Deoarece tot mai multe echipamente se conectează „fără fir”, rețele WLAN au dobândit statutul de componentă critică în toate organizaţiile. Dincolo de laptopuri şi telefoane, de la imprimante și cititoare de coduri de bare, până la soluții de teleprezență și sisteme de monitorizare a echipamentelor industriale, toate sunt dependente de rețelele wireless. Situaţia generează o presiune sporită asupra departamentului IT, care trebuie să asigure un nivel tot mai ridicat disponibilitate, viteză și scalabilitate, dar și securitatea și parametrii de calitate ai conexiunilor Wi-FI. Acești factori au dus la pregatirea tehnologiei și a standardului Wi-Fi 6.
Wi-Fi 6 – startul a fost dat
În acest context, noul standard IEEE 802.11ax – promovat sub denumirea comercială de Wi-Fi 6 – reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru greu-încercații administratori de rețea. La începutul lunii septembrie 2019, Wi-Fi Alliance a anunțat că programul „Wi-Fi CERTIFIED 6“ este disponibil, prin urmare startul oficial a fost dat.
Analiștii de piață estimează că punctul de inflexiune al vânzărilor de echipamente compatibile Wi-Fi 6 va fi atins deja de anul viitor. Conform IDC, în prezent peste 86% din rețelele WLAN din zona enterprise utilizează standardul 802.11ac, însă trecerea la noua versiune va fi mai rapidă decât evoluțiile anterioare, companiile fiind modernizându-și infrastructura wireless forțate de creșterea numărului echipamente „fara fir“ și a aplicațiilor care necesită lățimi de bandă mari. Migrarea va fi facilitată și de faptul că vechile echipamente, care nu sunt compatibile cu standardul 802.11ax, vor putea și ele utiliza noile rețelele. (Wi-Fi 6 aduce înapoi suportul pentru 2,4 GHz, spre deosebire de 802.11 ac care functionează doar în 5 GHz.)
Prin urmare, este momentul optim de a începe prospectarea pieței pentru a vă familiariza cu oferta vendorilor de echipamente Wi-Fi 6. Specialiștii Datanet Systems vă pot ajuta să identificați nu doar soluțiile adecvate nevoilor dvs. actuale, ci și evoluțiilor ulterioare, asigurându-vă suportul necesar creării unei infrastructuri flexibile și scalabile, capabilă să vă acopere cerințele de business pe termen lung.
Ce plusuri de performanță asigură Wi-Fi 6
Dar, înainte de a lua orice decizie, este necesar să cunoașteți care sunt beneficiile Wi-Fi 6. Specialiștii Datanet au realizat o trecere în revistă a principalelor noutăți tehnologice pe care le oferă și cum se traduc acestea în avantaje de business imediate.
În primul rând este vorba de OFDMA, noua versiune a tehnologiei Orthogonal Frequency-Division Multiplexing (OFDM), folosită de rețelele Wi-Fi 4 și 5 pentru a coda și transmite datele. OFDMA (A-ul adăugat vine de la Access) aduce o schimbare majoră – coordonarea transmisiilor este gestionată centralizat de punctele de acces (AP), care pot acum primi/trimite date de la/către mai multe echipamente simultan, ținând cont de capacitatea acestora, dimensiunile pachetelor și cerințele de calitate a serviciilor (QoS). Pentru organizația dvs. aceasta înseamnă în primul rând o latență mai mică, o gestionare mai eficientă a resurselor în mediile cu mai mulți utilizatori și realizarea rapidă a implementărilor outdoor.
Tehnologia Wi-Fi 6 folosește și o modulație mai densă – 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), față de 256 QAM în versiunea 802.11ac –, care asigură o creștere a ratei de transfer între 25 și 35% și, în combinație cu celelalte tehnologii, o capacitate de patru ori mai mare.
Capabilități extinse cu Wi-Fi 6
Noua versiune a standardului extinde și capabilitățile tehnologiei MU-MIMO (Multi-User Multi-Input/Multi-Output), care acum permite realizarea de transmsii simultane către un număr dublu de echipamente, atât în mod dowlink (de la AP către echipamente), cât și uplink (de la echipamente către AP). Astfel, MU-MIMO acționează complementar tehnologiei OFDMA pentru a deservi simultan un număr mai mare de utilizatori concurenți.
O altă tehnologie nouă este și Basic Service Set (BSS) Color – un sistem prin care canalelor de transmisie a datelor li se adaugă un set de informații suplimentare pentru a preveni problemele de interferență. Și echipamentele beneficiază de tehnologia BSS Color, permițându-le să acceseze doar transmisiile de date care le sunt adresate, ceea ce duce la creșterea duratei de viață a bateriilor.
Autonomia echipamentelor mobile, dar și a dispozitivelor IoT, este o prioritate a standardului 802.11ax, adresată și prin tehnologia Target Wake Time. TWT este o metodă prin care dispozitivele comunică AP-urilor intervalele de timp la care sunt setate să transmită/primească date, în afara acestora fiind inactive, ceea ce asigură reducerea consumului bateriilor.
Nu în ultimul rând, rețelele Wi-Fi 6 vor fi conforme cu noua „ediție“ a standardului de securitate Wi-Fi Protected Access (WPA) lansată în 2018. Principalele îmbunătățiri introduse de WPA3 (versiunea enterprise) sunt:
- algoritmul de criptare AES de 192 de biți;
- protocolul Simultaneous Authentication of Equal (SAE) pentru îmbunătățirea protecției împotriva atacurilor;
- mecanismul Opportunistic Wireless Encryption (OWE) pentru criptarea rețelelor Wi-Fi publice.
