC
- Incident Readiness & Response – Servicii SOC
- Security Awareness & Training – Early Detection and Prevention
Care sunt beneficiile
În 2023, o analiză independentă realizată de Enterprise Strategy Group (ESG) a cuantificat beneficiile raportate de utilizatorii soluțiilor Fortinet SecOps. Conform analizei ESG, organizațiile care au implementat soluțiile Fortinet Security Operations au înregistrat importante beneficii în trei domenii:
- Early detection and prevention (EDP): Timpul necesar pentru identificarea amenințărilor a fost redus de la 168 de ore (21 de zile lucrătoare), la mai puțin de o oră, și adesea la doar câteva secunde, utilizând tehnologiile Fortinet EDP, care includ FortiEDR, FortiDeceptor, FortiRecon, FortiSandbox și FortiNDR, ce folosesc AI și alte analize comportamentale avansate. Timpul necesar pentru trierea acestor amenințări a fost redus de la 8 ore la 10 minute, iar timpul pentru izolare a scăzut de la 4,2 ore la 1 minut, pe fondul abordării integrate a Fortinet.
- Central analytics and response automation (CARA): Timpul necesar pentru investigarea amenințărilor a scăzut de la 6 ore la 1 minut (sau chiar mai puțin) utilizând informațiile și automatizarea componentelor Fortinet CARA, care includ FortiAnalyzer, FortiSIEM, FortiXDR, FortiSOAR și serviciile Managed Detection and Response (MDR). Și mai important este că timpul necesar pentru remedierea acestor amenințări a fost redus de la 12,5 ore la doar 5-10 minute în majoritatea cazurilor.
- Formare și pregătire: Trainingul pentru utilizatorii finali și analiști, oferit de Fortinet, a redus riscurile asociate atacurilor de phishing și a îmbunătățit pregătirea și răspunsul la incidente, ceea ce a condus la un număr mai mic de ore petrecute de echipa de securitate în gestionarea incidentelor. Spre exemplu, un client a estimat că numărul persoanelor care au dat clic pe linkuri dăunătoare a scăzut cu 84%. În plus, educația în domeniul cybersecurity a condus la o integrare mai rapidă a noilor angajați, a crescut productivitatea, eficiența și capacitățile echipei de securitate.
Ce aduce în plus Datanet Systems
Datanet Systems este mai mult decât un partener Fortinet prin care puteți avea acces la soluțiile Fortinet SecOps, deoarece vă puteți baza pe experiența echipei noastre, cu precădere în medii critice vizate de reglementări precum Directiva NIS 2 și DORA, și în certificările pe multiple tehnologii. Portofoliul de securitate al Datanet Systems include soluții de la cei mai renumiți furnizori globali, ceea ce permite echipei să gestioneze proiecte complexe care integrează soluții precum EDR, NDR, SIEM și SOAR.
Astfel, este acoperit întreg perimetrul de securitate al unei organizații și pot fi create arhitecturi moderne de securitate, bazate pe concepte actuale precum Zero Trust și SecOps. Mai mult, Datanet Systems are capacitatea să implementeze multe dintre aceste soluții în regim de „managed services”, fiind implementate, configurate și administrate de propria echipă. Această abordare conduce la atingerea unui nivel ridicat de eficiență și la reducerea presiunii puse pe echipa beneficiarului.
Pentru mai multe informații despre cum puteți integra Fortinet SecOps în strategia de securitate și despre cum puteți colabora cu Datanet Systems în acest proces, contactați-ne la sales@datanets.ro.