Containerele au devenit in ultimii patru ani solutia unanim adoptata de catre organizatii pentru portarea aplicatiilor intre infrastructurile proprii si mediile multi-cloud, dar si pentru modernizarea solutiilor on-premises. Utilizarea intensiva a containerelor si in particular a mediilor Kubernetes duce insa la o crestere inerenta a a nivelului de complexitate, pe care specialistii Datanet Systems va pot ajuta sa il tineti sub control cu ajutorul Cisco Container Platform.
Simplitate in portarea aplicatiilor, posibilitatea separarii functionalitatilor in micro-servicii, viteza cu care pot fi dezvoltate, mutate si implementate containerele, independenta lor de infrastructura existenta si consumul redus de resurse (comparativ cu clasicele masini virtuale) sunt principalele motive pentru care organizatiile utilizeaza tot mai intens tehnologiile de containerizare. Utilizarea facila a generat, insa o proliferare rapida a containerelor, conducand la aparitia unei noi probleme – cea a managementului lor. Raspunsuri exista insa deja – Docker Swarm, Mesos si Kubernetes sunt, la momentul actual, cele mai populare platforme de orchestrare a containerelor utilizate la nivel global.
Incepand de anul trecut, Kubernetes – proiectul Open Source lansat de catre Google in 2014 – este cotat ca fiind standardul de facto in zona multi-cloud. Un statut confirmat de anunturile facute de principalii actori care s-au raliat cauzei:
- Microsoft a anuntat disponibilitatea suportului Kubernetes in Azure Container Service;
- Amazon a lansat Elastic Container Service for Kubernetes;
- Cloud Native Computing Foundation a initiat in parteneriat cu Linux Foundation programele Kubernetes Certified Service Provider si Certified Kubernetes Administrator;
- Docker a capitulat intr-un final oferind si el suport pentru Kubernetes (fara a renunta insa la propria platforma, Swarm).
Ce aduce nou Cisco pentru un mediu Kubernetes?
Anul trecut, pe lista anunturilor importante se inscrie si parteneriatul facut de Cisco cu Google in vederea livrarii unei noi solutii de tip Hybrid Cloud, menita sa faciliteze utilizarea solutiilor on-premises pe platformele Google Cloud, folosind tehnologia Kubernetes.
Anuntul a pregatit lansarea „propriei“ platforme de orchestrare si management a containerelor, Cisco Container Platform (CCP), care a avut loc in luna aprilie 2018.
„Cu autorul containerelor, dezvoltatorii dispun de o metoda simpla si rapida de a construi, porta si rula aplicatii containerizate, indiferent de tipul acestora sau al infrastructurii pe care ruleaza. Prima problema care apare consta in faptul ca, in timp ce dezvoltatorii vor cicluri din ce in ce mai scurte, echipele IT au nevoie de instrumente care sa le ajute sa gestioneze aplicatiile de la inceputul procesului de dezvoltare, la intrarea lor efectiva in productie si, mai departe, in cursul operarii acestora, fara a fi nevoiti sa modifice modelele de infrastructura sau operationale pentru fiecare aplicatie in parte.
Cea de a doua provocare majora este generata de faptul ca mutarea containerelor si proliferarea lor cresc nivelul de complexitate al configuratiilor – containerele au propriile dependente, au nevoie de o infrastructura de retea pe care sa poata fi aplicate reguli specifice, trebuie sa respecte politici de securitate, norme de conformitate etc. Cisco Container Platform raspunde tocmai acestei nevoi – ne ajuta nu doar sa dezvoltam si lansam mai multe containere, ci le si monitorizeaza, le gestioneaza pe parcursul intregului lor ciclu de viata si realizeaza automat mentenanta acestora, eliminand task-urile repetitive. In plus, CCP raspunde unor probleme pentru care alte platforme nu ofera solutii performante, cum sunt, de exemplu, cele de tipul «Network management», «Load balancing» sau «Persistent storage»“, explica Mihai Gagea, presales consultant Datanet Systems.
Atuurile Cisco Container Platform pentru mediile Kubernetes
Unul dintre principalii diferentiatori ai platformei Cisco este livrarea ca o solutie la cheie, destinata mediilor de productie, simplificand astfel portarea aplicatiilor intreCloud si On-premises. In al doilea rand, CCP permite integrarea facila a solutiilor Open Source third party, ceea ce ii confera un castig de flexibilitate in fata altor solutii proprietare de acest tip.
„CCP este o colectie de peste 20 de produse Open Source, pe care Cisco le-a impachetat intr-un produs pre-testat si configurat, astfel incat sa fie sigur in utilizare si usor de dezvoltat si gestionat“, precizeaza specialistul Datanet.
