Soluțiile de telemedicină și sistemele mobile de monitorizare a pacienților nu mai sunt de mult o noutate. Utilizate pe scară largă în Statele Unite și Vestul Europei, încep să fie abordate cu încredere și în România pe măsură ce tehnologiile devin tot mai cunoscute, iar autoritățile finanțează astfel de investiții. Datanet Systems oferă pe piața locală cele mai avansate tehnologii Cisco de telemedicină și teleprezență (hardware și software) validate deja în proiecte la spitale precum Marie Curie din București sau Spitalul Municipal Timișoara.
Soluțiile de telemedicină și sistemele mobile de monitorizare a pacienților implementate de Datanet Systems sunt adaptabile oricărui scenariu de utilizare, de la spitale și centre de primiri urgențe până la cabinetele medicilor de familie.
Componentele cheie ale unui sistem de telemedicină
Telemedicina constă în transferul electronic la distanță al datelor medicale (imagini de înaltă rezoluție, sunete, imagini live, înregistrări ale pacienților), utilizând tehnologia telecomunicațiilor (telefon, rețele de calculatoare, comunicația prin satelit). Astfel, permite accesul rapid la consultații medicale, indiferent de distanța dintre medic și pacient, dar simplifică și colaborarea dintre medici sau comunicarea dintre pacienți și familie.
Consultații la distanță și asistență video la intervenții pe teren
Telemedicina deschide multiple uși între personalul medical și pacienți. Consultațiile la distanță permit pacienților să obțină diagnostic și tratament de la medici specialiști, indiferent de locația geografică. Acest lucru este deosebit de benefic pentru pacienții care trăiesc în zone izolate sau inaccesibile din punct de vedere medical.
În plus, asistența video la intervenții pe teren, precum în ambulanțe, a devenit o componentă vitală a telemedicinii. Medicii pot monitoriza și oferi sfaturi în timp real paramedicilor și asistentelor medicale care acordă primul ajutor pacienților aflați în situații critice. Aceasta poate duce la intervenții mai rapide și salvarea mai multor vieți. De asemenea, medicii pot efectua gardă de la domiciliu, monitorizând pacienții în timp real prin telemedicină. Aceasta îmbunătățește calitatea asistenței medicale și permite medicilor să aibă un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală.
Colaborare între medici
Un alt aspect crucial al telemedicinii este facilitarea colaborării între medici. Medicii pot solicita asistență sau o a doua opinie de la alți specialiști în mod eficient prin intermediul telemedicinii, reducând timpul și costurile asociate deplasărilor fizice.
La Spitalul Marie Curie din București, sistemul de telemedicină dezvoltat de Datanet Systems pe tehnologia Cisco permite medicilor să ia legătură cu cadre medicale din exteriorul spitalului, fie că sunt în România sau în străinătate. Totodată, un medic din afara spitalului poate interveni și superviza actul medical, având acces în timp real la datele pe care le furnizează echipamentele de monitorizare a pacienților.
Sistemul de teleprezență este bazat pe o arhitectură Cisco și folosește terminale Cisco cu ecrane HD tactile, camere video HD și conectivitate Wi-Fi. Acestea oferă imagini de mare rezoluție și permit conectarea echipamentelor medicale, în scopul transmiterii imaginilor furnizate de acestea, pe parcursul apelului video.
Telemedicina facilitează, de asemenea, colaborarea în echipe multidisciplinare. Echipele medicale pot organiza întâlniri virtuale pentru a discuta cazurile complexe și pentru a elabora planuri de tratament mai eficiente. Această abordare holistică asigură că pacienții primesc îngrijiri coordonate de la mai mulți specialiști.
Pentru Spitalul Municipal Timișoara, specialiștii Datanet au proiectat și livrat, pentru utilizare în timpul pandemiei, o soluție completă de video colaborare bazată pe tehnologia Cisco, destinată să eficientizeze activitatea echipei multidisciplinare de oncologie, cu medici activi în diverse locații fizice. Soluția este concepută astfel încât să poată fi accesată simplu și rapid atât de pe terminalele video de birou instalate în spital, cât și de pe orice PC, telefon sau tabletă.
Complementar, soluția livrată de Datanet Systems permite ca fiecărui caz clinic abordat de echipele de medici ale spitalului să îi fie asociat un „dosar electronic“ care conține datele pacientului respectiv și care poate fi accesat în mod securizat de membrii echipei. Aceștia pot partaja în mod sigur orice categorie de informații, indiferent de suport (imagistică, diagnostic, terapii, recuperare etc.), documentele de dimensiuni mari putând fi consultate, editate și transmise facil.
Dispozitive de teleprezență și comunicare video
De asemenea, avansarea tehnologiei a permis dezvoltarea unor dispozitive de teleprezență, care pot fi folosite în unitățile de terapie intensivă și în alte secții medicale. Aceste dispozitive pot comunica prin transmisii audio-video și pot fi conectate la echipamente medicale pentru monitorizarea constantă a pacienților. În combinație cu inteligența artificială, acestea pot alerta personalul medical în timp real atunci când apar probleme, asigurând o intervenție rapidă și eficientă. De asemenea, pot fi utilizate pentru vizitarea online a pacienților de către familie, atunci când vizitele fizice nu sunt posibile, din motive terapeutice sau din cauza distanței.
Pentru Spitalul Marie Curie, Datanet Systems a creat un astfel de dispozitiv de teleprezență, care poate fi deplasat în perimetrul secției de terapie intensivă și care permite transmisii audio-video, precum și conectarea la echipamentele medicale pentru transmiterea securizată a datelor pacienților.
Datanet Systems abordează integrat sistemele de telemedicină
Soluțiile de telemedicină au o complexitate ridicată, deoarece includ mai multe tehnologii. Datanet Systems integrează în proiectele derulate soluții software (platforma de video colaborare, chat și transfer de documente) hardware (display-uri tactile, camere video de mare rezoluție, roboți de teleprezență), dar și servicii (consultanță și proiectare soluții, instalare și configurare, mentenanță și garanție). Totodată, compania, prin divizia dedicată de infrastructură IT și Securitate, asigură întreg suportul pentru ca sistemele de teleprezență să funcționeze la nivel optim și să fie protejate cu cele mai performante soluții de securitate cibernetică.
Datanet Systems este principalul partener Cisco în România și are peste 15 ani de activitate în domeniul IT și al integrării de sisteme informatice complexe. Pentru mai multe informații despre soluțiile de telemedicină și digitalizare a spitalelor din portofoliul Datanet Systems, vă rugăm să ne contactați la sales@datanets.ro.
______________________
Notă: Articol publicat în 360medical.ro – aici.