Datanet » NOUTĂȚI ȘI EVENIMENTE » Tendințe în industrie » Digitalizarea spitalelor din România: soluții și provocări
Digitalizarea spitalelor din România: soluții și provocări

În 2023, digitalizarea spitalelor românești a primit o gură de oxigen prin programele anunțate de Ministerul Sănătății. Luna august a adus deschidere mai multor linii de finanțare asociate PNRR, 400 de milioane de euro fiind disponibile pentru dezvoltarea sistemului digital al CNAS și pentru digitalizarea a minim 200 de spitale. Totodată, cu ajutorul Băncii Mondiale, Ministerul va dota cca 130 de Unități de Primire Urgențe din spitale județene, municipale și orășenești cu soluții moderne de telemedicină.

Din perspectiva Datanet Systems, arhitectura IT a unui spital modern trebuie să aibă în vedere următoarele arii: telemedicina și video-colaborare, video-supraveghere, infrastructura IT și securitate cibernetică. Fiecare dintre acestea are un rol esențial în crearea unui mediu de lucru modern și eficient și oferă servicii de calitate către pacienți.

 

 

Telemedicină și video-colaborare

 

Telemedicina a devenit un element central al digitalizării în domeniul sănătății, cu atât mai evident în contextul pandemiei de COVID-19. Această direcție implică utilizarea tehnologiei pentru a permite consultări medicale și colaborare între profesioniștii din domeniul sănătății, indiferent de locația fizică. Un sistem de telemedicină permite realizarea de consultații la distanță, acces rapid la o a doua opinie, colaborare între profesioniștii din domeniul sănătății în cadrul grupurilor interdisciplinare etc.

Pentru secția de Oncologie a Spitalului Municipal Timișoara, Datanet Systems a proiectat și livrat, în 2020, o soluție completă de video-colaborare, care integrează terminalele video Cisco și platforma Webex. Monitoarele de birou Cisco permit o utilizare simplă și rapidă în comparație cu PC-urile obișnuite, încorporează camere web și microfoane performante, ceea ce oferă un nivel ridicat de calitate video și audio.

Funcționalitățile Cisco Webex au permis derularea efectivă a întâlnirilor echipei multidisciplinare. În timpul pandemiei, sistemul a oferit acces la agenda cu indicatori de prezență pentru fiecare membru, camere virtuale de discuții (comune sau individuale), ferestre de chat, partajare de informații etc. Soluția este accesibilă și din afara grupului, de către orice utilizator invitat pe baza unui cod, atât de pe PC-uri cât și de pe telefoane mobile și tablete, direct din browser sau prin instalarea clientului Webex dedicat.

 

Video-Supraveghere

 

Supravegherea video a devenit de asemenea o componentă esențială în sistemele de sănătate, îmbunătățind monitorizarea pacienților și asigurând securitatea în cadrul instituțiilor medicale. Sistemele de video-supraveghere instalate în camerele de spital permit personalului medical să monitorizeze pacienții în timp real, direct din camera de comandă. Mai mult, prin integrarea cu echipamentele medicale specifice, în sistem sunt preluate și semnele vitale ale pacienților și afișate pe monitoarele din camera de comandă. Astfel, personalul medical intervine doar acolo unde este necesar. Sistemul reduce astfel riscul incidentelor neașteptate și permite intervenția rapidă în situații de urgență. În plus, camerele video instalate în camerele pacienților permit familiilor să îi viziteze online, prin intermediul unui portal securizat.

Pentru Spitalul Marie Curie din București, Datanet Systems a dezvoltat un sistem complex de telemedicină, care include și componente de video-supraveghere. Fiecare salon este monitorizat audio-video, iar personalul medical primește primește imagine și sunet live de la camerele mobile de supraveghere. Camerele sunt dotate cu senzori de mișcare și optimizate pentru filmare pe timp de noapte. Sunetele și imaginile HD captate sunt stocate în sistem, utilizatorii putând avea acces oricând la imaginea live sau la cea stocată pe server. Imaginile pot fi accesate de către personalul medical atât dintr-o cameră de comandă, cât și de pe terminale mobile (smartphone și/sau tabletă), de oriunde, folosind o conexiune criptată.

 

Infrastructura IT și securitate cibernetică

 

Pentru ca sistemele de telemedicină și video-supraveghere să funcționeze impecabil, spitalele au nevoie de o infrastructură IT performantă și securizată. În acest sens, Datanet Systems recomandă realizarea unor camere de date la nivel profesional, care să găzduiască toate echipamentele de tip server, storage și rețea și să ofere un nivel ridicat de redundanță. Sistemul trebuie să includă și soluții de backup și arhivare pe termen lung, în conformitate cu legislația actuală și cerințele GDPR. Complementar, este necesară realizarea unor rețele de date (LAN și WiFi) cu paliere separate de acces pentru sistemul de telemedicină, echipamente medicale și utilizatori. Aceasta poate fi realizată cu ajutorul unei soluții ca Cisco SDA, care permite segmentarea rețelei și izolarea datelor sensibile ale pacienților și dispozitivele medicale de restul infrastructurii IT.

La nivel de securitate cibernetică, Datanet Systems recomandă o arhitectură avansată care să combine Firewall și Sistem de Detectare/Prevenire a Intruziunilor (IDS/IPS) care monitorizează traficul, detectează activități suspecte și blochează amenințările potențiale. Controlul accesului și autentificarea, inclusiv utilizarea autentificării multifactor (MFA) și gestionarea detaliată a accesului la sisteme/soluții, sunt, de asemenea, soluții necesare. Nu în ultimul rând, spitalele nu trebuie să ignore protecția la nivel de endpoint pentru toate tipurile de dispozitive, inclusiv cele utilizate în regim BYOD și echipamentele medicale.

Chiar și cu toate acestea, un plan de securitate cibernetică nu este suficient de bun, dacă nu include stabilirea unor reguli ferme și programe de igienă cibernetică pentru personalul medical, pentru a recunoaște capcanele phishing sau alte mesaje malițioase.

 

Provocări în digitalizarea spitalelor din România 

 

Dacă finanțarea prin PNRR rezolvă unele dintre provocările de natură financiară ale proiectelor de digitalizare a spitalelor, cele de natură tehnică rămân. Pentru că integrează multiple soluții și sisteme, digitalizarea unui spital este invariabil un proiect complex. Majoritatea spitalelor românești nu au echipe IT proprii, iar tehnologiile utilizate sunt eterogene. La toate acestea se adaugă mediul critic de lucru (terapie intensivă, săli de nașteri, săli de neonatologie), care nu permite întreruperi ale funcționării sistemelor. Astfel, provocările țin cu precădere de:

  • Capacitatea de transpunere a cerințelor din partea personalului medical în funcționalități practice ale soluțiilor de digitalizare.
  • Realizarea interoperabilității între diversele tehnologii integrate în proiecte.
  • Respectarea cerințelor curente din domeniul protejării datelor confidențiale.
  • Realizarea unei arhitecturi de securitate flexibile și valide pe termen lung, având în vedere evoluția dinamică a amenințărilor cibernetice.
  • Pregătirea personalului medical pentru utilizarea acestor sisteme.

 

Prin proiectele de digitalizare derulate în mai multe spitale românești, Datanet Systems a dovedit că are capacitatea să combine cunoștințele de business (cunoașterea bunelor practici existente în domeniul medical) cu cele tehnologice (realizarea unei arhitecturi avansate de rețea și securitate).

Pentru mai multe informații despre tehnologii și soluții pentru digitalizarea spitalelor din România sau proiecte din portofoliul Datanet Systems, vă rugăm să ne contactați la sales@datanets.ro.