La momentul actual, platforma Cisco integreaza urmatoarele componente:
- Runtime: Docker;
- Operating System: Ubuntu;
- Orchestration: Kubernetes;
- IaaS: vSphere;
- Infrastructure: HyperFlex;
- Container Network Interface (CNI): Cisco ACI, Contiv, Calico;
- SDN: Cisco ACI;
- Container Storage: HyperFlex Flex Driver;
- Load Balancing: NGINX, Envoy;
- Service Mesh: Istio, Envoy;
- Monitoring: Prometheus, Grafana;
- Logging: Elasticsearch, Fluentd, Kibana (EFK).
Fiecare dintre solutiile enumerate poate fi utilizata si in mod invididual si configurata manual, insa avantajul asigurat de platforma Cisco rezida in faptul ca toate aceste aplicatii sunt pre-setate astfel incat sa formeze impreuna un sistem unitar stabil. Practic, prin aceasta integrare, Cisco a creat o singura solutie care permite automatizarea unei game extinse de operatiuni, ceea ce asigura castiguri de viteza, siguranta in operare si eficienta la nivelul dezvoltatorilor.
Un al treilea avantaj competitiv este suportul asigurat de Cisco pentru intreaga suita. Un plus important fata de majoritatea distributiilor Open Source, in conditiile in care ritmul acestora de actualizare este atipic, iar update-urile si aplicarea patch-urilor la nivelul fiecarei aplicatii din platforma poate genera probleme de compatibilitate. Cisco rezolva toate aceste probleme prin intermediul centrului de asistenta tehnica (TAC), ceea ce inseamna pentru clienti avantajul apelarii unui singur centru de suport.
O foaie de parcurs promitatoare
Prima versiune a platformei Cisco, lansata in aprilie 2018, este conceputa sa functioneze optim pe solutia proprietara de infrastructura hiperconvergenta HyperFlex. Insa, conform oficialilor companiei, de la versiunea 2.0 (care va fi lansata cel mai probabil pana la finele acestui an) se va realiza decuplarea zonei software de cea de infrastructura, platforma putand functiona pe orice infrastructura VMware third-party (cu conditia sa ruleze o versiune VCenter Server 6.5 sau mai mare). De asemenea, este asteptata integrarea platformei CCP cu Cisco Cloud Center, solutie care acopera zona nevoilor de management de workload-uri (Kubernetes) in mediile Cloud publice (Amazon, Azure, Google), asigurandu-se astfel o vedere de ansamblu asupra intregului consum de resurse.
„In viitor, Cisco promite ca vom putea porta foarte usor containere dintr-un mediu intr-altul -– fie ca le dezvoltam in Amazon, in Azure sau in Google si sunt puse in productie in infrastructura proprie, fie ca sunt in productie in Data Center-ul propriu si vrem sa introducem o noua versiune si atunci le clonam intr-un Cloud public, le aplicam ultimele patch-uri, le testam acolo si apoi le putem aduce inapoi in productie“, explica Mihai Gagea.
Sunt promisiuni care incep deja sa se confirme – la inceputul lunii noiembrie a.c., Cisco a anuntat incheierea unui parteneriat cu Amazon Web Services, al carui rezultat consta in integrarea platformei CCP cu Amazon Elastic Container Service for Kubernetes (EKS). Pentru dezvoltatori, integrarea Cisco-AWS inseamna libertatea de a nu mai fi nevoiti sa scrie aplicatii in mod diferit, in functie de mediul in care vor rula acestea, in Cloud sau in propriul Data Center. Pentru echipele IT, integrarea faciliteaza utilizarea unui set comun de instrumente (cum ar fi mecanismul de autentificare Amazon Identity and Access Management, care poate fi folosit atat de CCP cat si de EKS, folosirea unui singur „depozit“ pentru imaginile containerelor, de tipul Amazon Elastic Container Registry etc.)
Recentul parteneriat cu Amazon confirma faptul ca, desi este un produs lansat recent, Cisco Container Platform are deja priza pe piata in randul companiilor care resimt tot mai acut nevoia portarii aplicatiilor intre infrastructura proprie si mediile multi-cloud sau care vor sa isi modernizeze solutiile on-premises.
Daca va incadrati in aceste categorii si doriti sa valorificati utilizarea containerelor in ritmul care convine organizatiei dvs., maximizand investitiile on-premises si evitand riscul dependentei de un singur furnizor, contactati-ne la: office@datanets.ro . Complementar cu CCP, Datanet va ofera un portofoliu diversificat si modern de sisteme integrate pentru infrastructura datacenter alcatuite din produse Cisco, EMC, VMware, Veeam, NetApp, Fujitsu, F5.