Recomandarea Datanet
Pentru a beneficia de toate aceste plusuri tehnologice, specialiștii Datanet recomandă utilizarea soluțiilor Cisco. Performanța și fiabilitatatea portofoliului de soluții wireless este confirmată de statutul de lider pe piața WLAN pe care Cisco îl deține de mai mulți ani. (Conform IDC, în primul trimestru din 2019, cota de piață a Cisco a fost de 46,8% – de peste trei ori mai mare decât următorul clasat.)
Deși startul în cursa Wi-Fi 6 abia a fost dat, Cisco are deja o ofertă solidă și și-o extinde rapid. Portofoliul de echipamente compatibile 802.11 ax este alcătuit din: seria de Access Point-uri Catalyst 9100, controller-ul wireless Catalyst 9800, precum și AP-urile indoor Meraki MR45 și MR55.
Seria de AP-uri Catalyst 9100 (care include, până în prezent, trei modele: 9115, 9117 și 9120) integrează numeroase funcționalități avansate, precum CleanAir, tehnologie de monitorizare a rețelei, fără a-i afecta performanța, utilă pentru a depista sursele și zone de interferența și identifica AP-urile și/sau echipamentele care prezintă riscuri de securitate. Specialiștii Datanet vă pot ajuta să personalizați sistemul de alerte și să automatizați măsurile de prevenire a interferențelor curente și viitoare.
Cum vă putem ușura adoptarea Wi-Fi 6?
Inginerii noștri vă pot ajuta să folosiți AP-urile Catalyst 9100 împreună cu platforma Cisco DNA Assurance (despre care puteți citi mai multe detalii AICI). Beneficiați astfel de un nivel de vizibilitate și control pe care nicio altă aplicație de analiză a rețelei nu-l mai asigură în prezent. AP-urile Cisco oferă suport și pentru protocoalele Bluetooth Low Energy (BLE) și Zigbee susținând astfel dezvoltarea proiectelor IoT, un alt domeniu în care Datanet Systems are atâte competențe și experiență, cât și propriile soluții.
La rândul său, controller-ul Catalyst 9800 este special conceput pentru a simplifica managementul rețelelor wireless și nivelul de disponibilitate al acestora. Echipamentul integrează funcționalități de tip Hot patching, care permit remedierea vulnerabilităților „din mers“, fără a afecta funcționarea și performanța rețelei, precum și adăugarea de noi AP-uri fără a face un upgrade al întregului sistem. Specialiștii noștri vă pot ajuta să integrați și acest produs Cisco cu platforma DNA Center. Beneficiați astfel de datele de telemetrie necesare identificării și remedierii proactive a potențialelor probleme. Și Catalyst 9800 excelează pe zona de securitate, integrând tehnologia Encrypted Traffic Analytics care vă permite să detectați amenințările ascunse în traficul criptat.
Mai multe detalii despre cum funcționează și avantajele Cisco ETA puteți citi AICI. Controller-ul Cisco poate fi livrat ca echipament fizic (modelele 9800-L, 9800-40, 9800-80 și 9800-CL), ca mașină virtuală sau în versiune „Embedded wireless“ pe switch-urile din seria Catalyst 9000.
Pentru a susține dezvoltarea rețelelor Wi-Fi 6, Cisco a lansat recent și seria de switch-uri modulare Catalyst 9600, care suportă până la 25,6 Tbps pe un singur sașiu (cu un throughput de până la 6,4 Tbps per slot) și opțiuni de conexiuni 10 G, 25 G, 40 G și 100 G. Switch-ul este conceput astfel încât să ofere flexibilitate maximă și un TCO redus, pentru a susține utilizarea pe termen lung.
Experiența decide
Soluțiile Cisco enumerate sunt deja disponibile pe piață, însă pentru a le putea valorifica la adevărtul lor potențial aveți nevoie de un partener care să aibă competențe avansate în aceste tehnologii și experiență.
Avantajul nostru constă în faptul că Datanet Systems este principalul partener Cisco în România și am realizat numeroase proiecte de dezvoltare și optimizare a rețelelor WLAN. Pe baza experienței dobândite, am dezvoltat o metodologie de lucru care ne permite să construim rețele wireless fiabile și performante, în conformitate cu nevoile actuale ale organizațiilor, dar și cu prognozele lor de creștere.
Metodologia Datanet
Metodologia Datanet se bazează pe o abordare etapizată a proiectelor de infrastructură wireless, etapele parcurse fiind:
- identificarea împreună cu clientul a tipurilor și versiunilor de soluții wireless adecvate cerințelor și bugetului acestuia;
- realizarea unui site survey detaliat, utilizând modelele de echipamente pe care clientul dorește să le instaleze;
- maparea informațiilor obținute despre variațiile nivelurilor de semnal, zgomot, interferențe, lățime de bandă, pierderi de pachete etc. pe cartografia wireless a locației alese de client;
- stabilirea amplasamentelor și a numărului de echipamente necesare pentru acoperirea cerințelor și nevoilor clientului, asigurând reutilizarea optimă a echipamentelor existente;
- validarea arhitecturii de rețea propuse împreună cu clientul;
- instalarea infrastructurii wireless, configurarea, personalizarea și integrarea acesteia cu alte aplicații (sisteme de autentificare securizată, soluții de protecție a rețelei etc.);
- realizarea unui nou site survey detaliat, pentru verificarea/confirmarea nivelului indicatorilor de calitate obținuți;
- ajustarea parametrilor de funcționare în funcție de cerințele nou apărute.
Oferta Datanet include servicii complete de suport și mentenanță, compania noastră având capacitatea operațională de a asigura acoperire optimă la nivel național.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați-ne la office@datanets.ro.